ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Podróż do Mlecznej Krainy
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Sprawozdanie z realizacji programu
Akademia Zdrowego Przedszkolaka
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY- ENERGIĘ Z TEGO MAMY” realizacja programu przez Filię Samorządowego Przedszkola nr.110 w Krakowie.
Przedszkole nr 16 im. Jana Brzechwy ul. Szarotki Konin
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Akcja Akademii Zdrowego Przedszkolaka Zboża zjadamy, energię z nich mamy w Przedszkolu nr 57, w grupie V Akcja rozpoczęła się w połowie września 2013 W.
Zboża zjadam energię z nich mamy!
SPRAWOZDANIE Z AKCJI „PODRÓŻ DO MLECZNEJ KRAINY”
Zboża zjadamy energię z nich mamy
PODRÓŻ DO MLECZNEJ KRAINY
mgr rekreacji ruchowej
Sprawozdanie „Podróż do mlecznej krainy”
Zboża zjadamy energię z nich mamy
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZBOŻA ZJADAMY – ENERGIĘ Z NICH MAMY
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Publiczne Przedszkole nr 18
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Dzieci z oddziałów przedszkolnych A B C Szkoły Podstawowej nr 4 w Aleksandrowie Łódzkim uczestniczyły w jesiennej edycji Piramidy Żywienia Przedszkolaka.
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA Zboża zjadamy energię z nich mamy
Niepubliczne Przedszkole Językowe SMYKI w Tychach
Przedszkole Gminne im. Krasnala Hałabały w Grodzisku Wielkopolskim
Sprawozdanie z Akcji ,, Zboża zjadamy energię z nich mamy „
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Przedszkole Miejskie Nr 1 „Tęczowa Jedyneczka” Rawa Mazowiecka
Sprawozdanie z warsztatów Zboża zjadamy energię z nich mamy Dnia 7 Listopada w przedszkolu nr 78 przy ul Radarowej 4a rozpoczęliśmy V edycję akcji Piramida.
Realizacja zadań Akademii Zdrowego Przedszkolaka
ZBOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY
SPRAWOZDANIE Z AKCJI „ZBOŻA ZJADAJMY ENERGIĘ Z NICH MAMY”
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI AKCJI „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
Oddział przedszkolny w Zespole Szkół z Oddziałami Integracyjnymi
„ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY” sprawozdanie z realizacji
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
ZBOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY PRZEDSZKOLE NR 4 W DĄBROWIE GÓRNICZEJ.
SPRAWOZDANIE „Zboża zjadamy energię z nich mamy”
Dzieci z naszego przedszkola od października 2013 roku do stycznia 2014 roku, brały udział w akcji PIRAMIDA ŻYWIENIA PRZEDSZKOLA pod hasłem: ZBOŻA ZJADAMY.
MIEJSKIE PRZEDSZKOLE NR 10 W ZGIERZU. W akcji „Zboża zjadamy energię z nich mamy” wzięły udział wszystkie cztery grupy naszej placówki. Poszczególne etapy.
Przedszkole „Bajkowe Nutki” we Wrocławiu
Zboża zjadamy energię z nich mamy
Akcja została przeprowadzona na przełomie października i listopada ( ), wzięły w niej udział obie grupy przedszkolne Leśne Duszki(5- latki)
Sprawozdanie z realizacji programu Akademia Zdrowego Przedszkolaka „Zboża zjadamy – energię z nich mamy”
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Sprawozdanie z Akademii Zdrowego Przedszkolaka.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU AKADEMII ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU” Koordynator: Agnieszka Szewczyk.
SPRAWOZDANIE Z AKCJI-PIRAMIDA ZDROWIA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIE Z NICH MAMY” PRZEDSZKOLE NR 7 Łaziska Górne Ul. Dworcowa 49.
SPRAWOZDANIE Z PRZEBIEGU AKCJI Gminne Przedszkole Nr 4 w Świętoszowicach ul. Mikulczycka Świętoszowice Koordynator akcji - Szarlota Miśkiewicz.
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
To już wiemy! A jak się dowiedzieliśmy - prosimy przeczytać i pooglądać zdjęcia. Przedszkolacy z Miejskiego Przedszkola nr 2 im. Jana Brzechwy w Knurowie.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Ś NIADANIE DAJE MOC 8 listopada 2011 r. KLASA IIIA ZESPÓŁ SZKOLNO – PRZEDSZKOLNY W SĘPOPOLU.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia 2015 Przykład „dobrej praktyki” w Samorządowej Placówce Wychowania Przedszkolnego nr 9 w Kętach.
Dekalog zdrowego żywienia
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Publiczne Przedszkole w Legnickim Polu Koordynator: Monika Fesz.
„ Zboża zjadamy, energię z nich mamy ” Sprawozdanie z przeprowadzonej akcji w Przedszkolu „Bajka” w Krotoszynie Rok szkolny 2013/2014.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Sprawozdanie z realizacji programu. Przedszkole Miejskie nr 20 im. Przyjaciół Przyrody w Gorzowie Wlkp. Opracowała: Magdalena Wdzięczna.
Sprawozdanie z przeprowadzonej akcji
Zapis prezentacji:

ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY Projekt zrealizowany przez dzieci z grupy „Mądre Sówki” (4, 5, 6- latki) z Niepublicznego Przedszkola „UMISIA” w terminie od 02.01.2014 do 24.01.2014

I Co to są produkty zbożowe? jakie są rodzaje zbóż? Zrealizowane cele: Dziecko: wie, czym jest Piramida Żywienia i potrafi odtworzyć kolejność jej pięter, wie, że Piramida obrazuje jego codzienną dietę i należy rozsądnie spożywać produkty ze wszystkich pięter, aby być zdrowym i odpornym na choroby, wie, że pierwsze piętro piramidy zajmują produkty zbożowe i potrafi je wymienić, wie z czego powstają te produkty i z jakich zbóż się je robi, wie, że te produkty zawierają witaminy z grupy B oraz węglowodany, które dają im energię do zabawy i dzięki nim rosną, wie, że zdrowsze są produkty ze zbóż nisko przetworzonych, czyli że należy spożywać ciemne pieczywo i grube kasze.

PIRAMIDA ŻYWIENIA PRZEDSZKOLAKA DZIAŁANIA ( 02.01.2014): 1. Pogadanka na temat tego, czym jest piramida żywienia. Analiza kolejnych pięter piramidy. 2. Uświadomienie dzieciom, czym jest dieta zbilansowana, czyli zróżnicowana, zawierająca produkty z każdego piętra. 3. Czytanie „Podróży do wnętrza piramidy”. 4. Kolorowanie pięter piramidy i porządkowanie poszczególnych produktów na odpowiednim poziomie.

Wspaniała zabawa podczas układania piramidy Wspaniała zabawa podczas układania piramidy. „Mądre Sówki” dosłownie dostały skrzydeł i fruwały po niebieskim dywanie, układając kolejne jej pietra.

Co to są produkty zbożowe? DZIAŁANIA ( 03.01.2014): 1. Omówienie pierwszego piętra piramidy oraz wyjaśnienie pojęcia „produkty zbożowe”. 2. Pogadanka na temat tego, jak sieje się zboża i jak powstaje mąka. (czytanie wierszyka, prezentacja ilustracji i plansz o pracy rolnika, zasiewach i zbiorach, omawianie zwyczajów dożynkowych). 3. Układanie historyjki obrazkowej o „losach zboża”. 4. Oglądanie planszy z różnymi rodzajami zbóż oraz ziaren pszenicy, kukurydzy i jęczmienia.. 5. Lepienie z plasteliny obrazków przedstawiających zboża. 6. Wykorzystanie zabaw („Podajemy worki z mąką”) i wspólne śpiewanie piosenki „Zasiali górale…”

II Jak powstaje chleb, płatki śniadaniowe i makaron? Zrealizowane cele: Dziecko: wie, jakie są etapy powstawania chleba i jakie są jego rodzaje, wie, że pełnozbożowe makarony, pieczywo i płatki są źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają mu energii do zabawy oraz błonnika, który ułatwia trawienie, rozumie, które produkty powinno jeść, a których nie.

pieczywo DZIAŁANIA (08.01.2014): 1. Przypomnienie zawartości pięter piramidy żywienia i przygotowanie planszy dla rodziców. 2. Czytanie bajki „Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka- Jak powstaje chleb?” 3. Opowiadanie o zwyczajach związanych z chlebem np. krojeniem go, podnoszeniem z „ucałowaniem” z ziemi i z przechowywaniem.

