Gimnazjum im. Noblistów Polski w Tomicach Karol Bik

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
SOLE W ŻYCIU CODZIENNYM
Advertisements

Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Chlorek wapnia Chlorek wapnia – nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego (chlorowodoru) i wapnia. Chlorek wapnia dostarczany jest w postaci białych.
Chlorek sodu. (sól kuchenna lub kamienna)
PIERWIASTKI I ZWIĄZKI CHEMICZNE
Torf Węgiel brunatny Węgiel kamienny Antracyt Szungit Grafit Diament
Chemia w życiu codziennym
Krzem Joanna Woderska II a.
Poznajemy składniki żywności !
Dlaczego pada śnieg? Małgorzata Konieczna Śnieg Śnieg - opad atmosferyczny w postaci kryształków lodu o kształtach głównie sześcioramiennych gwiazdek,
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Podstawy krystalografii - budowa kryształów.
Menu Koniec Czym jest węgiel ? Węgiel część naszego ciała
Sole w rolnictwie.
Sieć Krystalograficzna Kryształów
CUKRY.
CUKRY I ICH ROLA W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA
Czym są i do czego są nam potrzebne?
Opady i osady atmosferyczne..
AMETYST Wykonał: Łukasz Skura
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Jak oszczędzać wodę.
Dlaczego śnieg jest biały?
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
Jaś i mała Małgosia.
Kwasy w naszym otoczeniu
Doświadczenia z budowy materii
Obieg wody w przyrodzie
KRZEMIANY II G R A N A T Y DA - MA.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Właściwości i budowa materii
DLACZEGO MYDŁA MYJĄ A PROSZKI PIORĄ?
CHLORKI Najbardziej znanym chlorkiem jest NaCl
Julia Sadowska Klasa II F
Fenole.
Disacharydy.
Sole w Medycynie.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Sole w życiu człowieka.
Dlaczego śnieg jest biały?
Dlaczego śnieg jest biały??
Opad atmosferyczny mający zazwyczaj postać kryształków lodu, które w powiększeniu mają kształt gwiazdy 6- ramiennej, łącząc się ze sobą tworzą płatki.
KRYSZTAŁY – RODZAJE WIĄZAŃ KRYSTALICZNYCH
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
Minerały – podstawowy składnik litosfery, który powstał w sposób naturalny i odznacza się budową krystaliczną oraz jednorodnymi własnościami fizycznymi.
Alkohole.
Odmiany alotropowe węgla
Sole w kuchni.
Praktyczne zastosowanie soli w lecznictwie i gospodarstwie domowym do Projektu pt „sole w Życiu Codziennym” uczniowie klasy II D gimnazjum w Zespole Szkół.
„Jak wyhodować kryształy?”
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Reakcja krystalizacji bezwodnego Octanu sodu (CH3COONa)
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Cukry.
Stany skupienia wody.
Siarczan glinowy (tzw. ałun) wykorzystywany jest w rolnictwie, kosmetyce, jako środek garbujący skóry… Obliczyć skład procentowy (wagowo) wszystkich pierwiastków.
Właściwości wybranych soli i ich zastosowanie
- życiodajna Substancja
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
κρύσταλλος (krystallos) – „lód” γράφω (grapho) – „piszę”
Wiązania glikozydowe w cząsteczkach dwucukrów
Biochemia.
Kamienie ozdobne (dekoracyjne)
Doświadczenie o cukrze
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
HALIT  Pot. Sól kamienna (kuchenna)  Chlorek sodu NaCl Otrzymywanie chlorku sodu NaOH + HCl NaCl + H ₂ O  Sól kamienna w kuchni wykorzystywana jest.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Gimnazjum im. Noblistów Polski w Tomicach Karol Bik Projekt ten ma na zadaniu przybliżyć wam kryształy z naszego otoczenia oraz promowanie krystalografii w szkołach i na uczelniach wyższych. „Kryształy w życiu człowieka”. Gimnazjum im. Noblistów Polski w Tomicach Karol Bik

Kryształy są wszędzie! W postaci krystalicznej występuje większość ciał stałych. Czasami kryształy danej substancji są tak małe, że nie zdajemy sobie sprawy z ich istnienia. Odznaczają się różnorodnymi cechami. Spotykamy kryształy o różnej barwie, połysku atrakcyjnym wyglądzie. Znalazły wiele zastosowań w różnych dziedzinach naszego życia. Wraz ze wzrostem zapotrzebowania na nie rozwinęły się laboratoryjne i przemysłowe metody wytwarzania monokryształów.

Kryształy Ciało krystaliczne – ciało stałe, w którym atomy są ułożone w uporządkowany schemat powtarzający się we wszystkich trzech wymiarach przestrzennych. Określenie ciało krystaliczne odnosi się do ciał o dwojakiej budowie: monokryształu polikryształu

Monokryształy Monokryształy – materiał będący w całości jednym kryształem. Wyróżnia się wiele metod otrzymywania monokryształów min.: przez powolne odparowanie rozpuszczalnika, przez powolną dyfuzję reagentów, przez dyfuzję par, przez sublimację, przez wyciągania ze stopionej substancji.

Polikryształy Polikryształ - ciało stałe, będące zlepkiem wielu monokryształów.

Kryształy w jubilerstwie Kryształy na pierwszym miejscu znajdują swoje zastosowanie w jubilerstwie, gdzie wykorzystywane są do wytwarzania biżuterii. Kryształy, to właśnie nimi ludzie zachwycali się od lat i nadal wzbudzają zachwyt swoim pięknem, barwą i połyskiem. Najcenniejszymi kryształami są: szafir, diament i rubin.

Rubin Rubin − kamień szlachetny o barwie od różowej do krwistoczerwonej. Jest to rzadki minerał z gromady tlenków (Al2O3), odmiana korundu.

