O potyczkach ze zbędnymi kilogramami słów kilka Paulina Nowaczyk Zakład Dietetyki Katedra Higieny Żywienia Człowieka Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu O potyczkach ze zbędnymi kilogramami słów kilka
Otyłość – rozpoznanie wroga Otyłość - choroba przewlekła charakteryzująca się nadmiernym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej Wartość wskaźnika BMI [kg/m2] Klasyfikacja <18,50 niedowaga 18,50 - 24,99 prawidłowa masa ciała ≥25,00 nadmierna masa ciała 25,00 - 29,99 nadwaga ≥30,0 otyłość 30,00 - 34,99 Iº otyłości 35,00 - 39,99 IIº otyłości ≥40,00 IIIº otyłości WHR Obwód talii [cm] Typ otyłości Kobiety > 0,8 ≥ 88 Otyłość brzuszna Mężczyźni > 1,0 ≥ 102 <0,8 Otyłość pośladkowo- udowa <1,0
Skąd te zbędne kilogramy? Idea bilansu energetycznego + - Spożywana żywność (produkty stałe i napoje) Wydatki energetyczne Podstawowa przemiana energii: 50 -65% Efekt termiczny pożywienia: 5- 10% Aktywność fizyczna: 25 – 50%
Idea bilansu energetycznego (2) + (produkty stałe i napoje) Spożywana żywność - Wydatki energetyczne + (produkty stałe i napoje) Spożywana żywność - Wydatki energetyczne Obniżenie ilości spożywanej żywności Podwyższenie poziomu aktywności fizycznej
To postanowione, od jutra jem mniej! Scenariusz 1 Wyjście I To może pójdę spać? Wyjście II Albo coś zjem… Po co wtedy sięgamy? Szybkość Smakowitość Wygoda Rozsądek
To postanowione, od jutra jem mniej! Scenariusz II
Znaczenie regularnego spożywania posiłków (1) W trakcie redukcji masy ciała nie chodzi o utrzymywanie permanentnego odczucia głodu, ale o taki rozkład posiłków w ciągu dnia, abyśmy mimo obniżonego spożycia żywności czuli się syci
Znaczenie regularnego spożywania posiłków (2) Śniadanie II śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja X
Konsekwencje nieregularnego spożywania posiłków Nieregularne jedzenie sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej Obniżenie tempa przemiany materii Gromadzenie „na zapas” energii z kolejnych posiłków Obniżona termogeneza Obniżenie wydatków energetycznych Momenty głodu Jak najszybsza chęć ich zaspokojenia Wysokoenergetyczne przekąski Wzrost spożycia energii Dodatni bilans energetyczny
Prawidłowy model spożywania posiłków Śniadanie II śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja
Jak prawidłowo skomponować posiłek?
Indeks glikemiczny – o co tu właściwie chodzi? Wskaźnik charakteryzujący produkty pod względem szybkości wzrostu poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu Produkty o wysokim IG (np. batony, słodycze, słodkie napoje) Produkty o niskim IG (np. pieczywo razowe, surowe warzywa, płatki owsiane) bezpośrednio po ich spożyciu poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta w wyniku szybkiej reakcji organizmu – insuliny, poziom ten równie szybko spada spożywanie takich posiłków powoduje wzrost łaknienia po ich spożyciu utrzymuje się w miarę stabilny poziom glukozy we krwi, organizm nie odczuwa głodu
Indeks glikemiczny
Jak prawidłowo skomponować posiłek?
Dziękuję za uwagę!