Mąka ziemniaczana skrzypiała jak śnieg Mąka ziemniaczana skrzypiała jak śnieg. Przedszkolaki od razu rozpoczęły bitwę nie na śnieżki lecz mąkę. Pani Magda musiała przynieść odkurzacz i skarcić niesforne, mączne bałwanki ;) Dalsze działania: 4. Kosztowanie, wąchanie i dotykanie pieczywa, przyniesionego przez rodziców: chleb razowy z ziarnami, graham, ciabatta, chleb kukurydziany, rogaliki, bagietki.

pieczywo 5. Wyrabianie pieczywa z gliny. 6. Wizyta w naszej kuchni i przyglądanie się wyrabianiu bułek i faworków przez naszą p. Mirkę.

Płatki i makarony 1.Pogadanka na temat historii płatków zbożowych. DZIAŁANIA (09.01.2014): 1.Pogadanka na temat historii płatków zbożowych. 2. Przyglądanie się różnym rodzajom płatków i wyjaśnienie dzieciom, które są zdrowe, a z których lepiej zrezygnować. 4. Zabawa w Kopciuszka, który musi oddzielić dobre łatki od złych. 3. Obserwacja kształtu, koloru i różnych nazw makaronów, przyniesionych przez rodziców. 4. Nauka piosenki „Makarony, włoskie makarony”. 5. Czytanie bajki Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka- Kulinarna Podróż do Włoch”. 6. Wykonanie makaronowych potworków.

Makaronowe potworki zainspirował dzieci tak bardzo, że opowiedziały rodzicom, jakie przedziwne makarony widziały w przedszkolu. Następnego dnia, zaintrygowane mamy pytały o przepisy kulinarne na makaronowe cudaki.

Tym razem nasi rodzice okazali się nad podziw rozsądni Tym razem nasi rodzice okazali się nad podziw rozsądni. Nikt nie przyniósł płatków, które nie są zbyt zdrowe. Natalia i Mateusz nie mogli posegregować płatków, gdyż wszystkie były zdrowe i wartościowe: kukurydziane, owsiane, ryżowe i musli.

III kasze, ryż i rośliny strączkowe. Zrealizowane cele: Dziecko: poznaje, różne rodzaje kasz: jęczmienną, gryczaną, jaglaną, manną i kuskus, wie, że powstają z różnych zbóż i są źródłem węglowodanów, ma świadomość tego, że produkty zbożowe powinno spożywać się kilka razy dziennie, a strączkowe kilka razy w tygodniu, rozumie, dlaczego w Polsce nie uprawia się ryżu, wie, że rośliny strączkowe są źródłem wartościowego białka, które jest potrzebne do ich wzrostu.

kasze DZIAŁANIA (13.01.2014): 1.Pogadanka o tym, skąd się bierze kasza z jednoczesnym pokazem różnych kasz.. 2. Pisanie w kaszy liter i szlaczków. 3. Czytanie „Bajki o królu” i omówienie utworu. 4. Zabawy ruchowe: kurki dziobią ziarenka i kipi kasza.

ryż DZIAŁANIA (13 i 14.01.2014): 1. Oglądanie różnych rodzajów ryżu: długoziarnisty biały brunatny oraz ryże różnej wielkości i rozmowa na temat tego, w jaki sposób podawany jest ryż np. w domu. 2. Czytanie bajki „Skąd pochodzi ryż” i udzielenie odpowiedzi na pytanie: dlaczego nie rośnie w Polsce. 3. Malowanie farbami kolorowanki do bajki. 4. Smakowanie ryżu w postaci ryżu preparowanego i wafli ryżowych, przyniesionych przez rodziców.

Rośliny strączkowe DZIAŁANIA (15.01.2014): 1. wyjaśnienie, jakie rośliny nazywamy strączkowymi (te w garniturkach). 2. Odróżnianie roślin strączkowych od innych roślin jadalnych (ilustracje) 3. Nauka wierszyka „Groch”. 4. Zabawa w odróżnianie ziaren z zamkniętymi oczami.

