O potyczkach ze zbędnymi kilogramami słów kilka

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
psychospołeczny aspekt otyłości
Advertisements

dr n. med.JUSTYNA MATULEWICZ –GILEWICZ
Fizjopatologia okresu pokwitania
"Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz,
DIETOPROFILAKTYKA OTYŁOŚCI Centrum Rozwoju i Terapii HARMONIA Poradnia Dietetyczna BeneTe.
Poprawa opieki nad osobami starszymi przez lekarzy
Lubuski Program Prewencji Pierwotnej Nowotworów
Problemem współczesnej medycyny
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Skutki złego odżywiania się
Częstość rozpoznawania nadciśnienia tętniczego różni się istotnie w grupie 18-latków w zależności od zastosowanych kryteriów Paweł Dziliński, Łukasz Artyszuk,
Anna Gryboś, Łukasz Artyszuk, Paweł Dziliński
Dieta -bezpieczna czy groźna?
Przedmiot medycyna rodzinna VI rok WL Przewlekła niewydolność żylna kończyn dolnych. Owrzodzenia podudzi. Dr n. med. Liliana Celczyńska – Bajew Katedra.
Człowiek żyje nie po to aby jeść, tylko je po to aby żyć!
Nadwaga , niedowaga i otyłość
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
To nasz zespół. To nasz opiekun. Nasza szkoła Tu się uczymy i spotykamy.
Funkcje w VBA.
NADWAGA Anna Dziedzic.
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
PRZYCZYNY I SKUTKI NIEUZASADNIONEGO ODCHUDZANIA SIĘ
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
Otyłość u dzieci.
CUKRZYCA TYPU 2 mgr Anna Sierecka.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Co jedzą uczniowie naszej szkoły i co z tego wynika?
Body Mass Index -wskaźnik masy ciała
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Nadwaga Szymon Strzykała.
dotyka wielu ludzi a nawet dzieci
Konsekwencje nadwagi i otyłości?
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Otyłość-charakterystyka i profilaktyka Kamil Pełka kl 3G
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
BMI – WSKAŹNIK MASY CIAŁA
„Nadwaga, otyłość, choroby przewlekłe – przyczyny i konsekwencje”
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Rozpoznanie i postępowanie z dzieckiem w stanie zagrożenia życia
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
X Zdrowy Styl Życia.
Wyniki Ankiety odnośnie zdrowego odżywiania
Zaburzenia odżywiania
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Krew Wyniki badania krwi.
Czy chcesz utrzymać zdrowie? OBLICZ SWÓJ
Otyłość.
Prawidłowa waga człowieka
Zaburzenia odżywiania otyłość i nadwaga –współczesny problem cywilizacyjny w populacji dzieci i młodzieży Dr Ewa Starostecka Klinika Endokrynologii i.
Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior
Młodzieży zdrowie się należy!
WYNIKI ANKIETY ZDROWE ODŻYWIANIE. W ankiecie wzięło udział 97 uczniów klas IV-VI SP NR 3 WE WŁODAWIE (38% uczniów szkoły kl. IV-VI)
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
Jacek Bańczyk Instruktor Rekreacji Ruchowej Kulturystyka.
Jest to wskaźnik masy ciała, powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach.
Kliknij, aby edytować styl wzorca podtytułu Projekt edukacyjny wykonany przez uczniów klasy II gimnazjum z Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Sątocznie.
Katarzyna Podsiadło Jacek Wacławski Gr. 1b Piotr Gościniewicz
Choroby cywilizacyjne i zaburzenia odżywiania
Dr Iwona Andrys-Wawrzyniak
BMI Body Mass Index.
BMI.
WSKAŹNIK BMI. Wskaźnik BMI (z angielskiego Body Mass Index) To współczynnik, który pozwala obliczyć, czy proporcje naszej masy ciała w stosunku do wzrostu.
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

O potyczkach ze zbędnymi kilogramami słów kilka Paulina Nowaczyk Zakład Dietetyki Katedra Higieny Żywienia Człowieka Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu O potyczkach ze zbędnymi kilogramami słów kilka

Otyłość – rozpoznanie wroga Otyłość - choroba przewlekła charakteryzująca się nadmiernym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej Wartość wskaźnika BMI [kg/m2] Klasyfikacja <18,50 niedowaga 18,50 - 24,99 prawidłowa masa ciała ≥25,00 nadmierna masa ciała 25,00 - 29,99 nadwaga ≥30,0 otyłość 30,00 - 34,99 Iº otyłości 35,00 - 39,99 IIº otyłości ≥40,00 IIIº otyłości WHR Obwód talii [cm] Typ otyłości Kobiety > 0,8 ≥ 88 Otyłość brzuszna Mężczyźni > 1,0 ≥ 102 <0,8 Otyłość pośladkowo- udowa <1,0

Skąd te zbędne kilogramy? Idea bilansu energetycznego + - Spożywana żywność (produkty stałe i napoje) Wydatki energetyczne Podstawowa przemiana energii: 50 -65% Efekt termiczny pożywienia: 5- 10% Aktywność fizyczna: 25 – 50%

Idea bilansu energetycznego (2) + (produkty stałe i napoje) Spożywana żywność - Wydatki energetyczne + (produkty stałe i napoje) Spożywana żywność - Wydatki energetyczne Obniżenie ilości spożywanej żywności Podwyższenie poziomu aktywności fizycznej

To postanowione, od jutra jem mniej! Scenariusz 1 Wyjście I To może pójdę spać? Wyjście II Albo coś zjem… Po co wtedy sięgamy? Szybkość Smakowitość Wygoda Rozsądek

To postanowione, od jutra jem mniej! Scenariusz II

Znaczenie regularnego spożywania posiłków (1) W trakcie redukcji masy ciała nie chodzi o utrzymywanie permanentnego odczucia głodu, ale o taki rozkład posiłków w ciągu dnia, abyśmy mimo obniżonego spożycia żywności czuli się syci

Znaczenie regularnego spożywania posiłków (2) Śniadanie II śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja X

Konsekwencje nieregularnego spożywania posiłków Nieregularne jedzenie sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej Obniżenie tempa przemiany materii Gromadzenie „na zapas” energii z kolejnych posiłków Obniżona termogeneza Obniżenie wydatków energetycznych Momenty głodu Jak najszybsza chęć ich zaspokojenia Wysokoenergetyczne przekąski Wzrost spożycia energii Dodatni bilans energetyczny

Prawidłowy model spożywania posiłków Śniadanie II śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja

Jak prawidłowo skomponować posiłek?

Indeks glikemiczny – o co tu właściwie chodzi? Wskaźnik charakteryzujący produkty pod względem szybkości wzrostu poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu Produkty o wysokim IG (np. batony, słodycze, słodkie napoje) Produkty o niskim IG (np. pieczywo razowe, surowe warzywa, płatki owsiane) bezpośrednio po ich spożyciu poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta w wyniku szybkiej reakcji organizmu – insuliny, poziom ten równie szybko spada spożywanie takich posiłków powoduje wzrost łaknienia po ich spożyciu utrzymuje się w miarę stabilny poziom glukozy we krwi, organizm nie odczuwa głodu

Indeks glikemiczny

Jak prawidłowo skomponować posiłek?

Dziękuję za uwagę!