Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

WIELKOŚCI WPROST PROPORCJONALNE
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
STĘŻENIE PROCENTOWE.
UCHO W KUCHNI.
,,Matematyka wokół nas – w kuchni’’
Sprawozdanie z doświadczenia
PROCENTY - HARALD KAJZER ZST NR 2
ELEMENTARNE RÓWNANIA WYMIERNE
Podstawowe gorące desery
Stworzyli: Edyta Celmer I Marta Kałuża.
Działania na ułamkach zwykłych
RÓWNANIA JAK SIĘ DO TEGO ZABRAĆ ?.
Mgr Wojciech Sobczyk District Manager Helathcare Ecolab
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Matematyka w zastosowaniach Maciej Lipski klasa III e.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
TEST DLA GIMNAZJALISTY. Zadanie 1 Ile czasu potrzebują uczestnicy wycieczki na pokonanie trasy 12 km, jeżeli będą poruszać się ze stałą prędkością 5 km/h.
ANNA SURMA MIĘDZYWYDZIAŁOWE STUDIUM PEDAGOGICZNE GR.1
Matematyka jest wszędzie !!!
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
AUTORZY: KATARZYNA BŁAŻEJEWSKA OPIEKUN – MILENA MAKOWSKA
Przeliczniki kuchenne
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
ŚNIADANIE DAJE MOC , KLUB SNIADANIOWY klasy 3a
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
PROJEKT PRZYGOTOWANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD KIERUNKIEM PANI MILENY MAKOWSKIEJ.
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Czy matematyka może być ciekawa?
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Podróże po świecie Smaki Europy.
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
Paweł Zadka, Marcin Karpiński i Piotr Wicha
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Procenty, stężenia, próby – rozwiązywanie zadań. Opracowanie: Beata Szabat.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Do 250 cm 3 15% roztworu soli kuchennej (chlorek sodu, NaCl) dodano 200 g 15% roztworu chlorku potasu, KCl (substytut soli kuchennej w diecie bezsodowej).
Procenty, stężenia, próby- zadania tekstowe. Opracowanie Joanna Szymańska Konsultacja Bożena Hołownia.
Ile gramów cukru znajduje się w 1 litrze roztworu 20% o gęstości 1,1 g/cm 3 ?
ROBICIE PROJEKT!!! A ja Wam pomogę. Kiedy Wasza mama musi przygotować kolację, czy przejęcie, albo upiec ciasto też realizuje projekt. PROJEKT, A CO TO.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
PROPORCJE ZADANIA. Zadanie.1 Piekarnia zamawia w zakładach zbożowych partie 1000kg maki. Jest to mieszanka trzech gatunków mąki połączonych w stosunku.
„Spotkanie w świątecznym nastroju”
Temat: Co jest potrzebne, aby upiec ciasto?
Lekcja r. Temat: Jednostki masy używane przy ważeniu.
Warsztaty kulinarne w grupie „Sówki”
DANIA & MOJE DUŃSKIE CIASTO
CZTERY PORY ROKU Z MATEMATYKĄ - ZIMA
Proporcje Podstawy.
Ułamki zwykłe w życiu codziennym
Rozwiązywanie równań pierwszego stopnia z jedną niewiadomą.
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Matematyka w życiu codziennym
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
W KUCHNI r..
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje. Matematyka w kuchni.

Co to są proporcje? Proporcja – równość dwóch stosunków postaci lub (inny zapis) W zapisie tym a i d nazywamy wyrazami skrajnymi, b i c – środkowymi. Podstawowa własność proporcji mówi, że iloczyn wyrazów skrajnych jest równy iloczynowi wyrazów środkowych:

Zadania !!!

Zadanie nr.1 Pani Kowalska ma zamiar upiec szarlotkę. W książce kulinarnej znajduje się przepis na szarlotkę dla 6 osób. Jest w nim napisane, że na taką ilość ciasta potrzeba 300g mąki. Ile gramów mąki musi przygotować pani Kowalska, aby mogła upiec ciasto dla 10 osób?

Rozwiązanie do zadania nr.1 X- ilość mąki do przygotowania ciasta 10- ilość osób 6 -- 300g 10 – x 6x = 3000 x= 500g Odp. Pani Kowalska musi przygotować 500g mąki, aby mogła upiec ciasto dla 10 osób.

Zadania nr. 2 Do wyrobu ciasta Ania potrzebowała pół kg mąki 5 jajek i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Po upieczeniu Ania wraz z mamą zjadły ¼ całego ciasta. O ile zmniejszyła się ilość mąki jajek i proszku do pieczenia?

Rozwiązanie do zadania nr. 2 1/4 - 25% czyli: 0,5 kg - 100% x - 25% x = 25%*0,5 :100 = 0,125kg mąki 5 - 100% x - 25% y = 25%*5 :100% = 1.25 jajka 0,5 - 100% x - 25% z = 25%*0,5 : 100% = 0,125 łyżeczki proszku do pieczenia

Zadanie nr.3 Pani Ania chciała robić ciasto. Potrzebowała do niego 5 szklanek cukru. Wiedziała ze 1 kg cukru to 4 szklanki. Ile kg cukru potrzebuje Pani Ania do ciasta?

Rozwiązanie do zadania nr. 3 1 (kg) - 4 (szklanki) x (kg) - 5 (szklanek) 1*4 x*5 4x=5/ :4 x=1¼ Odp. Pani Ania potrzebuje do ciasta 1 ¼ cukru.

Zadanie nr. 4 Jakie jest stężenie procentowe roztworu soli kuchennej, jeśli wsypano 15dag soli do 1,85 kg wody?

Rozwiązanie do zadania nr. 4

Koniec Autorzy: Dorian Bończyk & Tobiasz Zduniak IIIa