Zdrowa mikroflora jelitowa

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Mleko – zdrowie dla naszego organizmu
Advertisements

Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
JAK RADZIĆ SOBIE ZE STRESEM
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
Czy wiesz co jesz?.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
opracowała: Bożena Sowińska - Grzyb
Pierwiastki występujące w człowieku
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
WITAMINY.
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Skutki głodu i niedożywienia
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
Co nas czeka w przyszłości?
Zdrowe odżywianie.
1.
dla chłopczyka i dziewczynki
Wykonali: Magda Niemira, Maria Kiliszek, Tomasz Gromelski
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODPORNOŚĆ ORGANIZMU..
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Zdrowy styl życia.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
RUCH TO ZDROWIE.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Witamina C Co to jest?.
Biologia Karolina Iwanowska
ZATRUCIA.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Witaminy Jakub Dorobisz.
Dekalog zdrowego żywienia.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Zdrowy tryb życia.
VISION shakes Wybierasz zbilansowane i sycące jedzenie, które dostarczy Ci niezbędnej ilości cennych substancji i białka roślinnego.
Woda i składniki mineralne
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
ICBerry Rewolucyjne podejście w profilaktyce zdrowia intymnego kobiety. iCBerry.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Bartłomiej Babicz Kl. I B Bartłomiej Babicz Kl. I B.
CHEVITON Tajemnica Twojego uroku!. PIĘKNE, LŚNIĄCE WŁOSY WIZYTÓWKĄ NASZEGO ORGANIZMU Piękne włosy i paznokcie – integralna i znacząca część naszego wizerunku.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
PNO, czyli porozmawiajmy o odporności. Co to jest odporność? Odporność jest wynikiem pracy wielu skomplikowanych elementów, które tworzą nasz układ immunologiczny.
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
Witaminowe opowieści.
Szkoła Podstawowa nr 9 im. Władysława Jagiełły w Kutnie
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
PRODUKTY PROBIOTYCZNE SERII JOY DAY – SKUTECZNA PROFILAKTYKA ZDROWIA
Najważniejszym zadaniem układu pokarmowego człowieka jest pobieranie pokarmów i wody. Przyswajanie składników odżywczych oraz niezbędnych do prawidłowego.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Kwas askorbinowy .
Zapis prezentacji:

Zdrowa mikroflora jelitowa Super-Flora Zdrowa mikroflora jelitowa

Czy znasz te objawy? • Katar • Kichanie • Świąd • Wysypki skórne • Zaburzenia snu • Osłabienie • Szybkie męczenie się • Bóle głowy • Stan podgorączkowy • Wzdęcia • Gazy • Bóle • Zaparcia / biegunka • Mdłości • Obniżony apetyt Czy znasz te objawy? Uczucie dyskomfortu w brzuchu (rysunek pojawia się po kliknięciu): Wzdęcia Gazy Bóle w różnych miejscach brzucha Zaparcia / biegunka Mdłości i / lub wymioty Obniżony apetyt   Nagłe reakcje alergiczne na znane produkty spożywcze lub zdarzenia (rysunek pojawia się po kliknięciu): Wysypka; Katar; Kichanie; Swędzenie skóry. W wyniku tego pojawia się ogólne złe samopoczucie spowodowane zatruciem organizmu przez substancje toksyczne (rysunek pojawia się po kliknięciu): Zaburzenia snu; Osłabienie; Szybkie męczenie się; Bóle głowy przy normalnym ciśnieniu krwi; Obniżony apetyt; Temperatura podczas dysbiozy jelit może wzrosnąć do 38 C.

Dysbioza jelit… 80-90% MIESZKAŃCÓW PLANETY ZNANE SĄ OBJAWY DYSBIOZY JELIT Według rożnych doniesień medycznych, objawy dysbiozy jelit (zaburzenia mikroflory jelit) może dotyczyć aż 80–90 % mieszkańców planety, niezależnie od wieku. Zaburzenie składu prawidłowej flory bakteryjnej jelit u dorosłych i dzieci, czyli dysbioza, może być spowodowana przeróżnymi czynnikami: sztuczne karmienie, obniżenie odporności, nieprawidłowe odżywianie, stres, kuracje antybiotykowe, przewlekłe choroby układu pokarmowego, choroby zakaźne jelit. A ponieważ jelita odgrywają istotną rolę w organizmie (odpowiadają za trawienie pokarmu, produkują i wchłaniają witaminy i minerały, stymulują system odpornościowy, wpływają na przemianę materii), zatem każde zaburzenie ze strony jelit bardzo negatywnie odbijają się na ogólnym funkcjonowaniu organizmu.

