Zdrowe przysmaki klasy 1 e
Herbata po marokańsku Herbata po marokańsku Składniki: -3 kopiaste łyżeczki zielonej herbaty -1 pęczek świeżej mięty marokańskiej -woda źródlana -wrząca woda (ok. 600 ml)
Sposób przygotowania Do dzbanka wsypać 3 kopiaste łyżeczki zielonej herbaty i zalano je 1/2 szklanki wrzącej wody. Następnie napar wylać – pierwsze parzenie ma za zadanie przepłukać i zmiękczyć herbatę. Do herbaty dodać pogniecione w palcach gałązki i listki mięty – wypełnić nimi całą objętość dzbanuszka. Zagotuj wodę źródlaną, a następnie zalać wrzątkiem zawartość dzbanka. Dodać jeszcze dwie łyżeczki cukru i delikatnie wymieszano całość. Napar trzykrotnie przelać z czajniczka do szklanki i z powrotem. Na końcu przelać herbatę do szklanek lub kubków długim i dość wysokim strumieniem, aby na herbacie wytworzyła się delikatna pianka.
Efekt końcowy
Fit kulki mocy Składniki: Masa kulek: 1 szklanka migdałów 1 szklanka orzechów nerkowca 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 0,5 szklanki suszonych moreli 1 łyżka cukru waniliowego Posypka: wiórki kokosowe organiczne kakao zmiksowane nerkowce zmiksowane migdały (jeśli chodzi o posypkę to panuje tutaj ogromna dowolność)
Sposób przygotowania Suszone morele zalać ciepłą wodą i pozostawić na 15 minut. Do naczynia miksującego dodać migdały, nerkowce, skórkę z cytryny i rozdrobnić. Następnie dodać odsączone morele i cukier waniliowy. Całość zmieszać do momentu uzyskania lepkiej masy. Gdy masa się nie klei można dodać 1 łyżkę wody. Wilgotnymi rękami uformować kształt kulki. Przygotowane kuleczki obsypać posypkami przygotowanymi wedle uznania.
Nasze „Fit kulki mocy”
Napój z zielonej pietruszki (Shrek) Składniki: 8-10 gałązek pietruszki 1,5 cytryny obranej z białych skórek i bez pestek 200g kostek lodu 800 g wody
Sposób przygotowania Wrzucić wszystkie składniki oprócz wody i je zmiksować. Dodać wodę i ponownie wymieszać.
Bruchette z rukolą i brzoskwinią Składniki: bagietka domowej roboty rukola Brzoskwinia olej kokosowy ocet balsamiczny
Sposób przygotowania Bagietki lekko zgrillować i położyć na wierzch rukolę. Naczynie grillujące posmarować olejem kokosowym i umieścić na nim brzoskwinie. Następnie ułożyć brzoskwinie na bagietkach i dodać odrobinę octu balsamicznego.
I gotowe!
Jak wiesz, bycie fit jest teraz w modzie, a więc wykonaj jedną z pokazanych nie tylko przez nas przepisów, wstaw zdjęcie na Instagrama z hashtagami #healthyfood #healthymotivation i bądź cool!
Dziękujemy za uwagę! Klasa I e Zdjęcia wykorzystane w prezentacji zostały wykonane przez dziewczyny gotujące podczas próby generalnej. Tekst – Amelia Penk Opracowanie – Małgosia Wróbel Klasa I e