Substancje antyodżywcze - czego nie jeść? Dopóki żywność leży w sklepie, nad tym, żeby nam nie szkodziła, czuwa prawo. Ale o to, żeby zdrowe były produkty w naszej lodówce, spiżarni czy ogródku, zadbać musimy sami. Jak to robić?
Kilka słów o substancjach antyodżywczych… Zanim odpowiemy na tytułowe pytanie, spróbujmy się dowiedzieć czym są substancje antyodżywcze. Substancje antyodżywcze to wszystkie substancje występujące w żywności, które ograniczają bądź uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych lub substancje wywierające szkodliwy wpływ na organizm ludzki.
Podział substancji antyodżywczych Substancje antyodżywcze można podzielić na: naturalne substancje toksyczne występujące w produktach roślinnych i zwierzęcych, związki toksyczne, które przedostają się do żywności wskutek zanieczyszczenia środowiska , niektóre substancje, które są celowo dodawane do żywności.
Lista substancji antyodżywczych amygdalina (amigdalina) - związek ten należy do grupy glikozydów cyjanogennych, które w swoim składzie zawierają związany cyjanowodór (silnie toksyczny związek chemiczny). Amygdalina występuje w gorzkich orzechach, pestkach wiśni, śliwek, brzoskwini i moreli, a także w nalewkach alkoholowych wykonywanych z całych owoców. Objawami lekkiego zatrucia są bóle głowy, drętwienie jamy ustnej, ślinotok, ucisk za mostkiem oraz zaczerwienienie skóry.
awidyna - występuje w surowym białku jaja i powoduje niszczenie dostarczanej z pożywieniem biotyny (witaminy H). Awidyna jest usuwana podczas gotowania, goitryna - substancja występująca w rzepaku i kapuście, która zaburza wbudowywanie jodu w związki będące hormonami tarczycy, przez co powoduje niedoczynność tego gruczołu.
solanina - związek ten występuje w zielonych surowych ziemniakach i pomidorach. Objawami zatrucia są mdłości i wymioty, biegunka, zaburzenia krążenia i oddychania, a także rozszerzenie źrenic, kwas erukowy - występuje naturalnie w rzepaku, jednak obecnie na rynku dostępny jest wyłącznie olej rzepakowy bezerukowy lub niskoerukowy, dzięki czemu nie ma niebezpieczeństwa hamowania wzrostu i zaburzeń pracy serca po spożyciu tego oleju.
Ograniczyć ich niekorzystne oddziaływanie! Jak? zastosuj najprostsze procesy technologiczne, takie jak: gotowanie fermentacja, moczenie (suchych nasion roślin strączkowych: grochu, fasoli), nie łącz niektórych produktów w jedno danie, zwiększaj przyswajalność składników odżywczych znajdujących się w pożywieniu.
Podsumujmy… By uchronić się przed zatruciem bakteryjnym, produkty mięsne i mleczne przechowujemy w lodówce, Starannie myjemy warzywa i owoce, a także mięso, ryby, jaja i owoce morza, produkty mrożone płuczemy pod bieżącą wodą, Warto przestrzegać zasady: ostrożnie i z umiarem, a na pewno zachowamy zdrowie i dobre samopoczucie.
Dziękuję za uwagę