…i jej powody STYL ODŻYWANIA SIĘ BARDZO CZĘSTO NIE ODPOWIADA ZAPOTRZEBOWANIU ORGANIZMU „Kopiemy sobie grób łyżką i widelcem” – pisał amerykański dietolog Paul Bragg, specjalista w sprawach długowieczności. Badacze wskazują, że właśnie radykalna zmiana charakteru odżywiania współczesnych ludzi, zwłaszcza mieszkańców dużych metropolii, stanowi główną przyczynę występowania dysbiozy. Ciągle jesteśmy w biegu i rzadko zwracamy odpowiednią uwagę na to, co i jak jemy. W pośpiechu zjadamy drożdżówkę, kanapkę lub zupę z torebki i pędzimy dalej. W naszej diecie jest za dużo tłuszczy i węglowodanów i zbyt mało błonnika roślinnego, który jest niezbędny do odbudowy i zachowania zdrowej mikroflory jelitowej.

200g 20g 50g 2-4g Ciekawe fakty WCZEŚNIEJ OBECNIE BŁONNIKA BŁONNIKA INULINY INULINY Ciekawostką jest fakt, że z punktu widzenia genetycznego jesteśmy zbieraczami i myśliwymi, naszemu genotypowi bardziej odpowiada dieta roślinna, bogata w błonnik i prebiotyki. Wiadomo, że prehistoryczny człowiek codziennie zjadał około 200 g (!) błonnika różnego rodzaju, w tym do 50 g inuliny (prebiotyku który stanowi najlepszą pożywkę dla dobroczynnych lakto- i bifidobakterii bytujących w jelitach). Statystyki wskazują, że w większości krajów rozwiniętych codzienne spożycie błonnika przez mieszkańców wynosi mniej niż 20 g, prebiotyków – nie więcej niż 2–4 g!

Składniki zdrowej mikroflory PROBIOTYKI PREBIOTYKI Za rozwój zdrowej flory jelitowej odpowiadają następujące składniki: Probiotyki – są to żywe mikroorganizmy, które stanowią podstawę flory jelitowej organizmu, zachowują optymalną równowagę bakterii dobroczynnych i hamują wzrost szkodliwych bakterii w jelitach, poprawiają ogólne funkcje organizmu. Najbardziej aktywne i korzystne probiotyki to bifidobakterie (Bifidobacterium longum) oraz laktobakterie (Lactobacillus acidophilus).   Bifidobakterie (Bifidobacterium longum) – to najliczniejsza grupa cennych bakterii flory jelitowej. We florze jelitowej niemowląt liczba tych bakterii sięga 80–90 %. Zapobiegają one wzrostowi i namnażaniu się szkodliwych i warunkowo szkodliwych bakterii w układzie trawiennym, chroniąc organizm przed infekcjami jelitowymi i rozwojem fermentacji w jelitach. Wraz z innymi dobroczynnymi drobnoustrojami biorą udział w procesach trawienia, przyspieszając trawienie białek i węglowodanów oraz poprawiając wchłanianie substancji odżywczych, oraz produkują własne enzymy w celu odpowiedniego trawienia pożywienia. Bifidobakterie biorą aktywny udział w syntezie wielu witamin – К, grupy В, w tym również В3 i В9, niezbędnych aminokwasów, sprzyjają lepszemu przyswajaniu wapnia i witaminy D. Bakterie te aktywnie produkują kwas mlekowy, który również hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w układzie trawiennym. Dzięki bifidobakteriom w organizmie zmniejszają się reakcje alergiczne, wzmacnia się odporność, zaczyna odpowiednio pracować układ trawienny. Laktobakterie (Lactobacillus acidophilus), w odróżnieniu od bifidobakterii, bytują we wszystkich odcinkach układu trawiennego. Sama nazwa Lactobacillus w tłumaczeniu z łaciny oznacza „bakteria, bytująca w mleku”. W rzeczywistości, laktobakterie nie mają żadnego związku z produktami mlecznymi. Wręcz przeciwnie, bakterie te specjalnie dodaje się do serów, kefirów, jogurtów, by uzyskać produkty mleczne wysokiej jakości. Przede wszystkim laktobakterie są niezwykle ważne dla normalnego funkcjonowania bifidobakterii, nie mniej ważnych dla organizmu. W wyniku wielu eksperymentów udowodniono, że w przypadku całkowitego braku lub znacznego niedoboru laktobakterii w jelitach, prędzej czy później znacznie spadała także liczba bifidobakterii. Tak samo jak bifidobakterie, laktobakterie są odpowiedzialne za hamowanie chorobotwórczej flory jelitowej i dbają o równowagę flory dobroczynnej. Skutecznie radzą sobie z niebezpieczną bakterią Helicobacter pylori, odpowiedzialną za rozwój nieżytu żołądka i wrzodów żołądka, oraz z grzybem candida, paciorkowcami i gronkowcami. Jednym z najważniejszych zadań laktobakterii jest udział w kształtowaniu systemu odpornościowego. Z jednej strony, przylegają one do nabłonka błony śluzowej jelita cienkiego, wzmacniając jego funkcje barierowe i ochronę. Z drugiej zaś, biorą udział w kształtowaniu komórek układu odpornościowego, przez co podnoszą odporność organizmu na rozmaite negatywne czynniki zewnętrze (infekcje kropelkowe) i zachowują zdrowy układ odpornościowy. Obydwa rodzaje korzystnych drobnoustrojów (bifido- i laktobakterie) sprzyjają wzmocnieniu zdolności organizmu do usuwania toksyn, niwelując skutki zatruć polekowych, zatruć pokarmowych, wzdęcia, uczucie ciężkości w żołądku i mdłości. Prebiotyki – błonnik roślinny, lub inaczej, nierozpuszczalne włókno pokarmowe (zawiera go większość roślin), dodatnio wpływa na mikroflorę organizmu. Po raz pierwszy termin „prebiotyki” (1995) zastosował mikrobiolog profesor Glenn Gibson z Uniwersytetu w Reading (Wielka Brytania). Podał następującą definicję: prebiotyki – to nietrawione składniki pokarmowe, które poprawiają zdrowie poprzez wybiorczą stymulację rozwoju i aktywności jednego lub kilku rodzajów korzystnych bakterii w jelicie grubym. Później prof. M. B. Roberfroid (2007) określił prebiotyki jako wybiorczo trawione przez drobnoustroje układu pokarmowego składniki pokarmowe, zmieniające skład i aktywność mikroflory jelit, tym samym przyczyniając się do poprawy samopoczucia.

