Jajko obiektem badań chemika i fizyka.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Advertisements

DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
Krew Funkcje i skład.
DYSOCJACJA ELEKTROLITYCZNA SOLI
PIERWIASTKI I ZWIĄZKI CHEMICZNE
BIAŁKA.
[Aleksander Dziedzic]
Informacje Podstawowe
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
CHEMIA OGÓLNA Wykład 5.
Skład chemiczny żywności – Właściwości białek i ich rola w organizmie
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
Biologia, jako nauka eksperymentalna
Szymon Owczarek Wojtek Łyczek
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
WIELKANOCNE ZWYCZAJE.
KWASY NIEORGANICZNE POZIOM PONADPODSTAWOWY Opracowanie
ENZYMY.
Budowa chemiczna kości
Wędrówka jonów w roztworach wodnych
Jajko obiektem badań biologa, chemika i fizyka.
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Co to jest mol?.
DLACZEGO MYDŁA MYJĄ A PROSZKI PIORĄ?
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Agnieszka Jędrzejowska
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Witamina C Co to jest?.
WIELKANOCNE ZWYCZAJE.
Po co kurczakowi jajko?.
Świąt Wielkanocnych-między
Disacharydy.
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Zajęcia oparte na autorskich scenariuszach 7 nauczycieli
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Wielkanocne pisanki i ich rodzaje
Zajęcia pozalekcyjno – pozaszkolne z chemii
Alkohole.
Białka 2. Opracowano na podstawie
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
NIEZWYKŁY ŚWIAT JAJKA JAJKO- SYMBOL ŚWIATA Jajko - symbol świata Jajko - symbol świata Starożytni filozofowie uważali, że jajko stanowi doskonały symbol.
Peptydy i białka Reakcja kondensacji α-aminokwasów Peptydy
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
Budowa chemiczna organizmów
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Białka i ich znaczenie biologiczne.. REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
DYFUZJA.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
BIAŁKA Białka – wielkocząsteczkowe biopolimerY, zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniAMI. Występują we wszystkich żywych organizmach.
Zasady bezpiecznej pracy z kwasami oraz ich właściwości Autorzy: Kaja Ferens, Dominika Piątek, Weronika Krajewska oraz Bartosz Błażej.
JAJKO czy KURA ?.
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
Biochemia.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Chemia w organizmie człowieka
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Jajko obiektem badań chemika i fizyka. Przez białko do jaja od jaja do kraszanki Jajko obiektem badań chemika i fizyka.

Białko jako rodzaj substancji chemicznej: ALBUMINA-pierwsze poznane białko z jaja kurzego: C237H386O78N58S2 HEMOGLOBINA- czerwony barwnik krwi: (C738H1160O208N203S2Fe)4 KAZEINA-białko w mleku: C1864H3012O576N468S21

Białko jako rodzaj substancji chemicznej cd.: CHLOROPLASTYNA- zielony barwnik; ADRENALINA- hormon stresu; PEPSYNA- enzym trawiący białko.

Budowa białek Naturalne polimery, Zbudowane z kilkuset aminokwasów połączonych wiązaniem peptydowym: Przykłady aminokwasów budujących białka: alanina, glicyna, cysteina, lizyna.

Skład pierwiastkowy białek: C : 50% - 54% O2 : 21% - 23% N2 : 15% - 17% H2 : 6% - 7% S : 0% - 2,5% P : 0%-0,5%

Reakcje charakterystyczne pozwalające na wykrycie białka: Reakcja ksantoproteinowa (ksanto-żółty, proteina-białko): białko ścina się i żółknie pod wpływem stężonego HNO3, Reakcja biuretowa: pod wpływem Cu(OH)2 białko ścina się i zmienia zabarwienie na ciemnofioletowe.

Wrogowie białek: Temperatura. Kwasy, Zasady (wodorotlenki), Alkohole, Sole metali lekkich, Sole metali ciężkich, Roztwór cukru, Coca cola, Zalewa z ogórków korniszonów. Temperatura. Pod wpływem tych czynników białko ulega ścięciu. Jeśli proces ścinania się białka jest odwracalny to nazywamy go koagulacją, gdy nie- proces zwany jest denaturacją.

Skład i budowa jaja kurzego: Woda 74%(37g) Białko 12%(6g) Tłuszcz 12%(6g) Substancje mineralne 2% (1g) Masa jaja 50g

Badanie składu skorupki jaja: Pierwszą reakcję możesz sam wykonać w domu, a drugą w pracowni chemicznej przy zachowaniu należnej ostrożności!

