Czemu warto zdrowo się odżywiać i co się dzieje, gdy nasze żywienie jest niewłaściwe? Podtytuł
Jak zdrowo się odżywiać? Jak się zdrowo odżywiać? - to pytanie dręczy każdego, kto dba o swoje zdrowie i chce posiadać zgrabną sylwetkę. Zdrowa dieta to przede wszystkim dostarczanie organizmowi w odpowiednich ilościach składników odżywczych (białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy, składniki mineralne) i zastosowanie odpowiednich technik kulinarnych. Przede wszystkim jest to dieta urozmaicona pod względnem produktów spożywczych. Ważne jest nabycie odpowiednich nawyków, dzięki którym zdrowe żywienie wcale nie będzie trudne oraz pozwoli na pozbycie się zbędnych kilogramów.
Piramida zdrowego żywienia By czuć się świetnie i doskonale wyglądać, trzeba przypomnieć sobie, jak wygląda piramida zdrowego żywienia i jeść zgodnie ze wskazówkami w niej zawartymi. Podstawą naszej diety powinny być zatem produkty zbożowe: płatki owsiane czy pełnoziarniste pieczywo. Kolejnym szczeblem są warzywa i owoce. Na przedostatnim miejscu uplasowały się mleko i jego przetwory, a za najmniej potrzebne uznano tłuszcze.
DLACZEGO WARTO ZDROWO SIĘ ODŻYWIAĆ? Zdrowa dieta polega na przyjmowaniu odpowiednich ilości niezbędnych składników odżywczych i wody. Zdrowe jedzenie przedłuża życie. Może nie bezpośrednio, ale na pewno wpływa na to, że żyjemy dłużej. Dzięki zdrowej żywności, czy chociażby dzięki uważaniu na to, co jemy, możemy pozbyć się z organizmu różnych chorób, a czasem nawet zahamować ich rozwój, czy chociażby pomóc w wyzdrowieniu. Niektóre produkty bowiem zawierają składniki wpływające bardzo pozytywnie na nasz organizm. Przykładowo sok z buraków, czy buraki same w sobie, wpływają idealnie na naszą krew polepszając zarówno jej krążenie, jak i uzupełniając w potrzebne składniki. Dlatego jedzenie buraków jest polecane przy chorobach związanych z krwią.
Zdrowe jedzenie pomaga utrzymać nam wymarzoną sylwetkę Zdrowe jedzenie pomaga utrzymać nam wymarzoną sylwetkę. Jedząc tylko zdrowe produkty, bez zbędnych konserwantów, tłuszczów czy pustych kalorii, jesteśmy w stanie sprawić, że nasza figura nie będzie się zmieniać, a nabierze bardziej zdrowych kształtów. Z jednej strony nie grozi nam bowiem wychudzenie, z drugiej, przy zdrowym odżywianiu nie musimy martwić się o nadmiar kilogramów. Zdrowe jedzenie to bowiem podstawa w utrzymywaniu szczupłej sylwetki i małych rozmiarów własnego ciała. Warto również dodać, że zdrowe odżywianie wspomaga pracę naszego mózgu. Jedząc tylko zdrowe produkty, możemy mieć świadomość, że utrzymamy koncentrację na dłużej i nie będziemy mieli problemów z zadaniami intelektualnymi.
Przy zdrowym trybie odżywiania warto pamiętaj o kilku zasadach: Jedz mało, ale często – 4 do 5 posiłków dziennie. Jedz powoli – nie śpiesz się podczas posiłków, staraj się jeść na siedząco Bez śniadania ani rusz – to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zjadaj je nie później niż 2 godziny po przebudzeniu. Kolacja ma być najmniej obfitym posiłkiem. Spożywaj ją zawsze 2 godziny przed snem, w przeciwnym razie będziesz w nocy głodny. Dużo pij – minimum 1,5 litra wody niegazowanej dziennie, ale też herbaty – zielone, czerwone i ziołowe. Unikaj napojów energetyzujących, gazowanych i kolorowych. Urozmaicaj posiłki – niech twoje obiady będą kolorowe i pełne różnych składników odżywczych. Jedz dużo owoców – tylko nie na noc. Pochłaniaj je między posiłkami. to samo zdrowie – zjadaj je na surowo lub gotuj na parze. Mleko też jest potrzebne – pij regularnie mleko zawierające 2-3,2% tłuszczu, jedz sery półtłuste, kefiry, maślanki oraz jogurty naturalne.
Spożywaj ciemne pieczywo – staraj się także wyeliminować pieczywo pszenne Nie smaż potraw w głębokim tłuszczu – jeśli już musisz smażyć, używaj oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Tłuszcze zwierzęce podnoszą poziom cholesterolu Im mniej soli, tym lepiej
Skutki złego odżywiania się!
Zaburzenia odżywiania: Niedowaga. Nadwaga. Otyłość. Hiperfagia. Ortoreksja. Bulimia. Anoreksja.
Niedowaga – stan niedoboru masy ciała. Przyczyny: niedożywienie • kłopoty z trawieniem • alergia pokarmowa • zaburzenia hormonalne • depresja Skutki: Spadek masy ciała. Kłopoty ze wzrokiem. Słabe kości i zęby. Wypadanie włosów.
Nadwaga - nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie przekraczające optymalne ilości zdrowotne. Skutki: Nadciśnienie tętnicze. Podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Choroba wieńcowa. Udar mózgu. Przyczyny: • siedzący tryb życia • niska aktywność • częste spożywanie żywności • stres • jedzenie pokarmów ze zbyt wysoką zawartością tłuszczów
Otyłość - patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne. Przyczyny: • brak ruchu • czynnik genetyczny • czynnik farmakologiczny • czynnik biologiczny • czynnik psychologiczny • czynnik środowiskowy • cukrzyca • objadanie się Skutki: Dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Zaburzenia układu nerwowego. Kłopoty z oddychaniem. Skrócenie długości życia. Problemy z układem sercowo- naczyniowym.
Bulimia Bulimia - (żarłoczność psychiczna) – zaburzenie odżywiania charakteryzujące się napadami objadania się, po których występują zachowania kompensacyjne. Przyczyny: • obżeranie się • brak kontroli podczas przejadania się • szybkie opróżnianie żołądka poprzez regularne wymioty, stosując środki przeczyszczające i leki moczopędne
Skutki: Odwodnienie organizmu. Postępujące uszkodzenia funkcji nerek. Refluks Niski poziom cukru we krwi
Anoreksja Jadłowstręt psychiczny - zaburzenie odżywiania polegające na celowej utracie wagi wywołanej i podtrzymywanej przez osobę chorą . Największe zagrożenie zachorowaniem dotyczy wieku między 14 a 18 rokiem życia. Anoreksję cechuje szybko postępujące wyniszczenie organizmu, które pozostawia często już nieodwracalne zmiany. Nieleczona prowadzi do śmierci w około 10% przypadków
Skutki: Przyczyny: Niskie, nieregularne tętno. Niski poziom cukru we krwi. Zatrzymanie miesiączkowania u dziewcząt Przyczyny: • Radykalne ograniczenie ilości jedzenia i postu przez dłuższy okres czasu. • Używanie środków przeczyszczających i diuretyków. • Samo-indukowane wymioty po każdym posiłku. • Częste forsowne ćwiczenia fizyczne
Wskaźnik BMI.
Dziękuje! Przygotowała: Julia Galica