Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
B. Analiza jakościowa posiłków
Advertisements

Wpływ odżywiania na nasze zdrowie
Dlaczego śniadania są takie ważne?
[Aleksander Dziedzic]
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
mgr rekreacji ruchowej
Desery Mleczne.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Racjonalne Odżywianie
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Zasady zdrowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Śniadanie daje moc !!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
JAK JEŚĆ I BYĆ ZDROWYM.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
ŻYWIENIE.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dobre i złe nawyki żywieniowe
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku – : ◦ Występ laureatów XI edycji Gminnego Konkursu Pieśni Patriotycznej pod hasłem „Dla Ciebie.
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
Produkty szczególnie bogate w potas:
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
ODŻYWIANIE W OKRESIE LAKTACJI
Dlaczego śniadania są takie ważne?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zapis prezentacji:

Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach weszło w życie z dniem 1 września 2016 roku

G RUPY ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PRZEZNACZONYCH DO SPRZEDAŻY DZIECIOM I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY 1. Pieczywo 1. Pieczywo - z wyłączeniem pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego 2. Pieczywo półcukiernicze i cukiernicze 2. Pieczywo półcukiernicze i cukiernicze - z wyłączeniem pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego - nie może zawierać więcej niż 15 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie może zawierać więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie może zawierać więcej niż 0,45 g sodu/1,2 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia 3. Kanapki 4. Zbożowe produkty śniadaniowe oraz inne produkty zbożowe - nie mogą zawierać więcej niż 15 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie mogą zawierać więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie mogą zawierać więcej niż 0,4 g sodu/1 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia

G RUPY ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PRZEZNACZONYCH DO SPRZEDAŻY DZIECIOM I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY 5. Mleko 6. Napoje zastępujące mleko, takie jak: napój sojowy, ryżowy, owsiany, kukurydziany, gryczany, orzechowy, jaglany, kokosowy lub migdałowy - nie mogą zawierać więcej niż 15 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie mogą zawierać więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie mogą zawierać więcej niż 0,4 g sodu/1 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia 7. Produkty mleczne – jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, mleko smakowe, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany lub produkty je zastępujące – na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów lub migdałów - nie mogą zawierać więcej niż 13,5 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie może zawierać więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie może zawierać więcej niż 0,4 g sodu/1 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia

G RUPY ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PRZEZNACZONYCH DO SPRZEDAŻY DZIECIOM I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY 8. Warzywa i owoce bez dodatku cukrów, substancji słodzących 9. Suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona - bez dodatku cukrów, substancji słodzących (WE nr 1333/2008) oraz bez dodatku soli oraz bez dodatku soli 10. Sałatki i surówki 11. Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne bez dodatku cukrów i soli 12. Przeciery, musy owocowe, warzywne, owocowo-warzywne - bez dodatku cukrów i soli bez dodatku cukrów i substancji słodzących 13. Koktajle owocowe, warzywne, owocowo-warzywne - bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) na bazie: mleka - mleka napojów zastępujących mleko - napojów zastępujących mleko - produktów mlecznych - produktów mlecznych - produktów zastępujących produkty mleczne - produktów zastępujących produkty mleczne wymienionych w rozporządzeniu

G RUPY ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PRZEZNACZONYCH DO SPRZEDAŻY DZIECIOM I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY mineralna źródlanastołowa 14. Naturalna woda mineralna nisko- i średnio zmineralizowana, woda źródlana, woda stołowa 15. Napoje przygotowywane na miejscu - nie mogą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia bez dodatku cukrów i substancji słodzących 16. Napoje bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) 17. Bezcukrowe gumy do żucia 18. Czekolada gorzka - o zawartości minimum 70% miazgi kakaowej 19. Inne - nie mogą zawierać więcej niż 15 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie mogą zawierać więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie mogą zawierać więcej niż 0,4 g sodu/1 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia

„Żywność bez dodatku cukru” „Żywność bez dodatku cukru” oznacza żywność: - bez żadnego dodatku monosacharydów (np. glukoza, fruktoza) i disacharydów (np. sacharoza) - bez żadnego dodatku monosacharydów (np. glukoza, fruktoza) i disacharydów (np. sacharoza) - bez żadnego dodatku środków spożywczych zawierających monosacharydy lub - bez żadnego dodatku środków spożywczych zawierających monosacharydy lub disacharydy stosowanych ze względu na swoje właściwości słodzące (WE nr 1333/2008) disacharydy stosowanych ze względu na swoje właściwości słodzące (WE nr 1333/2008) „Substancje słodzące” – środki słodzące nie będące cukrami; - są stosowane jako dodatki do żywności lub jako słodziki - są stosowane jako dodatki do żywności lub jako słodziki - np. ksylitol, sorbitol, mannitol, glikozydy steriolowe, aspartam - np. ksylitol, sorbitol, mannitol, glikozydy steriolowe, aspartam

ŚRODKI SPOŻYWCZE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY 1.Muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej. z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej. 2. Dobiera się je w taki sposób, aby: - na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych - posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) zawierały produkty z następujących grup: warzywa lub owoce produkty zbożowe lub ziemniaki mleko lub produkty mleczne mięso, ryby, jaja orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona tłuszcze - w żywieniu całodziennym było przynajmniej 5 porcji warzyw lub owoców - co najmniej raz w tygodniu była podawana porcja ryby

ŚRODKI SPOŻYWCZE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY - każdego dnia mają być podawane: * co najmniej 2 porcje mleka lub produktów mlecznych * co najmniej 1 porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych * warzywa lub owoce w każdym posiłku * co najmniej 1 porcja produktów zbożowych w śniadaniu, obiedzie oraz kolacji - zupy, sosy oraz potrawy mają być sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników - od poniedziałku do piątku mogą być podane nie więcej niż 2 porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości: kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i kwasów wielonienasyconych poniżej 40% - napoje przygotowywane na miejscu nie mogą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia

W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY do dnia 31 grudnia 2016 roku mogą być stosowane grupy środków spożywczych oraz wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z

Źródła obrazków ww.pkt.pl