Przedszkole Gminne im. Krasnala Hałabały w Grodzisku Wielkopolskim

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Podróż do Mlecznej Krainy
Advertisements

IV Edycja „Akademia Zdrowego Przedszkolaka”
Podróż do mlecznej krainy W Przedszkolu Samorządowym nr 3 w Skawinie pragniemy aby nasze dzieci odżywiały się zdrowo pomagamy zrozumieć co warto jeść,
Sprawozdanie z realizacji programu
Akademia Zdrowego Przedszkolaka
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY- ENERGIĘ Z TEGO MAMY” realizacja programu przez Filię Samorządowego Przedszkola nr.110 w Krakowie.
Przedszkole nr 16 im. Jana Brzechwy ul. Szarotki Konin
Akcja Akademii Zdrowego Przedszkolaka Zboża zjadamy, energię z nich mamy w Przedszkolu nr 57, w grupie V Akcja rozpoczęła się w połowie września 2013 W.
Zboża zjadam energię z nich mamy!
Akademia Zdrowego Przedszkolaka
SPRAWOZDANIE Z AKCJI „PODRÓŻ DO MLECZNEJ KRAINY”
Zboża zjadamy energię z nich mamy
PODRÓŻ DO MLECZNEJ KRAINY
Sprawozdanie „Podróż do mlecznej krainy”
Zboża zjadamy energię z nich mamy
SPRAWOZDANIE PRZEDSZKOLAK PEŁEN ZDROWIA ZIMA 2012/2013.
ZBOŻA ZJADAMY – ENERGIĘ Z NICH MAMY
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Akademia Zdrowego Przedszkolaka – moduł jesienny, pod hasłem: Jemy owoce i warzywa! PRZEDSZKOLE NR 48 z Oddziałami Integracyjnymi w Zabrzu.
Publiczne Przedszkole nr 18
Dzieci z oddziałów przedszkolnych A B C Szkoły Podstawowej nr 4 w Aleksandrowie Łódzkim uczestniczyły w jesiennej edycji Piramidy Żywienia Przedszkolaka.
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA Zboża zjadamy energię z nich mamy
Niepubliczne Przedszkole Językowe SMYKI w Tychach
Sprawozdanie z Akcji ,, Zboża zjadamy energię z nich mamy „
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Przedszkole Miejskie Nr 1 „Tęczowa Jedyneczka” Rawa Mazowiecka
Sprawozdanie z warsztatów Zboża zjadamy energię z nich mamy Dnia 7 Listopada w przedszkolu nr 78 przy ul Radarowej 4a rozpoczęliśmy V edycję akcji Piramida.
Realizacja zadań Akademii Zdrowego Przedszkolaka
ZBOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY
SPRAWOZDANIE Z AKCJI „ZBOŻA ZJADAJMY ENERGIĘ Z NICH MAMY”
ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI AKCJI „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
Oddział przedszkolny w Zespole Szkół z Oddziałami Integracyjnymi
„ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY” sprawozdanie z realizacji
Sprawozdanie z realizacji akcji ,, Przedszkolak Pełen Zdrowia’’
Akcja pt. Zboża zjadamy, energię z nich mamy została przeprowadzona w naszym przedszkolu od października do grudnia 2012 roku. Nauczycielki uwzględniały.
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
ZBOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY PRZEDSZKOLE NR 4 W DĄBROWIE GÓRNICZEJ.
SPRAWOZDANIE „Zboża zjadamy energię z nich mamy”
Dzieci z naszego przedszkola od października 2013 roku do stycznia 2014 roku, brały udział w akcji PIRAMIDA ŻYWIENIA PRZEDSZKOLA pod hasłem: ZBOŻA ZJADAMY.
MIEJSKIE PRZEDSZKOLE NR 10 W ZGIERZU. W akcji „Zboża zjadamy energię z nich mamy” wzięły udział wszystkie cztery grupy naszej placówki. Poszczególne etapy.
Publiczne Przedszkole w Dobroniu
Przedszkole „Bajkowe Nutki” we Wrocławiu
Zboża zjadamy energię z nich mamy
Akcja została przeprowadzona na przełomie października i listopada ( ), wzięły w niej udział obie grupy przedszkolne Leśne Duszki(5- latki)
Sprawozdanie z realizacji programu Akademia Zdrowego Przedszkolaka „Zboża zjadamy – energię z nich mamy”
Sprawozdanie z Akademii Zdrowego Przedszkolaka.
SPRAWOZDANIE Z WARSZTATÓW PIRAMIDY ŻYWIENIA PRZEDSZKOLAKA UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU REALIZOWANYCH W PRZEDSZKOLU SAMORZĄDOWYM NR 2.
SPRAWOZDANIE Z VI EDYCJI PIRAMIDY ŻYWIENIA PRZEDSZKOLAKA „UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU” Oddział przedszkolny W zespole szkół z oddziałami.
Przedszkole Miejskie nr 2 w Sosnowcu
Uczymy się o jedzeniu w ekologicznym znaczeniu
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU AKADEMII ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU” Koordynator: Agnieszka Szewczyk.
SPRAWOZDANIE Z AKCJI-PIRAMIDA ZDROWIA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIE Z NICH MAMY” PRZEDSZKOLE NR 7 Łaziska Górne Ul. Dworcowa 49.
SPRAWOZDANIE Z PRZEBIEGU AKCJI Gminne Przedszkole Nr 4 w Świętoszowicach ul. Mikulczycka Świętoszowice Koordynator akcji - Szarlota Miśkiewicz.
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
Sprawozdanie z warsztatów „Odporność wzmacniamy bo o zdrowe żywienie i higienę dbamy” 24 lutego w przedszkolu nr 78 przy ul Radarowej 4a rozpoczęliśmy.
Podróż do krainy pełnej zdrowia Samorządowa Placówka Wychowania Przedszkolnego nr 9 w Kętach.
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU „AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA” OPRACOWAŁY: DANUTA SZMANDRA, ANNA BEDNAREK „ODPORNOŚĆ WZMACNIAMY BO O ZDROWIE I HIGIENĘ.
To już wiemy! A jak się dowiedzieliśmy - prosimy przeczytać i pooglądać zdjęcia. Przedszkolacy z Miejskiego Przedszkola nr 2 im. Jana Brzechwy w Knurowie.
w Przedszkolu nr 4 w Stalowej Woli
„PODRÓŻ DO KRAINY PEŁNEJ ZDROWIA „
PIRAMIDA ŻYWIENIOWA..
Przedszkole Publiczne Nr 5 w Łomży Kształtowanie właściwych nawyków racjonalnego żywienia w ramach edukacji zdrowotnej dzieci w różnorodnych zajęciach.
Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia 2015 Przykład „dobrej praktyki” w Samorządowej Placówce Wychowania Przedszkolnego nr 9 w Kętach.
Publiczne Przedszkole w Legnickim Polu Koordynator: Monika Fesz.
Sprawozdanie z realizacji programu. Przedszkole Miejskie nr 20 im. Przyjaciół Przyrody w Gorzowie Wlkp. Opracowała: Magdalena Wdzięczna.
Prezentacja działań z zakresu promocji zdrowia podjętych przez Przedszkole nr 14 w Koninie w latach 2014/2017.
Sprawozdanie z przeprowadzonej akcji
Sprawozdanie z realizacji VII edycji Akademii Zdrowego Przedszkolaka
Zapis prezentacji:

