Licealista w świecie nauki

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
SOLE W ŻYCIU CODZIENNYM
Advertisements

EKOSYSTEM.
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Podstawowe składniki odżywcze
Krew Funkcje i skład.
Analiza specjacyjna platyny w próbkach roślinnych
Poznajemy składniki żywności !
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Obserwacja kiełkowania nasienia fasoli
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Wycieczka w chemię żywności
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Biologia to opowieść o fenomenie i cechach życia.
WPŁYW ODCZYNU GLEBY NA KIEŁKOWANIE I WZROST
KOMPOSTOWANIE-NAJSTARSZY RODZAJ RECYKLINGU
Budowa roślin Od komórki do drzewa.
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Jak oddychamy?.
1.
Nowoczesny uczeń w nowoczesnej szkole.
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
Odporność organizmu.
Budowa chemiczna kości
Zapraszamy na obejrzenie
Metabolizm i produkty przemiany materii
Tytuł projektu badawczo-naukowego:
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Substancje o znaczeniu biologicznym
Homeostaza.
Witaminy Jakub Dorobisz.
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Wpływ różnych napojów na wzrost i rozwój roślin
Postanowiłyśmy ugotować coś zdrowego, a zarazem smacznego. Zdecydowałyśmy się na wegetariańskie hamburgery. Składniki są ogólnodostępne, przygotowanie.
Wpływ światła na fotosyntezę roślin
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Węglan wapnia CaCO 3. Otrzymywanie Reakcja metalu i kwasu węglowego. Ca + H 2 CO 3  CaCO 3 + H 2 Reakcja wodorotlenku wapnia i kwasu węglowego. Ca(OH)
Izotermy sorpcji cukru białego mgr inż. Zbigniew Tamborski.
Budowa chemiczna organizmów
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Właściwości wybranych soli i ich zastosowanie
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Do 250 cm 3 15% roztworu soli kuchennej (chlorek sodu, NaCl) dodano 200 g 15% roztworu chlorku potasu, KCl (substytut soli kuchennej w diecie bezsodowej).
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Inżynieria Chemiczna i Procesowa Wykład nr 20 : Reaktory Chemiczne BIOPROCESY.
Efekt cieplarniany.
WPŁYW DETERGENTÓW NA KIEŁKOWANIE NASION RZEŻUCHY
(Mg, łac. magnesium) po raz pierwszy został uznany za pierwiastek przez Josepha Blacka, zaś wyodrębniony w formie czystej w 1808 roku przez Humphry’a.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
„Rola wody w ciele człowieka, zwierząt i roślin”
Efekt cieplarniany.
Który gaz ma najmniejszą gęstość?
PRODUKTY PROBIOTYCZNE SERII JOY DAY – SKUTECZNA PROFILAKTYKA ZDROWIA
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Stymulator rozwoju owoców
Metody otrzymywania soli
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Inżynieria Chemiczna i Procesowa
Zapis prezentacji:

Licealista w świecie nauki Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Chojnie V EDYCJA PROJEKTU EDUKACYJNEGO Licealista w świecie nauki

Uczestnicy projektu: 1. Hanna Babiarz 2. Ilona Brzezińska 3. Wiktoria Bujak 4. Oliwia Gramburg 5. Łucja Koba 6. Agata Kowalska 7. Dawid Kukurowski 8. Olga Kurpiel 9. Justyna Leszczyńska 10. Mariola Hendrysiak 11. Agata Majewska 12. Katarzyna Szymkowiak 13. Dominika Zienkiewicz 14. Łukasz Zimny opiekun- mgr Agnieszka Pawlaczyk dr inż. Marcelina Krupa-Małkiewicz

Temat badań: Rozmnażania roślin w kulturach in vitro i ich praktyczne wykorzystanie. In-vitro to hodowla komórek, tkanek lub fragmentów organów roślinnych, prowadzona w naczyniach szklanych, na specjalnie dobranych pożywkach, w ściśle kontrolowanych, sterylnych warunkach. Mechanizm kultur tkankowych związany jest z ich zdolnością morfogenetyczną. Komórki roślinne są totipotentne, czyli posiadają nieograniczone zdolności do dzielenia się i odtwarzania poszczególnych organów i całego organizmu.

