Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
[Aleksander Dziedzic]
Naturalne substancje obce w żywności
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
WITAMINY.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
ZATRUCIA.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Jedz żółte owoce i warzywa
Konkurs Czas na Zdrowie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Co podać dziecku na talerzu ?
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
ZWIĄZKI TOKSYCZNE W ŻYWNOŚCI
Witam Państwa bardzo serdecznie.
„Zdrowa i bezpieczna żywność”
Zdrowy styl życia.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Śniadanie daje moc !!.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Światowy dzień zdrowia 2015
Poznajemy składniki żywności.
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Regularne i zdrowe odżywianie 
Dekalog zdrowego żywienia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
Choroba prostaty a dieta
TO JEST TWÓJ CZAS NA ZDROWIE
ABC – zdrowego odżywiania
Światowy dzień zdrowia 2018
Wpływ zanieczyszczeń na stan zdrowia
Zapis prezentacji:

Substancje antyodżywcze - czego nie jeść? Dopóki żywność leży w sklepie, nad tym, żeby nam nie szkodziła, czuwa prawo. Ale o to, żeby zdrowe były produkty w naszej lodówce, spiżarni czy ogródku, zadbać musimy sami. Jak to robić?

Kilka słów o substancjach antyodżywczych… Zanim odpowiemy na tytułowe pytanie, spróbujmy się dowiedzieć czym są substancje antyodżywcze. Substancje antyodżywcze to wszystkie substancje występujące w żywności, które ograniczają bądź uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych lub substancje wywierające szkodliwy wpływ na organizm ludzki.

Podział substancji antyodżywczych Substancje antyodżywcze można podzielić na: naturalne substancje toksyczne występujące w produktach roślinnych i zwierzęcych, związki toksyczne, które przedostają się do żywności wskutek zanieczyszczenia środowiska , niektóre substancje, które są celowo dodawane do żywności.

Lista substancji antyodżywczych amygdalina (amigdalina) - związek ten należy do grupy glikozydów cyjanogennych, które w swoim składzie zawierają związany cyjanowodór (silnie toksyczny związek chemiczny). Amygdalina występuje w gorzkich orzechach, pestkach wiśni, śliwek, brzoskwini i moreli, a także w nalewkach alkoholowych wykonywanych z całych owoców. Objawami lekkiego zatrucia są bóle głowy, drętwienie jamy ustnej, ślinotok, ucisk za mostkiem oraz zaczerwienienie skóry.

awidyna - występuje w surowym białku jaja i powoduje niszczenie dostarczanej z pożywieniem biotyny (witaminy H). Awidyna jest usuwana podczas gotowania, goitryna - substancja występująca w rzepaku i kapuście, która zaburza wbudowywanie jodu w związki będące hormonami tarczycy, przez co powoduje niedoczynność tego gruczołu.

solanina - związek ten występuje w zielonych surowych ziemniakach i pomidorach. Objawami zatrucia są mdłości i wymioty, biegunka, zaburzenia krążenia i oddychania, a także rozszerzenie źrenic, kwas erukowy - występuje naturalnie w rzepaku, jednak obecnie na rynku dostępny jest wyłącznie olej rzepakowy bezerukowy lub niskoerukowy, dzięki czemu nie ma niebezpieczeństwa hamowania wzrostu i zaburzeń pracy serca po spożyciu tego oleju.

Ograniczyć ich niekorzystne oddziaływanie! Jak? zastosuj najprostsze procesy technologiczne, takie jak: gotowanie fermentacja, moczenie (suchych nasion roślin strączkowych: grochu, fasoli), nie łącz niektórych produktów w jedno danie, zwiększaj przyswajalność składników odżywczych znajdujących się w pożywieniu.

Podsumujmy… By uchronić się przed zatruciem bakteryjnym, produkty mięsne i mleczne przechowujemy w lodówce, Starannie myjemy warzywa i owoce, a także mięso, ryby, jaja i owoce morza, produkty mrożone płuczemy pod bieżącą wodą, Warto przestrzegać zasady: ostrożnie i z umiarem, a na pewno zachowamy zdrowie i dobre samopoczucie.

Dziękuję za uwagę