Diament Diament – minerał z gromady pierwiastków rodzimych. Nazwa pochodzi od stgr. ἀδάμας adamas (dopełniacz ἀδάμαντος adamantos, łac. diamentum) = "niepokonany, niezniszczalny" i nawiązuje do wyjątkowej twardości tego minerału.

Szafir Szafir – bardzo twardy minerał z gromady tlenków – niebieska odmiana korundu. Jest minerałem rzadkim.

Kryształy w elektronice Bez monokryształów lampowe komputery nadal byłyby maszynami ważącymi tony, zajmującymi całe pokoje, wymagającymi do zasilania małej elektrowni, tak drogimi i awaryjnymi, że byłoby ich co najwyżej kilka na kraj.

Krzyształy w medycynie - kryształ górski Kryształ górski (gr. κρύσταλλος – krystallos = lód) - bezbarwny, przezroczysty minerał. Znane są kryształy górskie o masie wielu ton, lecz kamienie warte oszlifowania zdarzają się dość rzadko.

Kryształy w medycynie - ałun Ałun potasowy (ałun, ałun glinowo-potasowy; z łac. Alunit (alumen) lub franc. alun = ałun) – nazwa zwyczajowa dwunastowodnego siarczanu glinowo-potasowego.

Krystalografia Krystalografia (od greckich słów κρύσταλλος krystallos – „lód”, które później zaczęło oznaczać także kryształ górski i inne kryształy, oraz γράφω grapho – „piszę”) – dział nauki zajmujący się opisem, klasyfikacją i badaniem kryształów, krystalitów oraz substancji o strukturze częściowo uporządkowanej. Jej zakres pokrywa się częściowo z mineralogią, fizyką ciała stałego, chemią i materiałoznawstwem.

Kryształy jadalne Pewne kryształy są jadalne i niezbędne w kuchni Kryształy jadalne Pewne kryształy są jadalne i niezbędne w kuchni. Należą do nich: sól, cukier i kwasek cytrynowy.

Przemysł spożywczy oferuje jednak znacznie więcej rodzajów cukrów: Cukier spożywczy Cukier spożywczy – na ogół pod tą nazwą występuje sacharoza produkowana z trzciny cukrowej, bądź z buraków cukrowych (C12H22O11). Z chemicznego punktu widzenia cukry to inna nazwa węglowodanów, a więc również skrobi i celulozy. Przemysł spożywczy oferuje jednak znacznie więcej rodzajów cukrów: glukoza, laktoza zwana cukrem mlekowym, stosowana jako surowiec, bezpośrednio nie spożywana, galaktoza jest izomerem glukozy, monosacharydem, fruktoza zwana cukrem owocowym, maltoza.

Sól Sól o wzorze chemicznym NaCl to chlorek sodu. Kryształy soli są przezroczyste, słone. Sól kuchenna otrzymywana jest z soli kamiennej wydobywanej w kopalniach. Najsłynniejszą kopalnią soli w Polsce jest Kopalnia Soli w Wieliczce, w której można zobaczyć wiele rzeźb z soli. Sól kuchenna – artykuł spożywczy, będący prawie czystym chlorkiem sodu, stosowany jako przyprawa i konserwant.

Kwasek cytrynowy Kwasek cytrynowy o wzorze chemicznym C3H4(OH)(COOH)3 otrzymywany jest syntetycznie. Tworzy drobne przezroczyste kryształki o kwaśnym smaku. Służy jako przyprawa do potraw. Kwas cytrynowy (E330) – organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów karboksylowych. Zawiera 3 grupy karboksylowe. Kwas cytrynowy jest uważany za związek bezpieczny, jednak może powodować uszkodzenia oczu w przypadku bezpośredniego kontaktu. Doniesienia o możliwym działaniu rakotwórczym są całkowicie błędne.

Śnieg Ciekawym przykładem ciała krystalicznego jest płatek śniegu składający się z drobnych kryształków lodu rozmieszczonych w piękny, symetryczny sposób. Z kryształów zbudowany jest Vatnajökull największy lodowiec w Europie (8.400 km2) oraz Jostedalsbreen (487 km2 ) największy lodowiec stałego lądu Europy. Kryształy lodu topią się w temperaturze 0˚ C. Śnieg – opad atmosferyczny w postaci kryształków lodu o kształtach głównie sześcioramiennych gwiazdek, łączących się w płatki śniegu. Po opadnięciu na ziemię tworzy porowatą pokrywę śnieżną, także nazywaną śniegiem. Śnieg powstaje, gdy w chmurach para wodna krystalizuje, tworząc kryształy lodu.

Japońskie kryształy Japońskie kryształy - mikroorganizmy zdolne do fermentacji, będące koloniami bakterii i drożdży. Ich pochodzenie nie jest znane. Aktualnie hodowane są na całym świecie. Wbrew niektórym nazwom ("algi" itp.) nie mają nic wspólnego z prawdziwymi algami. Mają formę dość kruchych "kryształków" o znacznej przejrzystości, łatwo barwiących się w sokach bogatych w intensywne barwniki. Hodowla - zrób to sam : Hodowlę należy prowadzić w szklanym lub plastikowym słoju, który nie będzie szczelnie zamykany. Skład roztworu: 1 litr przegotowanej lub odstanej wody, 2-6 łyżek cukru. Co tydzień w naczyniu z hodowlą trzeba wymienić na świeże: połówkę cytryny bez skórki i garść suszonych owoców. Najlepsze do tego celu są: rodzynki, ananasy, ale też figi i daktyle. "Kryształki" nie powinny być narażane na kontakt z metalowymi przedmiotami.

KONIEC