Barwniki Spożywcze.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Składniki E.
Advertisements

Dodatki do żywności „E”
Sposoby określania odczynu roztworów
Substancje dodawane do żywności
Najpopularniejsze substancje dodawane do żywności
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Czy wiesz co jesz?.
Kolegium Miejskie – Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gdyni
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
Cum sale panis, latrantem stomachum bene leniet –
Zanieczyszczenia biologiczne
Menu Koniec Czym jest węgiel ? Węgiel część naszego ciała
UNIKAJ KONSERWANTÓW! Chemia jest wszędzie, nawet w jedzeniu! O tym wiedzą wszyscy. Wystarczy tylko przeczytać etykiety produktów, na których występuje.
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
przewodnictwo elektryczne roztworów,
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Racjonalne Odżywianie
Zapraszam na prezentację
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Cele Projektu Cel główny : Cele szczegółowe :
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
(projekt edukacyjny realizowany w ramach programu Szkoła z Klasą).
Wyk. Monika Markuntowicz IIIB
Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu.
Szkodliwości w używaniu używek !!!
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
WARZYWA I OWOCE MOŻNA SPOŻYWAĆ W RÓŻNEJ POSTACI:
Witamina C Co to jest?.
Sklepik Mini-rewolucja Propozycje zmian w doborze asortymentu.
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Możecie eksperymentować z różnymi gatunkami roślin...
Fenole.
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Witaminy Jakub Dorobisz.
Zdrowe żywienie.
JAK JEŚĆ I BYĆ ZDROWYM.
DOPALCZE GROŹNE DLA ZDROWIA
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
KOLOROWEZWIERZĄTKAKOLOROWEZWIERZĄTKA KARMA „ANIFULL”
Dozwolone substancje dodatkowe to substancje:
Barwniki naturalne Opracowano na podstawie:
1.Konserwanty w pożywieniu
Substancje dodatkowe w żywności
Barwy i zapachy świta (cz. I - barwniki)
Rodzaje substancji leczniczych
Warzywa i owoce
Wykonała: Martyna Wasilewska
Zdrowe Żywienie Człowieka
W RAMACH EUROPEJSKIEGO KODEKSU WALKI Z RAKIEM Wykonała: Katarzyna Węglarz.
NEGATYWNE SKUTKI SPOŻYWANIA NAPOJÓW ENERGETYCZNYCH Diana Maksimczyk KL. I E.
TORTY.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Dlaczego śniadania są takie ważne?
ARKADIUSZ ŚPIEWLA, 1 BT. Smog – zjawisko atmosferyczne powstałe w wyniku wymieszania się mgły z dymem i spalinami.
Wprowadzenie Związek chemiczny wykazuje barwę jeśli pochłania odpowiednie promienie elektromagnetyczne w zakresie widzialnym. Absorbowanie promieniowania.
Kolorowa chemia czyli indykatory naturalne i sztuczne
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dodatki i składniki chemiczne
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Barwniki Spożywcze

Czym są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to chemiczne związki organiczne, dodawane do żywności - używa się ich głównie dla przywrócenia produktowi naturalnej barwy, zmienionej w procesie obróbki technologicznej, wyrównania naturalnych różnic w kolorze, ale także po to, by żywność wyglądała bardziej apetycznie lub "zabawnie".

Barwniki syntetyczne *Są bardziej intensywne i trwałe w zabarwieniu w porównaniu do barwników naturalnych *Stanowią większe zagrożenie dla zdrowia, niż barwniki naturalne *Syntetyczne barwniki spożywcze są związkami aromatycznymi (pierścień benzenowy)

Barwniki – grupa E100 E 102 tartrazyna Występowanie: napoje w proszku, sztuczne miody, esencje owocowe, musztardy, napoje bezalkoholowe, zupy w proszku, galaretki, dżemy; Działanie: u astmatyków może powodować reakcje alergiczne, bezsenność, depresję, nadpobudliwość i dekoncentrację. W połączeniu z benzoesanami jest podejrzewany o wywoływanie ADHD u dzieci. E 104 żółcień chinolinowa Występowanie: napoje gazowane, cukierki na kaszel, lody, galaretki do ciast; Działanie: powoduje wysypkę, zaczerwienienie, nadpobudliwość u dzieci, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby. Niebezpieczny dla astmatyków i osób uczulonych na aspirynę . E 110 żółć pomarańczowa Występowanie: gumy do żucia, żele, musztardy, zupy w proszku, marmolady, płatki zbożowe, marmolady; Działanie: powoduje nasilenie objawów astmy, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby i nadpobudliwości u dzieci.