IV orzechy, nasiona , tłuszcze Zrealizowane cele: Dziecko: poznaje pojęcie NNKT (opiekunowie także ;))- niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe, Wie, gdzie wystepują tekwasy i dlaczzego są ważne dla zdrowia, Wie, jak powstają oleje i z czego można je zrobić, Rozumie, że niektóre tłuszcze są zdrowe i powinny znajdować się w diecie przedszkolaka Wie, dlaczego ryby są zdrowe i powinno się je jeść, Rozumie, dlaczego orzechy i ziarna są zdrowsze od słodyczy

Co to są tłuszcze? DZIAŁANIA (20.01.2014): 1. przypomnienie Piramidy Żywienia i odnalezienie na niej roślin strączkowych oraz ryb. Wyjaśnienie, dlaczego należy jeść ryby. 2. wyjaśnienie w jakich produktach znajdą „dobre” tłuszcze, a w których te „złe”, 3. zabawa „Smarowanie chleba masłem”, 4. smarowanie chleba masłem.

Smarowanie chleba masełkiem

oleje 1. przygotowanie planszy z dobrymi i z niezdrowymi produktami, DZIAŁANIA (21.01.2014): 1. przygotowanie planszy z dobrymi i z niezdrowymi produktami, 2. czytanie bajki „Jak powstaje olej”, 3. Analiza planszy z produktami, z których powstaje olej , a z których nie.

Orzechy, migdały i pestki DZIAŁANIA (22.01.2014): 1. oglądanie, dotykanie i smakowanie różnego rodzaju orzechów, migdałów, nasion i pestek oraz ich nazywanie, 2. czytanie wiersza „Orzech”, 3. zabawa ruchowa „Celny orzech”.

Rodzice, jak zwykle nie zawiedli. Na stoliku znalazły się różne orzechy. Dzieciom najbardziej smakowały pistacje. ORZECHOWY KRÓL

Współpraca z rodzicami Projekt „Zboża zjadamy, energię z nich mamy” został przedstawiony rodzicom 22 listopada 2013 r. Nauczyciel prowadzący omówił główne cele i założenia tego projektu oraz zaprosił rodziców do współpracy. Jednym z elementów spotkania było omówienie przedszkolnego jadłospisu w oparciu o zaprezentowaną piramidę żywienia. Współpraca z rodzicami przebiegała wzorcowo. Przynosili oni wszystkie produkty, starając się dbać o ich jakość. Były to: ziarna zbóż, mąki, pieczywo, płatki śniadaniowe i ryżowe, makarony, ryż także preparowany i wafle ryżowe, tłuszcze, orzechy, pestki, pistacje, nerkowiec itd. Żywo śledzili i komentowali wszystkie działania, które dokumentowano pracami dzieci umieszczonymi na gazetkach ściennych oraz ekspozycjami wystawionymi w holu. Prowadzące projekt umieszczały regularnie na tablicy informacyjnej przepisy kulinarne związane z aktualnie omawianymi produktami. Mamy umieszczały tam również swoje propozycje. Wszystkie mamy uszyły lub postarały się o przyniesienie poduszek wypełnionych ziarnami, z których został ułożony ogromny wąż . Rodzice wykonali ze swymi pociechami mandale z produktów zbożowych, orzechów, ziół i ziaren.

Ekspozycja prac dzieci.

Praca domowa- mandale

Woreczki z ziarnami stanowią doskonałą pomoc dydaktyczną.

Zakończenie akcji Zakończeniem akcji miał być wspólny, rodzinno- przedszkolny kulig, zaplanowany na 17.01.2014 r. Mamy zadeklarowały się, że upieką chleb na zakwasie, przyniosą swojski smalec i samodzielnie zakwaszone ogórki. Niestety, z powodu mrozu i chorób dzieci, kulig został przełożony. Aby upamiętnić przebieg akcji w holu i szatniach przedszkolaków ponownie wywieszono prace dzieci i odtworzono ekspozycje: chleba z gliny, woreczki i mandale, wywieszono piramidę żywienia oraz planszę ze zdrową żywnością. Czekamy na ocieplenie, aby zakończyć naszą przygodę z projektem.

Niepubliczne przedszkole „Umisia” Ul. Świerkowa 19 13-200 Działdowo E-mail: marta@umisia.com