Odwiedź nas na: www.NutriLife.pl Prezentacja pobrana z zasobów czasopisma Journal of NutriLife Odwiedź nas na: www.NutriLife.pl
Kukurydza – słoneczne ziarno zdrowia Kampania realizowana przez Polski Związek Producentów Kukurydzy Finansowana z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
Przewidywane rekordowe zbiory i zapasy w skali światowej Kukurydza na świecie – USDA, wrzesień 2016 16/17 produkcja : 1027 Mt Zapasy Produkcja Spożycie USA responsables de 2/3 de l’augmentation des stocks mondiaux (WASDE USDA)
Ważniejsze dane o dynamice i stanie uprawy kukurydzy w Polsce
Średnia powierzchnia uprawy Powierzchnia uprawy i liczba producentów kukurydzy w roku 2015 - wg. GUS Kierunek Powierzchnia uprawy Liczba producentów Średnia powierzchnia uprawy Kukurydza na ziarno 670 297 99 004 6,8 Kukurydza na kiszonkę 555 166 133 872 4,1 Razem 1 225 463 232 876
Powierzchnia uprawy kukurydzy w Polsce w roku 2015 Województwa - Voivodship Kukurydza ogółem – Maize total Kukurydza kiszonkowa - Silage maize Kukurydza ziarnowa - Grain maize ha %* %** P o l s k a .................. 1 225 463 555 168 52,6 670 295 8,9 Dolnośląskie ............... 102 004 12 146 35,6 89 858 17,1 Kujawsko-pomorskie ... 150 919 64 551 66,3 86 368 14,0 Lubelskie .................... 74 288 35 488 57,6 38 800 4,7 Lubuskie .................... 25 094 5 767 22,6 19 327 10,8 Łódzkie ...................... 70 992 40 348 69,3 30 644 5,2 Małopolskie ................ 31 216 6 323 27,7 24 893 11,1 Mazowieckie .............. 160 553 107 812 68,6 52 741 5,7 Opolskie ..................... 65 790 12 030 56,7 53 760 16,7 Podkarpackie .............. 29 903 3 945 19,8 25 958 Podlaskie .................... 126 201 101 930 59,4 24 271 5,6 Pomorskie .................. 28 911 20 575 39,5 8 336 2,1 Śląskie ....................... 30 160 9 959 46,4 20 201 10,1 Świętokrzyskie ............ 14 330 7 873 29,0 6 457 2,8 Warmińsko-mazurskie . 43 728 31 306 30,4 12 422 3,4 Wielkopolskie ............. 252 243 84 383 68,9 167 860 15,6 Zachodniopomorskie ... 19 131 10 732 17,8 8 399 2,2 Powierzchnia uprawy kukurydzy w Polsce w roku 2015 oraz jej udział w polowej powierzchni paszowej i zasiewach zbóż
w tym ok. 600 tys. ha na kiszonkę i 530 tys. ha na ziarno. Po bardzo trudnym dla kukurydzy sezonie 2015, w roku 2016 spodziewano się znacznego zmniejszenia powierzchni zasiewów na ziarno. Ze względu jednak na duże straty w zasiewach zbóż ozimych, powierzchnię po wypadniętych oziminach przeznaczono głównie pod zboża jare, w tym ok. 80 tys. ha pod kukurydzę. Wg szacunków Polskiego Związku Producentów Kukurydzy powierzchnia uprawy kukurydzy w Polsce w roku 2016 wyniosła łącznie ok. 1 130 tys. ha, w tym ok. 600 tys. ha na kiszonkę i 530 tys. ha na ziarno. Jest to o blisko100 tys. hektarów mniej w porównaniu do roku ubiegłego, w którym wg GUS zebrano kukurydzę z 1225 tys. ha
Zmiany kierunku użytkowania Dobre warunki dla i rozwoju kukurydzy kiszonkowej sprawiły, że zbiory zielonki były wysokie (>500 dt/ha), skutkiem czego część plantacji przekwalifikowano do zbioru na ziarno (odwrotnie niż było w roku 2015) Tak więc zbiór ziarna spodziewany jest z powierzchni ok. 570 tys. hektarów. Uwzględniając nie najlepsze warunki dojrzewania, średnio dla Polski szacujemy plon na 68 dt/ha (poprzednia prognoza to 58 dt/ha) Przyjmując poziom plonowania 68 kwintali, oznacza to, że zbiory ziarna wyniosą w br. ok. 3,8 -3,9 mln ton. Jest to wartość zbliżona do optymalnej, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie naszej gospodarki.
