ZŁE NAWYKI ŻYWIENIOWE
Złe nawyki żywieniowe Produkty typu „Fast food” Marnowanie żywności
Co to są „fast foody” Fast food (z ang. dosłownie szybka żywność) – rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu, na ogół taniego i słabej jakości. W skład fast foodów wchodzą : hot dogi, hamburgery, pizza i frytki. Należy jeść je sporadycznie.
„Fast food” Fast food duża wartość energetyczna (kcal) duża zawartość cukru zawartość rakotwórczych substancji np. akryloamid Fast food duża zawartość soli mała wartość odżywcza tylko śladowe ilości witamin, soli mineralnych, błonnika duża zawartość tłuszczu
„Fast foody” mają dużą ilość tłuszczu i węglowodanów, przy „Fast foody” np. hamburgery mają dużą ilość tłuszczu i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze witamin i minerałów
„Fast food” W porównaniu do zwykłej sałatki owocowej Big Mac zawiera aż 350 kcal więcej, nie wspominając o mniejszej zawartości błonnika i substancji odżywczych.
Marnowanie żywności Przeciętny Polak wyrzuca rocznie ok. 700kg śmieci, z czego 280kg to jedzenie Na wyprodukowanie jednego chleba trzeba zużyć aż 1600l wody, nie ujmując emisji dwutlenku węgla.
Aby nie marnować żywności trzeba: Unikać nieplanowanych zakupów Nie ulegać promocjom Chodzić na zakupy z wcześniej przygotowaną listą Nie kupować z nadmiarem
Koniec Źródła: Pracę przygotowali: Jakub Wrzesień, Kacper Mucha Wikipedia.pl Wiemcojem.pl