BRITISH CUISINE - KUCHNIA BRYTYJSKA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kraje anglojęzyczne Kuchnia.
Advertisements

die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Kuchnia epoki napoleońskiej
Jedzenie w Hiszpanii.
Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Rodzaje śniadań Klasyczne formy oferty śniadaniowej
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Grupa III – Dziennik pokładowy
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
Kuchnia Turecka.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
W restauracji.
Kuchnia Szwajcarii.
Meals in Great Britain.
Wielka Brytania kuchnia i muzyka
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Metody gotowania Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie:
Plusy i minusy polskiej kuchni
Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich
English breakfast.
„KALORIE W JEDZENIU” Adrianna Machelska Roksana Zwolińska
KUCHNIA Ukraińska Wykonanie: Iryna Hnap
Jedzenie w Hiszpanii.
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
Ogólnie o kuchni Brytyjskiej
Tradycje żywieniowe Wielkiej Brytanii
Projekt PONAD PODZIAŁAMI ( BEyond diSTances )
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Kuchnia angielska – co warto spróbować ?
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Kuchnia polska.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
WIELKA BRYTANIA.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM
Podróże po świecie Smaki Europy.
American Food.
Rodzaje śniadań Martyna Voigt 3H2.
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
LODÓWKI.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
ANGLIA OD KUCHNI English cuisine
Wielka Brytania Magda Kaczyńska kl. 6c 2015/16. W skład Wielkiej Brytanii wchodzą: Anglia, Walia i Szkocja położone na wyspie Wielka Brytania i Irlandia.
Nawyki Żywieniowe Brytyjczyków. Dzienne Menu Brytyjczyka  Śniadanie  Lunch  Obiad  Five o’clock  Kolacja.
Julia Jaworska 6c 2016r.. Stroje Dawne stroje angielskie wyglądały tak. Natomiast w dzisiejszych czasach ludzie ubierają się w bluzki, spodnie itp.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
SZKOCJA. Z kim graniczy Szkocja od południa? a)z Anglią b)z Francją c)z Walią.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Paula Florczak. English cuisine - the art of cooking derived from England, forming part of a broader British cuisine.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Jedzenie.
Fast Food szybkie jedzenie Fast Food.
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Potrawy w Polsce 1.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
 Cechą charakterystyczną kuchni amerykańskiej jest stapianie się w jedno rozmaitych stylów i sposobów przyrządzania posiłków. Na przykład na kuchnię.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

BRITISH CUISINE - KUCHNIA BRYTYJSKA

MEAL TIMES – PORY POSIŁKÓW Breakfast - 7:00 – 9:00 Lunch - 12:00 – 13:00 Tea – ok. 17:00 Dinner – 19:00 – 21:00

Kuchnię brytyjską charakteryzują przede wszystkim: English Breakfast Fish and Chips Warzywa (np. groszek, pomidory) Smażone i pieczone potrawy Grzanki lub tosty Jajka Ziemniaki lub frytki Fasola Pudding

ENGLISH BREAKFAST Tradycyjne śniadanie angielskie składa się przede wszystkim ze składników smażonych na głębokim tłuszczu lub pieczonych w piekarniku. Są to m.in.: Jajka (zazwyczaj w formie jajecznicy, sadzonych lub w koszulkach) Plastry bekonu Parówki wieprzowe Kiełbasa pokrojona w plastry (white pudding lub black pudding) Pomidory Grzyby Fasolka w sosie pomidorowym Dodatkowo podawane są: Tosty z masłem lub/i dżemem Płatki zbożowe z mlekiem Owsianka Kawa lub herbata Soki owocowe lub warzywne Sosy typu ketchup i brown sauce

HISTORIA ŚNIADANIA ANGIELSKIEGO Śniadanie angielskie powstało wiele lat temu wśród rodzin robotniczych. Jedli wysokokaloryczne tłuste śniadanie, powstałe z resztek wcześniejszych obiadów i kolacji. Do resztek dodawano jajka i fasolę, które były łatwo dostępne, tanie i pożywne.

FISH AND CHIPS Potrawa składa się ze smażonej ryby z frytkami zakrapianymi octem. Do połowy XIX w. jedzone były oddzielnie. Sprzedawano je na ulicach. Na początku danie rozpowszechniło się wśród pracowników fabryk. W 1896 roku Samuel Isaacs otworzył restaurację serwującą Fish and Chips. Początkowo były one popularne w nadmorskich kurortach, skąd wzięło się powiedzenie „Never eat fish and chips if you can’t see the sea”. Szybkie rozwinięcie się sieci połączeń kolejowych pozwoliło jednak na szybki transport ryb, więc powiedzenie straciło moc. Podczas II Wojny Światowej Fish and Chips było jedną z niewielu rzeczy na które nie było limitu w kraju.

