Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach weszło w życie z dniem 1 września 2016 roku
G RUPY ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PRZEZNACZONYCH DO SPRZEDAŻY DZIECIOM I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY 1. Pieczywo 1. Pieczywo - z wyłączeniem pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego 2. Pieczywo półcukiernicze i cukiernicze 2. Pieczywo półcukiernicze i cukiernicze - z wyłączeniem pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego - nie może zawierać więcej niż 15 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie może zawierać więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie może zawierać więcej niż 0,45 g sodu/1,2 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia 3. Kanapki 4. Zbożowe produkty śniadaniowe oraz inne produkty zbożowe - nie mogą zawierać więcej niż 15 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie mogą zawierać więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie mogą zawierać więcej niż 0,4 g sodu/1 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia
G RUPY ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PRZEZNACZONYCH DO SPRZEDAŻY DZIECIOM I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY 5. Mleko 6. Napoje zastępujące mleko, takie jak: napój sojowy, ryżowy, owsiany, kukurydziany, gryczany, orzechowy, jaglany, kokosowy lub migdałowy - nie mogą zawierać więcej niż 15 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie mogą zawierać więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie mogą zawierać więcej niż 0,4 g sodu/1 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia 7. Produkty mleczne – jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, mleko smakowe, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany lub produkty je zastępujące – na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów lub migdałów - nie mogą zawierać więcej niż 13,5 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie może zawierać więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie może zawierać więcej niż 0,4 g sodu/1 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia
G RUPY ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PRZEZNACZONYCH DO SPRZEDAŻY DZIECIOM I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY 8. Warzywa i owoce bez dodatku cukrów, substancji słodzących 9. Suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona - bez dodatku cukrów, substancji słodzących (WE nr 1333/2008) oraz bez dodatku soli oraz bez dodatku soli 10. Sałatki i surówki 11. Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne bez dodatku cukrów i soli 12. Przeciery, musy owocowe, warzywne, owocowo-warzywne - bez dodatku cukrów i soli bez dodatku cukrów i substancji słodzących 13. Koktajle owocowe, warzywne, owocowo-warzywne - bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) na bazie: mleka - mleka napojów zastępujących mleko - napojów zastępujących mleko - produktów mlecznych - produktów mlecznych - produktów zastępujących produkty mleczne - produktów zastępujących produkty mleczne wymienionych w rozporządzeniu
G RUPY ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PRZEZNACZONYCH DO SPRZEDAŻY DZIECIOM I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY mineralna źródlanastołowa 14. Naturalna woda mineralna nisko- i średnio zmineralizowana, woda źródlana, woda stołowa 15. Napoje przygotowywane na miejscu - nie mogą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia bez dodatku cukrów i substancji słodzących 16. Napoje bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) 17. Bezcukrowe gumy do żucia 18. Czekolada gorzka - o zawartości minimum 70% miazgi kakaowej 19. Inne - nie mogą zawierać więcej niż 15 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie mogą zawierać więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie mogą zawierać więcej niż 0,4 g sodu/1 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia
„Żywność bez dodatku cukru” „Żywność bez dodatku cukru” oznacza żywność: - bez żadnego dodatku monosacharydów (np. glukoza, fruktoza) i disacharydów (np. sacharoza) - bez żadnego dodatku monosacharydów (np. glukoza, fruktoza) i disacharydów (np. sacharoza) - bez żadnego dodatku środków spożywczych zawierających monosacharydy lub - bez żadnego dodatku środków spożywczych zawierających monosacharydy lub disacharydy stosowanych ze względu na swoje właściwości słodzące (WE nr 1333/2008) disacharydy stosowanych ze względu na swoje właściwości słodzące (WE nr 1333/2008) „Substancje słodzące” – środki słodzące nie będące cukrami; - są stosowane jako dodatki do żywności lub jako słodziki - są stosowane jako dodatki do żywności lub jako słodziki - np. ksylitol, sorbitol, mannitol, glikozydy steriolowe, aspartam - np. ksylitol, sorbitol, mannitol, glikozydy steriolowe, aspartam
ŚRODKI SPOŻYWCZE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY 1.Muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej. z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej. 2. Dobiera się je w taki sposób, aby: - na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych - posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) zawierały produkty z następujących grup: warzywa lub owoce produkty zbożowe lub ziemniaki mleko lub produkty mleczne mięso, ryby, jaja orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona tłuszcze - w żywieniu całodziennym było przynajmniej 5 porcji warzyw lub owoców - co najmniej raz w tygodniu była podawana porcja ryby
ŚRODKI SPOŻYWCZE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY - każdego dnia mają być podawane: * co najmniej 2 porcje mleka lub produktów mlecznych * co najmniej 1 porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych * warzywa lub owoce w każdym posiłku * co najmniej 1 porcja produktów zbożowych w śniadaniu, obiedzie oraz kolacji - zupy, sosy oraz potrawy mają być sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników - od poniedziałku do piątku mogą być podane nie więcej niż 2 porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości: kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i kwasów wielonienasyconych poniżej 40% - napoje przygotowywane na miejscu nie mogą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia
W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY do dnia 31 grudnia 2016 roku mogą być stosowane grupy środków spożywczych oraz wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z
Źródła obrazków ww.pkt.pl