Warunki prowadzenia kultur tkankowych Kultury prowadzi się najczęściej na płytkach Petriego, kolbach stożkowych lub probówkach. Szkło i używane narzędzia należy poddać sterylizacji w suszarce lub autoklawie. Pomieszczenia służące do przechowywania hodowli powinny być sterylne i zapewnić optymalne warunki do wzrostu roślin. Służą do tego celu tzw. Fitotrony, w których można kontrolować temperaturę i wilgotność powietrza.

Warsztaty I -Przygotowanie Pożywki ( 20.01. 2017) Pożywka, na którą wykłada się ekplantaty musi dostarczać niezbędne do wzrostu i rozwoju związki mineralne (makro- i mikroelementy), źródło energii i węgla, witaminy, organiczny azot i regulatory wzrostu. Mają one znaczenie w przerywaniu spoczynku i indukcji podziałów komórek, ale również wiele czynników fizycznych pożywki ma wpływ na powodzenie kultury. Pożywką zaliczaną do podłoży bogatych jest pożywka Murashige i Skoog’a MS.

Źródła makroelementów (makropierwiastków) NH4NO3 20,6 1650 KNO3 18,8   MS mM mg/l Źródła makroelementów (makropierwiastków) NH4NO3 20,6 1650 KNO3 18,8 1900 CaCl2* 2H2O 3 440 MgSO4* 7H2­O 1,5 370 KH2PO4 1,25 170 (NH4)2S04 - NaH2­PO4* H2O Ca(NO3)2* 4H2O KCl Na2SO4 K2SO4 Źródła mikroelementów (mikropierwiastków)   µM mg/l FeSO4* 7H2O 100 27,8 Fe2(SO4)3 Na2EDTA* 2H2O 37,3 KI 5 0,83 H3BO3 6,3 MnSO4* 4H2O 22,3 MnSO4* H2O ZnSO4* 7H2O 30 8,6 Na2MoO4* 2H2O 1 0,25 MoO3 CuSO4* 5H2O 0,1 0,025 CoSO4* 6H2O Składniki organiczne sacharoza 87.600 30.000 mio-inozytol 555,1 kwas nikotynowy 4 0,5 pirydoksyna-HCl 2,4 tiamina-HCl 0,3 pantotenian-Ca glicyna 25 2 cysteina-HCl

Odmierzanie poszczególnych składników pożywki

Pożywkę należy wysterylizować w autoklawie w temp. 121˚C Po rozpuszczeniu wszystkich składników w wodzie redestylowanej mierzy się pH pożywki za pomocą pH-metru używając 0,1 M NaOH lub HCL. Optymalna wartość waha się między 5 – 6. Pożywkę należy wysterylizować w autoklawie w temp. 121˚C

Warsztaty II –Inicjacja kultur pędowych ogórka ( 03.02. 2017) Odkażanie nasion poprzez moczenie w alkoholu i podchlorynie sodu

Umieszczenie nasion ogórka na pożywce wykonuje się w warunkach sterylnych, na stole z laminarnym przepływem powietrza, zapewniając w ten sposób sterylność prac.

Warsztaty III –Wyniki i wnioski ( 10.03. 2017) Po wstępnych oględzinach własnych hodowli ogórka nastąpiło porównanie próby kontrolnej i badawczej.

Próba kontrolna z pożywką zawierającą standardową ilość cukru ( 30 g/dm³).

Próba badawcza z pożywką bez cukru.

Próba badawcza z pożywką zawierającą 60 g/dm³ cukru.

Mierzenie długości pędu ogórka w poszczególnych próbach oraz porównanie wyników.

Wyniki Stężenie cukru w g/cm3 30 60 Wysokość łodygi 3,5 cm 4 cm 10,5

Wnioski: Brak cukru w pożywce wpływa hamująco na wzrost rośliny ogórka. Niedobór źródła węgla wpływa inhibitująco na produkcję chlorofilu. Podwojony dodatek cukru w pożywce powoduje zwiększenie powierzchni liścia Brak cukru w pożywce wpływa hamująco na proces ryzogenezy, natomiast zwiększona dawka cukru zwiększała go.

Zastosowanie kultur in-vitro Produkcja nowych odmian roślin w wyniku wprowadzenia obcego DNA do genomu komórki roślinnej. 2. Hodowla roślin pozbawionych patogenów dzięki zastosowaniu kultur merystemów. Hodowle bioreaktorowe do produkcji białek, antygenów i przeciwciał. 4. Pozyskiwanie farmakologicznie czynnych metabolitów wtórnych. 5. Produkcja odmian rzadkich, ginących lub chronionych.

Dziękujemy za uwagę