Jeśli masz • gazy, wzdęcia • nieregularny stolec • przewlekle choroby układu pokarmowego • zatrucie pokarmowe lub infekcja jelitowa Jeśli cierpisz na: gazy; wzdęcia; nieregularne wypróżnienia (zaparcia, biegunkę, lub jedno i drugie); odczuwasz dyskomfort po kuracji antybiotykowej; cierpisz na alergie, zapalenie skóry; cierpisz na chroniczne choroby układu trawiennego; masz zatrucie pokarmowe lub infekcję jelitową; masz rozregulowana przemianę materii; stosujesz niezbilansowaną dietę (za mało witamin, minerałów, błonnika). Co robić w tym wypadku? W jaki sposób ochronić mikroflorę jelit i zapewnić jej wszystkie niezbędne mikroorganizmy w odpowiedniej dawce? • alergie, zapalenie skóry • zaburzenia przemiany materii • niezbilansowany sposób odżywiania • uczucie dyskomfortu po kuracji antybiotykowej

Super-Flora Firma Coral Club proponuje doskonałe rozwiązanie: „Super-Flora” – to synbiotyk o wysokiej skuteczności, stanowiący zbilansowane połączenie probiotyków (Bifidobacterium longum i Lactobacillus acidophilus) oraz prebiotyków (inulina), które zapewniają skuteczną poprawę mikroflory jelitowej. Udział lakto- i bifidobakterii odpowiada właściwościom układu trawiennego, a obecność inuliny znacznie zwiększa skuteczność probiotyków, i co najważniejsze, sprzyja rozwojowi własnej dobroczynnej mikroflory.   „Super-Flora” to najnowsze odkrycie zwalczające problem disbiozy. Jest to suplement, wyprodukowany z surowców najwyższej jakości, przy wykorzystaniu najnowszych technologii, za zachowaniem wymogów GMP i branżowych standardów jakości.

Pożyteczny i na czasie Odbudowuje zdrową mikroflorę jelitową Zapobiega rozwojowi dysbiozy jelit, gromadzeniu się gazów, pojawieniu się uczucia ciężkości w żołądku Poprawia przemianę materii i trawienie Sprzyja lepszemu wchłanianiu substancji dobroczynnych i odżywczych Sprzyja rozwojowi własnej zdrowej mikroflory jelitowej Ma korzystne działanie w przypadku zatruć pokarmowych, alergii, infekcjach jelitowych „Super-Flora” firmy Coral Club: Odbudowuje zdrową mikroflorę jelitową Zapobiega rozwojowi disbiozy, gazów, uczucia ciężkości w żołądku Poprawia przemianę materii i trawienie Sprzyja lepszemu wchłanianiu cennych składników i składników odżywczych Sprzyja rozwojowi własnej zdrowej mikroflory jelitowej Przydaje się w przypadku zatruć pokarmowych, alergii, infekcji jelitowych

Atuty klubowe CENA DETALICZNA 92 zł 50 gr CENA KLUBOWA 74 zł PUNKTY 13

Zdrowa mikroflora jelitowa Super-Flora Zdrowa mikroflora jelitowa