Przedszkole Gminne im. Krasnala Hałabały w Grodzisku Wielkopolskim

AKADEMII ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY” SPRAWOZDANIE Z V EDYCJI AKADEMII ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”

Na przełomie września i października 2013r Na przełomie września i października 2013r. w naszym przedszkolu realizowaliśmy zagadnienia dotyczące Piramidy Żywienia Przedszkolaka: „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY” W akcji udział brało 21 grup przedszkolnych – łącznie 506 dzieci.  

Głównym tematem akcji były zboża i produkty zbożowe oraz tłuszcze- produkty zajmujące dwa pierwsze piętra piramidy, dające energię do działania, tak potrzebną przedszkolakom.

DO WSPÓŁPRACY ZOSTALI ZAANGAŻOWANI RODZICE Na stronie internetowej przedszkola została zamieszczona prezentacja, w której znajdują się m.in. informacje o tym, jak rozpoznać dobry chleb, dlaczego warto hodować kiełki i jakie produkty wpływają na IQ ich dzieci. W poszczególnych grupach na zebraniach rodzice zostali zapoznani z ideą oraz założeniami i celami programu.

Akcja ta została przeprowadzona w ramach czterech bloków. Co to są produkty zbożowe i jakie są rodzaje zbóż? Jak powstaje chleb, płatki śniadaniowe i makaron? Kasze, ryż i rośliny strączkowe; Orzechy, nasiona i tłuszcze.

1. CO TO SĄ PRODUKTY ZBOŻOWE I JAKIE SĄ RODZAJE ZBÓŻ? Pierwszym etapem było wprowadzenie dzieci w świat piramidy zdrowego żywienia i jej pięter oraz zapoznanie dzieci z rodzajami zbóż i różnorodnymi produktami zbożowymi. Zarówno dla młodszych, jak i starszych przedszkolaków pomocne okazały się bajki i wdzięczne postacie bajkowe. Starszaki utrwaliły i uporządkowały wiadomości zdobyte podczas wcześniejszych akcji, młodsze w bardzo przystępny sposób poznawały świat piramidy.

PIRAMIDA ŻYWIENIA - UTRWALAMY WIADOMOŚCI

Wspólnie zastanawiamy się, które produkty są najważniejsze dla naszego zdrowia.

Każdy przedszkolak wie, jak zdrowo odżywiać się !

