Zdrowe przysmaki klasy 1 e

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Przepisy REGIONALNE.
Powiedz „Nie” trądzikowi
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
Desery z owoców.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Książeczka kucharska:
Anglia i tradycja „Five o’clock”
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Sałatka Grecka..
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Program „Mój własny chleb!”
Nasz przepis na chleb.
Przeliczniki kuchenne
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Sok z malin Przepis. Pyszny i zdrowy jest sok malinowy! Piję go często, dobrze się czuję. I na dodatek świetnie smakuje. Najlepszy z herbatką sok malinowy,
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Doświadczenie z atramentem
Lunch: Pierś z kurczaka w kokosowym curry Deser: Trifle.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Czekolada.
Zupa grzybowa zabielana
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Coś specjalnego dla mamy i taty. Sałatka owocowa malucha.
Zatrzymać lato w kuchni
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
II śniadanie- dlaczego tak ważne?
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Kółko biologiczne Izolacja DNA z cebuli.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
Krem z porów Składniki: ● 4 – 6 średnich porów ● 1 – 2 małe marchewki ● seler (kawałek od warzywa średniej wielkości) ● 1 średniej wielkości pietruszka.
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

Zdrowe przysmaki klasy 1 e

Herbata po marokańsku Herbata po marokańsku Składniki: -3 kopiaste łyżeczki zielonej herbaty -1 pęczek świeżej mięty marokańskiej -woda źródlana -wrząca woda (ok. 600 ml)

Sposób przygotowania Do dzbanka wsypać 3 kopiaste łyżeczki zielonej herbaty i zalano je 1/2 szklanki wrzącej wody. Następnie napar wylać – pierwsze parzenie ma za zadanie przepłukać i zmiękczyć herbatę. Do herbaty dodać pogniecione w palcach gałązki i listki mięty – wypełnić nimi całą objętość dzbanuszka. Zagotuj wodę źródlaną, a następnie zalać wrzątkiem zawartość dzbanka. Dodać jeszcze dwie łyżeczki cukru i delikatnie wymieszano całość. Napar trzykrotnie przelać z czajniczka do szklanki i z powrotem. Na końcu przelać herbatę do szklanek lub kubków długim i dość wysokim strumieniem, aby na herbacie wytworzyła się delikatna pianka.

Efekt końcowy

Fit kulki mocy Składniki: Masa kulek: 1 szklanka migdałów 1 szklanka orzechów nerkowca 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 0,5 szklanki suszonych moreli 1 łyżka cukru waniliowego Posypka: wiórki kokosowe organiczne kakao zmiksowane nerkowce zmiksowane migdały (jeśli chodzi o posypkę to panuje tutaj ogromna dowolność)

Sposób przygotowania Suszone morele zalać ciepłą wodą i pozostawić na 15 minut. Do naczynia miksującego dodać migdały, nerkowce, skórkę z cytryny i rozdrobnić. Następnie dodać odsączone morele i cukier waniliowy. Całość zmieszać do momentu uzyskania lepkiej masy. Gdy masa się nie klei można dodać 1 łyżkę wody. Wilgotnymi rękami uformować kształt kulki. Przygotowane kuleczki obsypać posypkami przygotowanymi wedle uznania.

Nasze „Fit kulki mocy”

Napój z zielonej pietruszki (Shrek) Składniki: 8-10 gałązek pietruszki 1,5 cytryny obranej z białych skórek i bez pestek 200g kostek lodu 800 g wody

Sposób przygotowania Wrzucić wszystkie składniki oprócz wody i je zmiksować. Dodać wodę i ponownie wymieszać.

Bruchette z rukolą i brzoskwinią Składniki: bagietka domowej roboty rukola Brzoskwinia olej kokosowy ocet balsamiczny

Sposób przygotowania Bagietki lekko zgrillować i położyć na wierzch rukolę. Naczynie grillujące posmarować olejem kokosowym i umieścić na nim brzoskwinie. Następnie ułożyć brzoskwinie na bagietkach i dodać odrobinę octu balsamicznego.

I gotowe!

Jak wiesz, bycie fit jest teraz w modzie, a więc wykonaj jedną z pokazanych nie tylko przez nas przepisów, wstaw zdjęcie na Instagrama z hashtagami #healthyfood #healthymotivation i bądź cool!

Dziękujemy za uwagę!  Klasa I e Zdjęcia wykorzystane w prezentacji zostały wykonane przez dziewczyny gotujące podczas próby generalnej. Tekst – Amelia Penk Opracowanie – Małgosia Wróbel Klasa I e