Czemu warto zdrowo się odżywiać i co się dzieje, gdy nasze żywienie jest niewłaściwe? Podtytuł.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Dlaczego śniadania są takie ważne?
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
PRZYCZYNY I SKUTKI NIEUZASADNIONEGO ODCHUDZANIA SIĘ
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe odżywianie.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Otyłość, anoreksja i bulimia
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowy styl życia!
Zdrowe Odżywianie.
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Zdrowe odżywianie.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
X Zdrowy Styl Życia.
Zaburzenia odżywiania
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Regularne i zdrowe odżywianie 
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
1.Konserwanty w pożywieniu
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Czemu warto zdrowo się odżywiać i co się dzieje, gdy nasze żywienie jest niewłaściwe? Podtytuł

Jak zdrowo się odżywiać? Jak się zdrowo odżywiać? - to pytanie dręczy każdego, kto dba o swoje zdrowie  i chce posiadać  zgrabną sylwetkę. Zdrowa dieta to przede wszystkim dostarczanie organizmowi w odpowiednich ilościach składników odżywczych (białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy, składniki mineralne) i zastosowanie odpowiednich technik kulinarnych. Przede wszystkim jest to dieta urozmaicona pod względnem produktów spożywczych. Ważne jest nabycie odpowiednich nawyków, dzięki którym zdrowe żywienie wcale nie będzie trudne oraz pozwoli na pozbycie się zbędnych kilogramów.

Piramida zdrowego żywienia By czuć się świetnie i doskonale wyglądać, trzeba przypomnieć sobie, jak wygląda piramida zdrowego żywienia i jeść zgodnie ze wskazówkami w niej zawartymi. Podstawą naszej diety  powinny być zatem produkty zbożowe: płatki owsiane czy pełnoziarniste pieczywo. Kolejnym szczeblem są warzywa i owoce. Na przedostatnim miejscu uplasowały się mleko i jego przetwory, a za najmniej potrzebne uznano tłuszcze.

DLACZEGO WARTO ZDROWO SIĘ ODŻYWIAĆ? Zdrowa dieta polega na przyjmowaniu odpowiednich ilości niezbędnych składników odżywczych i wody. Zdrowe jedzenie przedłuża życie. Może nie bezpośrednio, ale na pewno wpływa na to, że żyjemy dłużej. Dzięki zdrowej żywności, czy chociażby dzięki uważaniu na to, co jemy, możemy pozbyć się z organizmu różnych chorób, a czasem nawet zahamować ich rozwój, czy chociażby pomóc w wyzdrowieniu. Niektóre produkty bowiem zawierają składniki wpływające bardzo pozytywnie na nasz organizm. Przykładowo sok z buraków, czy buraki same w sobie, wpływają idealnie na naszą krew polepszając zarówno jej krążenie, jak i uzupełniając w potrzebne składniki. Dlatego jedzenie buraków jest polecane przy chorobach związanych z krwią.

Zdrowe jedzenie pomaga utrzymać nam wymarzoną sylwetkę Zdrowe jedzenie pomaga utrzymać nam wymarzoną sylwetkę. Jedząc tylko zdrowe produkty, bez zbędnych konserwantów, tłuszczów czy pustych kalorii, jesteśmy w stanie sprawić, że nasza figura nie będzie się zmieniać, a nabierze bardziej zdrowych kształtów. Z jednej strony nie grozi nam bowiem wychudzenie, z drugiej, przy zdrowym odżywianiu nie musimy martwić się o nadmiar kilogramów. Zdrowe jedzenie to bowiem podstawa w utrzymywaniu szczupłej sylwetki i małych rozmiarów własnego ciała. Warto również dodać, że zdrowe odżywianie wspomaga pracę naszego mózgu. Jedząc tylko zdrowe produkty, możemy mieć świadomość, że utrzymamy koncentrację na dłużej i nie będziemy mieli problemów z zadaniami intelektualnymi.