POZNAJEMY RÓŻNE RODZAJE ZBÓŻ

Poznaliśmy stare narzędzie rolnicze, które nosi nazwę „cep” Poznaliśmy stare narzędzie rolnicze, które nosi nazwę „cep”. Dowiedzieliśmy się, że właśnie tym narzędziem młócono kiedyś zboże

Chętnie kolorowaliśmy obrazki przedstawiające różne zboża

Poznajemy rodzaje zbóż nie tylko na obrazkach, ale również w praktyce. Każdy z nas miał możliwość dotknięcia i powąchania rozmaitych gatunków zbóż.

2. JAK POWSTAJE CHLEB, PŁATKI ŚNIADANIOWE I MAKARON ? W drugim tygodniu wspólnie z dziećmi omówiliśmy poszczególne produkty zbożowe, które powstają w wyniku przetwarzania zbóż: pieczywa, makaronu i płatków zbożowych. Dzieci dowiedziały się jaką drogę musi przejść zboże, żeby powstał z niego chleb, jakie są rodzaje makaronu i dlaczego czekoladowe kuleczki są niezdrowe, odwiedziły sklepy – piekarnie, a także samodzielnie piekły różnorodne wypieki (chleb, ciasto marchewkowe itp). Ponadto powstało wiele ciekawych prac plastycznych związanych z omawianą tematyką.

Podczas oglądania prezentacji dowiedzieliśmy się, jak powstaje chleb. Po zajęciach czekała na nas niespodzianka - wizyta w piekarni, gdzie mieliśmy możliwość poznania różnych gatunków chleba.

Teraz przyszła pora na skosztowanie wypieków z piekarni… Nie wiedzieliśmy, że mogą mieć tak różne smaki ! PYCHA !!!

Zamieniliśmy się w prawdziwych piekarzy i z wielką radością lepiliśmy z masy solnej bułki, rogale i chleby.

Nasze ulubione makarony mają różne kształty i kolory. Poznaliśmy chyba wszystkie ich rodzaje !!!

Z makaronu zrobiliśmy jeżyki i kolorowe korale

Poznaliśmy płatki kukurydziane, owsiane oraz pszenne Poznaliśmy płatki kukurydziane, owsiane oraz pszenne. Samodzielnie wykonaliśmy mussli śniadaniowe z płatków owsianych z dodatkiem banana, jabłka, żurawiny, pestek dyni i słonecznika oraz miodu.

3. KASZE, RYŻ I ROŚLINY STRĄCZKOWE Trzeci tydzień to czas, kiedy dzieci poznawały świat kaszy i ryżu, ich rodzajów, cech charakterystycznych czy też miejsca pochodzenia. Dowiedziały się także co to są rośliny strączkowe i dlaczego zajmują one przedostatnie piętro piramidy. Omawiając poszczególne produkty dzieci miały okazję poznać różne zakątki świata oraz produkty związane z klimatem czy regionem. Równocześnie przedszkolaki  uczestniczyły w różnorodnych zabawach i zajęciach badawczych (pęcznienie kasz, rozmiękanie ryżu), kulinarnych (wykonanie kulek i ciasteczek ryżowych)

POZNAJEMY KASZĘ, RYŻ I ROŚLINY STRĄCZKOWE

Po zapoznaniu się z rodzajami kasz, ryżu i roślinami strączkowymi wykonaliśmy kolorowe grzechotki

4. ORZECHY, NASIONA I TŁUSZCZE Czwarty tydzień zdominowały tłuszcze, ich pochodzenie, proces wytwarzania, a także walory zdrowotne. Była to okazja do odwiedzenia sklepów spożywczych, spotkania z pielęgniarką, a także zabaw badawczych, mających na celu poznanie cech charakterystycznych poszczególnych tłuszczy. Dzieci dowiedziały się, że tłuszcze które znamy na co dzień, pochodzą z różnych źródeł (ryby, orzechy, pestki słonecznika), a jednocześnie pełnią ważną rolę w naszej diecie. Dzięki zdobytej wiedzy przedszkolaki chętniej spożywają orzechy, ziarna, czy też owoce zamiast słodyczy.

Podczas kolejnego spotkania dowiedzieliśmy się , jak powstaje olej i z czego się go robi.

WYCIECZKA DO OLEJARNI

Dzieci nie tylko w teorii poznawały proces powstawania oleju, ale również miały okazję zobaczyć to w praktyce !

PODSUMOWANIE Przeprowadzane zajęcia dostarczyły dzieciom wiele wrażeń, nowych doświadczeń oraz wiele potrzebnej wiedzy dotyczącej racjonalnego odżywiania się. Cele założone przez organizatora akcji zostały osiągnięte. Zajęcia wzbogacone o liczne zabawy ruchowe oraz ciekawe pomoce dydaktyczne dostarczone przez organizatora, pomogły dzieciom w jak najlepszy sposób zrozumieć i przyswoić wiedzę na wymienione tematy.

Opracowała: Alicja Piotrowska