Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Norbert Konieczkowicz
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
ŻYWIENIE DZIECI - ZBILANSOWANA DIETA.
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Zanim zjem pomyślę....
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Wiem co jem! Michalina Grabowska (16lat) 1b
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zdrowe odżywianie.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Bez białka nie ma ciałka!.
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Dekalog zdrowego żywienia.
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dobre i złe nawyki żywieniowe
Dekalog zdrowego żywienia
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
JEŚĆ ZDROWIEJ WIEDZIEĆ WIĘCEJJ ŻYĆ DŁUŻEJ !. Ogólnopolska Konferencja Warszawa r.
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Jak zdrowo się odżywiać?
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g
Zapis prezentacji:

Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona Dariusz Włodarek MD, PhD Katedra Dietetyki Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie

Tłuszcze Zwiększone spożycie tłuszczu ogółem w diecie, Tłuszczów pochodzenie zwierzęcego zwiększa ryzyko wystąpienia zaburzeń funkcji poznawczych oraz choroby Alzheimera i choroby Parkinsona

Kwasy -3 Osoby starsze jedzące ryby lub owoce morza przynajmniej raz w tygodniu zmniejszają ryzyko wystąpienia demencji (włączając chorobę Alzheimera)

Antyoksydanty w diecie Witamina E z żywności i suplementów zmniejsza spadek funkcji poznawczych i rozwoju choroby Parkinsona Zwiększona konsumpcja żywności zawierającej witaminę E zmniejsza ryzyko AD

Kawa Picie kawy codziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera u kobiet Picie kawy a zwłaszcza spożycie kofeiny zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona

dieta łac. diaeta, gr. diaita sposób życia

wskazania żywieniowe urozmaicenie umiarkowanie uregulowanie umiejętne przygotowanie potraw unikanie uprawianie uśmiechnij się prof. dr. hab. Stanisław Berger

Jak się odżywiać ? Ustalenie zapotrzebowania energetycznego indywidualnie dla każdej osoby Przygotowanie przykładowych ilości pożywienia które powinny być spożywane codziennie Korekta niewłaściwych przyzwyczajeń dietetycznych

Jak się odżywiać ? Zapewnienie odpowiedniej ilości w diecie warzyw i owoców Ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych Zapewnienie odpowiedniej ilości tłuszczów roślinnych Spożywanie ryb morskich 3-4 razy w tygodniu

Jak się odżywiać ? Zapewnienie odpowiedniej podaży witamin E, C i beta-karotenu oleje roślinne warzywa i owoce orzechy Zapewnienie odpowiedniej podaży witamin B6, B12, kwasu foliowego Produkty zbożowe Mięso czerwone Warzywa

Jak się odżywiać ? Umiarkowana konsumpcja alkoholu ? Umiarkowane picie kawy ?