Przy zdrowym trybie odżywiania warto pamiętaj o kilku zasadach: Jedz mało, ale często – 4 do 5 posiłków dziennie. Jedz powoli – nie śpiesz się podczas posiłków, staraj się jeść na siedząco Bez śniadania ani rusz – to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zjadaj je nie później niż 2 godziny po przebudzeniu. Kolacja ma być najmniej obfitym posiłkiem. Spożywaj ją zawsze 2 godziny przed snem, w przeciwnym razie będziesz w nocy głodny. Dużo pij – minimum 1,5 litra wody niegazowanej dziennie, ale też herbaty – zielone, czerwone i ziołowe. Unikaj napojów energetyzujących, gazowanych i kolorowych. Urozmaicaj posiłki – niech twoje obiady będą kolorowe i pełne różnych składników odżywczych. Jedz dużo owoców – tylko nie na noc. Pochłaniaj je między posiłkami. to samo zdrowie – zjadaj je na surowo lub gotuj na parze. Mleko też jest potrzebne – pij regularnie mleko zawierające 2-3,2% tłuszczu, jedz sery półtłuste, kefiry, maślanki oraz jogurty naturalne.

Spożywaj ciemne pieczywo – staraj się także wyeliminować pieczywo pszenne Nie smaż potraw w głębokim tłuszczu – jeśli już musisz smażyć, używaj oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Tłuszcze zwierzęce podnoszą poziom cholesterolu Im mniej soli, tym lepiej

Skutki złego odżywiania się!

Zaburzenia odżywiania: Niedowaga. Nadwaga. Otyłość. Hiperfagia. Ortoreksja. Bulimia. Anoreksja.

Niedowaga – stan niedoboru masy ciała. Przyczyny: niedożywienie • kłopoty z trawieniem • alergia pokarmowa • zaburzenia hormonalne • depresja Skutki: Spadek masy ciała. Kłopoty ze wzrokiem. Słabe kości i zęby.  Wypadanie włosów.

Nadwaga - nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie przekraczające optymalne ilości zdrowotne. Skutki: Nadciśnienie tętnicze. Podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Choroba wieńcowa. Udar mózgu. Przyczyny: • siedzący tryb życia • niska aktywność • częste spożywanie żywności • stres • jedzenie pokarmów ze zbyt wysoką zawartością tłuszczów

Otyłość - patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne. Przyczyny: • brak ruchu • czynnik genetyczny • czynnik farmakologiczny • czynnik biologiczny • czynnik psychologiczny • czynnik środowiskowy • cukrzyca • objadanie się Skutki: Dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Zaburzenia układu nerwowego. Kłopoty z oddychaniem. Skrócenie długości życia. Problemy z układem sercowo- naczyniowym.

Bulimia Bulimia - (żarłoczność psychiczna) – zaburzenie odżywiania charakteryzujące się napadami objadania się, po których występują zachowania kompensacyjne. Przyczyny: • obżeranie się • brak kontroli podczas przejadania się • szybkie opróżnianie żołądka poprzez regularne wymioty, stosując środki przeczyszczające i leki moczopędne

Skutki: Odwodnienie organizmu. Postępujące uszkodzenia funkcji nerek. Refluks Niski poziom cukru we krwi

Anoreksja Jadłowstręt psychiczny - zaburzenie odżywiania polegające na celowej utracie wagi wywołanej i podtrzymywanej przez osobę chorą . Największe zagrożenie zachorowaniem dotyczy wieku między 14 a 18 rokiem życia. Anoreksję cechuje szybko postępujące wyniszczenie organizmu, które pozostawia często już nieodwracalne zmiany. Nieleczona prowadzi do śmierci w około 10% przypadków

Skutki: Przyczyny: Niskie, nieregularne tętno. Niski poziom cukru we krwi. Zatrzymanie miesiączkowania u dziewcząt Przyczyny: • Radykalne ograniczenie ilości jedzenia i postu przez dłuższy okres czasu. • Używanie środków przeczyszczających i diuretyków. • Samo-indukowane wymioty po każdym posiłku. • Częste forsowne ćwiczenia fizyczne

Wskaźnik BMI.

Dziękuje! Przygotowała: Julia Galica