Barwniki – grupa E100 E 122 azorubina Występowanie: aromatyzowane napoje, lody, budynie, wyroby piekarnicze i cukiernicze; Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość. E 123 amarant Występowanie: ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, kolorowe napoje alkoholowe, kawior, galaretki, napoje, przetwory z czarnej porzeczki; Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, ma działanie mutogenne, podejrzewany o działanie rakotwórcze. E 124 czerwień koszenilowa Występowanie: kolorowe napoje alkoholowe, lody, wyroby piekarnicze i cukiernicze, desery, budynie w proszku; Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość u dzieci.

Barwniki – grupa E100 E 127 erytrozyna Występowanie: owoce konserwowane zawierające wiśnie, koktajle wiśniowe; Działanie: dekoncentracja, trudności w nauce, niebezpieczny dla osób z chorą tarczycą. E 131 błękit patentowy Występowanie: barwione słodycze, lody; Działanie: niebezpieczny dla alergików, powoduje uwalnianie histaminy. E 132 indygotyn Występowanie: słodycze, herbatniki, lody, wypieki, napoje; Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, podejrzewany o działanie rakotwórcze.

Barwniki – grupa E100 E 142 zieleń Występowanie: słodycze, lody, kremy; Działanie: reakcje alergiczne, astmatyczne. E 150a – E150d karmel Występowanie: słodycze, alkohole, herbaty rozpuszczalne; Działanie: problemy żołądkowo-jelitowe, może prowadzić do nadpobudliwości. E 151 czerń brylantowa Występowanie: wyroby cukiernicze, ikra rybia (farbowanie kawioru), galaretki; Działanie: niebezpieczny dla osób nadwrażliwych na salicylany, może być przekształcony w jelicie do szkodliwych związków.

Barwniki – grupa E100 E 173 aluminium Występowanie: stosowany tylko do powlekania cienką warstwą powierzchni zewnętrznych ozdób ciast i tortów; Działanie: może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc, toksyczny dla układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego. E 180 litorlubina Występowanie: sery; Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, bezsenność, pokrzywka, katar sienny, problemy żołątkowo-jelitowe.

Historia barwników Do zmiany barwy początkowo używano: *chlorofili *ekstraktów z marchwi *ochry z buraków Rozwój technologiczny sprawił, iż zaczęto z nimi eksperymentować; dodawano sztuczne związki, które intensywnie barwiły żywność. Dodawano ołów, rtęć i miedź, ale szybko odkryto, że używanie ich jest szkodliwe, wręcz trujące.

Barwniki naturalne *Nie są szkodliwe dla naszego organizmu *Mają mniejszą zdolność barwienia, niż barwniki syntetyczne *Są wrażliwe na działanie czynników utleniających, podwyższonej temperatury oraz zmian pH

Barwniki naturalne Antocyjany *Antocyjany są naturalnymi i powszechnie występującymi barwnikami *Istnieje wiele przedstawicieli antocyjanów. *Wszystkie one posiadają ten sam szkielet złożony z dwóch pierścieni benzenowych i pierścienia heterocyklicznego z tlenem. *Antocyjany są glikozydami.

Barwniki naturalne Betacyjany *Są barwnikami naturalnymi, możemy znaleźć je w burakach. *W zależności od pH może zmieniać barwę zakresie od czerwonego do brązowego. *Silną barwę posiadają w roztworach o małej kwasowości. *Służą do barwienia galaretek, przetworów mlecznych, napojów.

Karotenoidy Barwniki naturalne *Są barwnikami naturalnymi. *Możemy uzyskać z nich barwę od żółtej do czerwonej. *Znajdują się w produktach takich jak szpinak czy marchew. *Są odporne na ogrzewanie.

Za i przeciw Barwniki naturalne Barwniki sztuczne Barwniki naturalne są bezpieczne, jednak trudne do uzyskania, a koszty ich produkcji są wysokie. Barwniki syntetyczne są niezdrowe, natomiast są tanie oraz łatwe w uzyskaniu. Nie ma konkretnych ograniczeń spożycia. Zalecane jest ograniczenie spożycia do minimum. Reasumując, najlepiej byłoby spożywać wyłącznie produkty barwione naturalnie, jednak jest to niemożliwe, ponieważ na rynku w znaczącej większości pojawiają się produkty barwione sztucznie. Co więcej, artykuły „niezdrowe” są bardziej dostępne i dużo tańsze, więc w dzisiejszych czasach nie ma złotego środka – możemy jedynie starać się ograniczyć ich spożywanie, jednak niemal na pewno nie wyprzemy ich z diety.

Prezentację przygotował Adrian Szatkowski klasa 304g nr 15 źródła: Anna Rychter i Michalina Kolan „Barwniki Spożywcze” Internet