הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku
Śledź jest bardzo popularną rybą w kuchni Żydów aszkenazyjskich. Istnieje wiele starych receptur przyrządzania tej popularnej bałtyckiej ryby; w zależności od kraju, regionu Europy, zasobności kuchni, tradycji rodzinnej. Dzisiaj zaprezentujemy Państwu dwa rodzaje sałatek śledziowych: śledź po litewsku, popularny na terenie Litwy, Białorusi i Polski północno-wschodniej, oraz śledź po galicyjsku, jadany na stołach żydowskich na obszarze niemal całego północno-wschodniego Cesarstwa Austro-Węgier.
? Śledź po litewsku 4 duże płaty śledzi solonych 2 średnie cebule 4 łyżki rodzynków ¾ szklanki majonezu lub mlecz ze śledzia 1 łyżka miodu lub cukru ostra papryka pieprz ________________ Śledzie opłukać, pokroić w poprzeczne paski. Cebulę pokroić w „piórka”, wraz z rodzynkami sparzyć gorącą wodą. Sos tradycyjnie przyrządzamy na bazie mlecza śledziowego, można jednak użyć do tego celu majonezu. Majonez wymieszać z przegotowaną wodą (¾ szklanki majonezu - jedna szklanka wody). Dodać miód, ostrą paprykę i odrobinę pieprzu. Wszystko wymieszać razem. A teraz czas na odrobinę własnej inwencji.! Gotując czujemy często pokusę twórczej interpretacji podanego przepisu. Nie ma w tym nic złego! Wręcz przeciwnie. Każda receptura może stać się naszą oryginalną tradycją rodzinną. Przy sporządzaniu śledzia po litewsku musimy jedynie pamiętać, że powinien on być słodko-ostry, stąd obecność miodu i ostrej papryki. Możemy jednak dodać i inne ingrediencje, np.. Orzechy włoskie, koperek, pietruszkę, zielony groszek czy kukurydzę. Smacznego! ?
? Śledź po galicyjsku 3 duże płaty śledzi solonych 6 średnich ziemniaków 2 średnie cebule 2 ogórki kiszone ¾ szklanki zielonego groszku ¾ szklanki oleju 1 czerwona papryka majeranek pieprz ½ pęczka zielonej pietruszki ________________ Śledzie opłukać, pokroić w poprzeczne paski. Cebulę pokroić w „piórka”, sparzyć gorącą wodą. Ziemniaki ugotować i ostudzić. Można delikatnie podsmażyć, pokroić na ćwiartki. Ogórki pokroić na plasterki, dodać zielony groszek. Paprykę pokroić na paseczki. Wszystko wymieszać razem. Do oleju dodać nieco pieprzu i dwie łyżki majeranku. Można dodać również ziół prowansalskich, oregano i nieco tymianku, lub bazylii. Olej wymieszać z sałatką śledziową, dodać zieloną pietruszkę. Smacznego! ?
? Makaron w sezamie ½ paczki grubego makaronu ½ szklanki sezamu ½ cytryny 2 łyżki oleju 5 łyżek sosu sojowego ________________ Do sałatki najlepiej użyć grubego makaronu: rurki , muszelki lub kokardki.. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie odcedzić, przelać zimną wodą. Sezam zrumienić na patelni. Dodać do makaronu. Dodać dwie łyżki oleju, sok z cytryny i sos sojowy . Wszystko wymieszać. Smacznego! Trudno wyobrazić sobie śledzia bez pieczywa,lub innego dodatku. O ile w przypadku śledzia galicyjskiego, w którego składzie znajdują się ziemniaki, jest to jeszcze możliwe, o tyle śledź po litewsku wymaga jakiegoś dodatku. Można go spożywać oczywiście z chlebem lub macą, ale można też przygotować bardzo szybko sałatkę makaronowo-sezamową. Nie jest to potrawa typowa dla Żydów aszkenazyjskich, pamiętać jednak należy, że cechą charakterystyczną kuchni żydowskiej jest otwartość i twórczy eklektyzm. ?
składniki przygotowanie notatki G o t o w e !
D E G U S T A C J A Smacznego!
S h a l o m !