Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona Dariusz Włodarek MD, PhD Katedra Dietetyki Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie
Tłuszcze Zwiększone spożycie tłuszczu ogółem w diecie, Tłuszczów pochodzenie zwierzęcego zwiększa ryzyko wystąpienia zaburzeń funkcji poznawczych oraz choroby Alzheimera i choroby Parkinsona
Kwasy -3 Osoby starsze jedzące ryby lub owoce morza przynajmniej raz w tygodniu zmniejszają ryzyko wystąpienia demencji (włączając chorobę Alzheimera)
Antyoksydanty w diecie Witamina E z żywności i suplementów zmniejsza spadek funkcji poznawczych i rozwoju choroby Parkinsona Zwiększona konsumpcja żywności zawierającej witaminę E zmniejsza ryzyko AD
Kawa Picie kawy codziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera u kobiet Picie kawy a zwłaszcza spożycie kofeiny zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona
dieta łac. diaeta, gr. diaita sposób życia
wskazania żywieniowe urozmaicenie umiarkowanie uregulowanie umiejętne przygotowanie potraw unikanie uprawianie uśmiechnij się prof. dr. hab. Stanisław Berger
Jak się odżywiać ? Ustalenie zapotrzebowania energetycznego indywidualnie dla każdej osoby Przygotowanie przykładowych ilości pożywienia które powinny być spożywane codziennie Korekta niewłaściwych przyzwyczajeń dietetycznych
Jak się odżywiać ? Zapewnienie odpowiedniej ilości w diecie warzyw i owoców Ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych Zapewnienie odpowiedniej ilości tłuszczów roślinnych Spożywanie ryb morskich 3-4 razy w tygodniu
Jak się odżywiać ? Zapewnienie odpowiedniej podaży witamin E, C i beta-karotenu oleje roślinne warzywa i owoce orzechy Zapewnienie odpowiedniej podaży witamin B6, B12, kwasu foliowego Produkty zbożowe Mięso czerwone Warzywa
Jak się odżywiać ? Umiarkowana konsumpcja alkoholu ? Umiarkowane picie kawy ?