Tłuszcze – glicerydy -Wiązania estrowe

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Estry kwasów karboksylowych
Advertisements

MYDŁA I INNE ŚRODKI PIORĄCE.
Tłuszcze – triacyloglicerole
r Mgr inż. Urszula Grochowska
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Postęp w biotechnologii nie zawsze znaczony kolorami
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
CHEMIA ORGANICZNA.
Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej
Surowce żywiczne W drewnie obok substancji strukturalnie z nimi związanymi ,występują tzw. substancje uboczne.Należą do nich min.olejki eteryczne,żywice,woski,
Kwasy karboksylowe Największą kwasowość spośród związków organicznych wykazują kwasy karboksylowe. Związki te zawierają w cząsteczce grupą karboksylową.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Otrzymywanie i reakcje
Biologia jako nauka eksperymentalna
Czym są i do czego są nam potrzebne?
MYDŁO Michał Misiak I W.
BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Projekt: „Czas wyboru nadszedł zostań chemikiem”
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
Hydroliza Hydrolizie ulegają sole:
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin Bogdan Kulig
Zdrowe odżywianie.
Chemia organiczna wykład 15.
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
WĘGLOWODORY.
Estry kwasów karboksylowych
Kwasy karboksylowe.
TEN CO MIESZKA W 14 GRUPIE I 2 OKRESIE
Tłuszcze. Opracowano na podstawie:
Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:
Chyba wiem, co jem?.
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Wpływ składników żywności na organizm (cz.II) -Woda -Witaminy, -Sole mineralne -Wybrane składniki mineralne -Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
Środki czystości i kosmetyki
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Wpływ składników żywności na organizm
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Lipidy cz.1.
Alkohole polihydroksylowe
Kwasy karboksylowe -Budowa i klasyfikacja kwasów karboksylowych
Reakcje estryfikacji i estry
Chemia na talerzu – czy wiesz co jesz? Daria Cukierska Ewelina Konieczna Malwina Lipowa Wiktoria Marcinek Paulina Motuzna Jagoda Owsianna Eliza Poniży.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Kwasy dikarboksylowe i aromatyczne -Kwasy dikarboksylowe -Kwas szczawiowy - etanodiowy -Kwasy aromatyczne -Kwas benzoesowy -benzenokarboksylowy.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Wiązania glikozydowe w cząsteczkach dwucukrów
Biochemia.
Powtórka chemia.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Reakcje związków organicznych
Analiza jakościowa – chemia organiczna
Reakcje związków organicznych – sacharydy (cukry - węglowodany)
Tłuszcze: budowa, właściwości, wykrywanie
Przemysłowe technologie chemiczne
Alkohole polihydroksylowe
Chemia w moim życiu.
WYKŁAD
WYKŁAD 3 Lipidy (tłuszcze)
Kwasy karboksylowe.
Lipidy – budowa chemiczna
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. V)
Chemia w organizmie człowieka
Aminokwasy amfoteryczny charakter aminokwasów,
Estry kwasów nieorganicznych
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. I)
Zapis prezentacji:

Tłuszcze – glicerydy -Wiązania estrowe Hydroliza glicerydów w środowisku kwasowym Hydroliza w środowisku zasadowym

Glicerydy – tłuszcze - lipidy Tłuszcze proste – estry glicerolu (propano-1,2,3 – triolu i wyższych kwasów tłuszczowych: nasyconych: stearynowego, palmitynowego (wyjątek kwas masłowy – ok. 3% reszt tego kwasu wchodzi w skład masła krowiego), które wchodzą w skład tłuszczów zwierzęcych (wyjątek tłuszcz rybi – tran) nienasyconych: oleinowego, linolowego, które wchodzą w skład tłuszczów roślinnych (wyjątek masło kakaowe, masło kokosowe) Tłuszcze złożone – w swoim składzie oprócz reszty glicerolu i reszt kwasów tłuszczowych zawierają reszty kwasu orotofosforowego(V) – fosfolipidy, cukry proste (galaktozę lub glukozę) – glikolipidy.

Wiązania estrowe w tłuszczach H2C HC H HO O C C17H35 H HO H2O 3H2O O C C17H35 H HO Glicerol – propano-1,2,3 - triol Kwas stearynowy Tristearynian glicerolu

Hydroliza glicerydów w środowisku kwasowym C17H35 O H2C HC H O H2C HC O C C17H35 H+ 3H- OH H O C C17H35 H O C 3 C17H35 Glicerol – propano-1,2,3 - triol OH Kwas stearynowy

Hydroliza glicerydów w środowisku zasadowym – zmydlanie tłuszczów C17H35 O H2C HC H O H2C HC O C C17H35 3Na- OH H O C C17H35 H ONa O C 3 C17H35 Glicerol – propano-1,2,3 - triol Stearynian sodu