Tea Time, Afternoon Tea, Five o’clock. Jest mnóstwo rodzajów i sposobów przygotowania herbat przez Anglików. Najważniejsze żeby była to herbata liściasta. Tradycja nakazuje, aby to herbatę dodawano do mleka, nie na odwrót. Kiedyś w wysoko usytuowanym towarzystwie taka pomyłka uznawana była za ignorancję i nieznajomość zasad. Według legendy, picie herbaty zapoczątkowała w XVIII w. księżna Bedford – Anna Maria Russell. W tamtym okresie istniały tylko dwa posiłki – śniadanie oraz obiadokolacja. Księżna wprowadziła zwyczaj podawania lekkiej przekąski z herbatą wczesnym popołudniem.

BRITISH PUDDING Konsystencją przypomina budyń, jednak jest dużo gęstszy. Przyrządzany na bazie mleka, mąki, jak, kaszy manny oraz różnorodnych przypraw i dodaktów. Można go podawać na słono, np. do dania głównego, lub na słodko czyli jako deser. Na święta Bożego Narodzenia podaje się jego odmianę, tzw. Christmas Pudding – z dodatkiem bakalii i brandy.

BLACK PUDDING

Sunday Roast Brytyjskie danie tradycyjnie serwowane w niedzielę. W pierwotnej formie składa się z pieczeni mięsnej w sosie z ziemniakami, warzywami (głownie takimi jak rzepa, brukiew, kapusta lub pasternak), oraz dodatkami (zwykle jest to Yorkshire pudding, czyli pudding pieczony, w formie okrągłych ciasteczek). 10

HASH BROWNS

MUSHY PEAS

CHICKEN & MUSHROOM PIE SCOTTISH EGGS

Irn Bru Vinegar Chips British Bread

Pierwsza na świecie tabliczka czekolady została stworzona w Bristolu w latach 20. XVIIIw. Stworzył ją Joseph Fry, którego firma później została przejęta przez inną brytyjską spółkę – Cadbury.

WELSH CUISINE Tradycyjnymi walijskimi potrawami są: Laverbread – potrawa z wodorostów zmieszanych z owsianką, smażonych w formie ciasteczek i podawanych z bekonem lub małżami. Bara birth – chleb lub ciasto z suszonymi owocami Cawl – rosół z wołąwiną, bekonem, ziemniakami, brukwią i marchwią.

SCOTTISH CUISINE Produktami najczęściej używanymi w kuchni szkockiej są: mięso, ryby, dziczyzna, wyroby mleczne, owoce i owies. Tradycyjne szkockie śniadanie składa się z owsianki, jajek na bekonie, kiełbasy i herbaty. Obiady są pożywne i sycące. W Szkocji chętnie jada się zupy, najpopularniejsze to Scotch Broth oraz Cullen Sink. Najpopularniejszym szkockim trunkiem jest cenione na całym świecie Whiskey.

SCOTTISH HAGGIS Narodowa potrawa szkocka składająca się z owczego żołądka nafaszerowanego owczymi podrobami z kolendrą, cebulą oraz mąką owsianą. Żołądek jest duszony przez kilka godzin w wywarze z podrobów i baraniego łoju. Danie podaje się najczęściej z ziemniakami i brukwią.

IRISH CUISINE Irlandia była krajem rolniczym, dlatego jej tradycyjne dania mają cechy kuchni wiejskiej. Początkowo podstawą było mięso, jednak z biegiem lat wprowadzono warzywa. W dzisiejszych czasach kuchnia irlandzka obfituje także w ryby i owoce morza. Potrawy są proste i pożywne. Jednymi z najpopularniejszych potraw kuchni irlandzkiej są: Coddle – potrawka z grubo krojonej kiełbasy i boczku oraz ziemniaków i cebuli Champ – tłuczone ziemniaki podsmażane na maśle z cebulką. Boxty – kawałki wołowiny i surówka zawinięta w placek ziemniaczany Barm Brack – słodki chlebek wypełniony bakaliami

Beata Walkowska Dominika Pyrak