Zjawisko osmozy-powiększanie jaja kurzego do rozmiarów jaja krokodyla: Polega na zdolności przenikania cząsteczek ciała rozpuszczonego przez błonę półprzepuszczalną , jaką jest w przypadku jajka błonka znajdująca się między skorupką jajka, a białkiem i żółtkiem w środku. W jajku, które pozbawione jest skorupki i zanurzone jest w wodzie proces osmozy zachodzi ku środkowi jajka, cząsteczki białka nie mogą przeniknąć przez błonę na zewnątrz ze względu na duże rozmiary w porównaniu z porami w błonie, co jest możliwe dla małych cząsteczek wody.

Efekt Tyndalla: Białko jaja kurzego rozpuszcza się w wodzie, tworząc tzw. roztwór koloidalny. Dla roztworu tego charakterystyczny jest efekt Tyndalla- smuga światła staje się widoczna w tym roztworze podobnie jak promienie Słońca jest widoczny w zakurzonym powietrzu. Światło rozprasza się na większych cząsteczkach białka w tym roztworze.

Zgadnij czyje to jajo?

Czy słyszeliście o jajku Ledy i jajku Kolumba i o zwyczaju obrzucania się jajkami nie tylko tymi zepsutymi z zapachem siarkowodoru, ale żarty na stronę. Teraz poważnie!

Ciekawostki o jajkach: Pierwsze zdobione jajko pojawiły się w starożytności (Egipcjanie, Persowie, Chińczycy, Fenicjanie, Rzymianie), Najdawniejsze polskie pisanki pochodzą z X wieku, Jajko jest symbolem nowego życia, Jajko zakopane w piaskach Sahary może zostać ugotowane na twardo, Białka jest więcej w żółtku niż w samym białku jaja kurzego (o 4 %), Białka żółtek bogate w enzymy i związki fosforu i siarki polecane są dla intelektualistów i uczących się, czyli dla nas wszystkich. Od XI do XV wieku w budownictwie sakralnym w Europie stosowano białko jaja kurzego do zaprawy murarskiej.

Po powrocie do domu zjedz jajko! Młodzieży wystarczy 7 sztuk tygodniowo, a dorosłym 5 sztuk, natomiast tym, którzy boją się sklerozy wystarczy tylko 2 jaja na tydzień. Jajka są bogate w witaminy: A(zapobiega kurzej ślepocie) ,D(zapobiega krzywicy), B(zapobiega między innymi zahamowaniu wzrostu i zajadom), F (skutkiem niedoboru jest bezpłodność),K(reguluje krzepliwość krwi). Ale dlatego, że są tak doskonałe nie należy ich jadać zbyt wiele!

Przesądy dotyczące jajek: W ludowych wierzeniach jajko rozlane na ciele leczyło chorobę, zamurowanie jajka w ścianie domu miało zapewnić jego mieszkańcom bezpieczeństwo, wydmuszka pozostawiona pod drzewem chroniła je przed szkodnikami, jajko pomagało zdobyć dziewczynę lub chłopaka, zapewniało szczęście i pomyślność: Staropolskie życzenie: „Komu miłuję, temu daruję!”

Anglicy wierzą, że: złodziej, który ukradłby jajka będzie skazany przez los na nędzę trwającą po 7 lat za każde jajko, nie można też pożyczać ani darować jajek w niedzielę, bo przynosi to obu stronom nieszczęście.

Co było pierwsze jajko czy kura Co było pierwsze jajko czy kura? Jest to jedno z pierwszych pytań filozoficznych. Pierwsze zdecydowanie było jajko z kurą, albo kura z jajkiem albo jedno i drugie, albo nie było ani jajka ani kury, ale z drugiej strony mogło być samo jajko bez kury, natomiast z trzeciej strony mogłaby być sama kura bez jajka, a może na odwrót?

Niestety nie ma możliwości poprawnej odpowiedzi! Tak postawione pytanie sugeruje nam tylko dwie możliwości odpowiedzi, ale obie możemy podważyć: Jeżeli jajko, to skąd się wzięło, musiało zostać złożone przez kurę...? Jeżeli kura, to skąd się wzięła, musiała się przecież wykluć z jajka...?

Z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych: Kolorowych jajeczek, wacianych owieczek, rozkicanych króliczków. Pyszności w koszyczku, a przede wszystkim udanego lania w dniu „suchego ubrania” życzą Organizatorzy Wielkanocnego Spotkania z Jajkiem

Dziękujmy za obejrzenie prezentacji, zapraszamy na dalszą część pokazu Dziękujmy za obejrzenie prezentacji, zapraszamy na dalszą część pokazu. Prezentację przygotowała: Anna Beryzewska