Przebieg pogody a rozwój kukurydzy II połowa lipca i początek sierpnia to okres tworzeniu kolb i ich wypełnianiu. Pogoda była dość sprzyjająca, a pogodowy przeplataniec w końcu lipca i I połowie sierpnia pozwalał na prawidłowy rozwój ziarna. Niestety w wielu rejonach opady deszczu były mniejsze niż oczekiwano i na wielu plantacjach można było już obserwować zasychanie roślin. Sucha kontynentalna pogoda panująca od połowy sierpnia do końca września spowodowała, że kukurydza zaczęła przedwcześnie dojrzewać i zasychać. Susza i wysokie temperatury sprawiły, że już w I połowie września kukurydza była gotowa do omłotu Przedwczesne zasychanie liści i całego pędu spowodowało straty plonu ziarna rzędu 5-10%, a w przypadku słabszych gleb i bardzo późnych (źle dobranych odmian) nawet do 25%. Uwzględniając nie najlepsze warunki dojrzewania, jako średni dla Polski przyjmujemy poziom plonowania 58 dt/ha suchego ziarna.
Kierunki użytkowania spożywczego. Wykorzystanie spożywcze kukurydzy rozpatrywać można w kilku podstawowych płaszczyznach: przemiał ziarna na kasze i mąki - do bezpośredniego spożycia lub jako półprodukty dla przemysłu spożywczego, słodowniczego i szeregu zastosowań poza spożywczych. Produkty przemiału wykorzystywane są głównie jako: - mąka kukurydziana do produkcji chleba (10-15% części wagowych) - mąki do produkcji herbatników i makaronu (do 100% udziału) - kaszki do przemysłu browarniczego (do 50% udziału) - kasza do wyrobu płatków kukurydzianych i płatków typu snacks - kaszka do wyrobu polenty kukurydza cukrowa i pękająca (puszki, popcorn, sałatki) produkcja skrobi z ziarna (dla przemysłu spożywczego i poza spożywczych zastosowań) przemysł fermentacyjny (alkohol spożywczy, drożdże i inne mikroorganizmy)
Wysokie zużycie na cele konsumpcyjne w USA Na cele konsumpcyjne zużywa się 35 mln ton tj. ok. 10% całości produkcji Wysokie plony 106 q/ha w 2015 (107 q/ha w 2014) Spożcie wewnętrzne i eksport na niezmienionym poziomie
UE-28 : Source DG AGRI : 29/10/2015 Blisko 1/3 produkowanego ziarna kukurydzy zużywana jest na cele konsumpcyjne Planowany import 16 mln ton
Kasza i mąka kukurydziana z młyna p. S. Grygiera
Bilans zużycia ziarna kukurydzy w Polsce wg. szacunków PZPK Lp. Wyszczególnienie 2015/16 2016/17 tys. ton % RAZEM Przychody 3 550 4 170 1. Zbiory ziarna 3 200 3 890 2. Import ziarna 350 280 ZUŻYCIE ZIARNA 3. Na pasze 2 200 62,0 2 400 57,6 4. Produkcja bioetanolu 500 14,1 550 13,2 5. Przetwórstwo na cele konsumpcyjne 180 5,1 200 4,8 6. Eksport 390 11,0 720 17,3 7. Zapas końcowy 7,9 300 7,2 Doliczyć trzeba też kukurydzę cukrową: ok. 7 tys. ha x 15-20 ton kolb z hektara = 105-140 tys. ton
Bilans ziarna kukurydzy w Polsce Wyszczególnienie - Specification 2005/2006 2010/2011 2012/2013 2013/2014 2014/2015 Zbiory - Production 1946 1994 3996 4040 4468 Import - Imports 290 819 576 692 595 Rozchód - Use 2359 2813 4572 5065 5530 W tym - Including: Spasanie - Feeding 1668 2126 2220 2998 3485 Spożycie - Consumption 40 25 35 76 Przetwórstwo* - Industrial procesing* 50 320 383 700 670 Eksport - Eksports 467 223 1451 1177 779 *- bez przemiału kukurydzy
Wnioski końcowe Zbiory ziarna będą większe niż w roku 2015 i wyniosą 3,8-3,9 mln ton W Polsce wg oficjalnych danych na cele konsumpcyjne zużywa się 35-40 tys. ton kukurydzy zwyczajnej Wielkość zużycia kukurydzy na cele konsumpcyjne jest niedoszacowana. Obok dynamicznie rozwijającego się przemiału ziarna kukurydzy zwyczajnej (rzędu 150-200 tys. ton), coraz większe – choć ciągle niewystarczające jest zużycie kukurydzy cukrowej, a także importowanej kukurydzy pękającej Spadek cen na ziarno poniżej 550 zł/tonę spowoduje dalszy regres powierzchni uprawy kukurydzy ziarnowej i konieczność zwiększenia importu
Odwiedź nas na: www.NutriLife.pl Prezentacja pobrana z zasobów czasopisma Journal of NutriLife Odwiedź nas na: www.NutriLife.pl