הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jedzenie w Hiszpanii.
Advertisements

Krewetki po tajsku.
Dopraw do smaku i przechowuj w zimnym miejscu. Zastosowanie:
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Książka Kucharska.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Kuchnia tajska.
Kulinarne smaki Francji
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Sałatka Grecka..
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
WIEM,CO JEM !.
Zdrowa dieta Europejczyków
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
O Slow Food i trendach kulinarnych
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Sałatka Chewbacca Ksenia Wójcik, Gosia Kulka, 3c.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Położenie geograficzne Śląska Podróż kulinarna po województwie śląskim.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Świąteczne porady żywieniowe
Kuchnia bez tajemnic i granic
Lubelszczyzna gołąbkiem pachnąca
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Potrawy w Polsce 1.
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku

      Śledź jest bardzo popularną rybą w kuchni Żydów aszkenazyjskich. Istnieje wiele starych receptur przyrządzania tej popularnej bałtyckiej ryby; w zależności od kraju, regionu Europy, zasobności kuchni, tradycji rodzinnej. Dzisiaj zaprezentujemy Państwu dwa rodzaje sałatek śledziowych: śledź po litewsku, popularny na terenie Litwy, Białorusi i Polski północno-wschodniej, oraz śledź po galicyjsku, jadany na stołach żydowskich na obszarze niemal całego północno-wschodniego Cesarstwa Austro-Węgier.

? Śledź po litewsku 4 duże płaty śledzi solonych 2 średnie cebule 4 łyżki rodzynków ¾ szklanki majonezu lub mlecz ze śledzia 1 łyżka miodu lub cukru ostra papryka pieprz ________________ Śledzie opłukać, pokroić w poprzeczne paski. Cebulę pokroić w „piórka”, wraz z rodzynkami sparzyć gorącą wodą. Sos tradycyjnie przyrządzamy na bazie mlecza śledziowego, można jednak użyć do tego celu majonezu. Majonez wymieszać z przegotowaną wodą (¾ szklanki majonezu - jedna szklanka wody). Dodać miód, ostrą paprykę i odrobinę pieprzu. Wszystko wymieszać razem. A teraz czas na odrobinę własnej inwencji.! Gotując czujemy często pokusę twórczej interpretacji podanego przepisu. Nie ma w tym nic złego! Wręcz przeciwnie. Każda receptura może stać się naszą oryginalną tradycją rodzinną. Przy sporządzaniu śledzia po litewsku musimy jedynie pamiętać, że powinien on być słodko-ostry, stąd obecność miodu i ostrej papryki. Możemy jednak dodać i inne ingrediencje, np.. Orzechy włoskie, koperek, pietruszkę, zielony groszek czy kukurydzę. Smacznego! ?

? Śledź po galicyjsku 3 duże płaty śledzi solonych 6 średnich ziemniaków 2 średnie cebule 2 ogórki kiszone ¾ szklanki zielonego groszku ¾ szklanki oleju 1 czerwona papryka majeranek pieprz ½ pęczka zielonej pietruszki ________________ Śledzie opłukać, pokroić w poprzeczne paski. Cebulę pokroić w „piórka”, sparzyć gorącą wodą. Ziemniaki ugotować i ostudzić. Można delikatnie podsmażyć, pokroić na ćwiartki. Ogórki pokroić na plasterki, dodać zielony groszek. Paprykę pokroić na paseczki. Wszystko wymieszać razem. Do oleju dodać nieco pieprzu i dwie łyżki majeranku. Można dodać również ziół prowansalskich, oregano i nieco tymianku, lub bazylii. Olej wymieszać z sałatką śledziową, dodać zieloną pietruszkę. Smacznego! ?

? Makaron w sezamie ½ paczki grubego makaronu ½ szklanki sezamu ½ cytryny 2 łyżki oleju 5 łyżek sosu sojowego ________________ Do sałatki najlepiej użyć grubego makaronu: rurki , muszelki lub kokardki.. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie odcedzić, przelać zimną wodą. Sezam zrumienić na patelni. Dodać do makaronu. Dodać dwie łyżki oleju, sok z cytryny i sos sojowy . Wszystko wymieszać. Smacznego! Trudno wyobrazić sobie śledzia bez pieczywa,lub innego dodatku. O ile w przypadku śledzia galicyjskiego, w którego składzie znajdują się ziemniaki, jest to jeszcze możliwe, o tyle śledź po litewsku wymaga jakiegoś dodatku. Można go spożywać oczywiście z chlebem lub macą, ale można też przygotować bardzo szybko sałatkę makaronowo-sezamową. Nie jest to potrawa typowa dla Żydów aszkenazyjskich, pamiętać jednak należy, że cechą charakterystyczną kuchni żydowskiej jest otwartość i twórczy eklektyzm. ?

składniki przygotowanie notatki G o t o w e !

D E G U S T A C J A Smacznego!

S h a l o m !