Ciemna strona GMO.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
POPYT PODAŻ RÓWNOWAGA RYNKOWA.
Advertisements

University of California
Zakupy.
ODŻYWIANIE Jedz zdrowo i kolorowo!.
Mieszkańcy Afryki i ich problemy Jak jest? Jak powinno być?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Jak wprowadzić więcej lokalnych produktów w szkole?
Czy wiesz co jesz?.
[Aleksander Dziedzic]
Chcę żyć ekologicznie.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
DOPALACZE.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
Odżywiaj się zdrowo 1.
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Przedszkolak Pełen Zdrowia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Autorki: Karolina Bednarz i Patrycja Zielińska
HOTEL LAMBERTON *** Ołtarzew.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
FAST FOOD Fast food – to z angielskiego dosłownie szybka żywność, to rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu. Zawiera.
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Obchody Międzynarodowego Dnia Walki z AIDS
Projekt „Szkoła z klasą” klasa III A
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Zdrowe Odżywianie.
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
ZASTOSOWANIE GENETYKI W ROLNICTWIE
Zdrowy styl życia.
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Czy Samorząd Uczniowski oraz koło PCK mogą być sposobem zaangażowania wielu uczniów w życie szkoły?
„Owoce i warzywa w szkole’’
GMO W ROLNICTWIE.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
Naszym zadaniem było przeprowadzenie ankiety na temat wiedzy o efekcie cieplarnianym i jego przyczynach. Jej celem było sprawdzenie tego, czy mieszkańcy.
Bez białka nie ma ciałka!.
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Dekalog zdrowego żywienia.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Dziura ozonowa.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
OBYWATEL EDI EDUKACJA, DZIAŁANIA INFORMACYJNE. LEKCJA 2 Jak zaangażować innych i zachęcić ich do działania? Próbując przekonać innych do zaangażowania.
Organizmy Modyfikowane Genetycznie
Martyna Furtak kl. 1 TT. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka,
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
Jest to roślinna żywność, która ma zmieniony materiał genetyczny. Takim roślinom wszczepia się obce geny w celu uzyskania nowych, lepszych właściwości.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
10 FAKTÓW NA TEMAT CUKRZYCY. Ok. 347 mln ludzi na świecie ma cukrzycę. 1 Istnieje rosnąca globalna epidemia cukrzycy, u której podłoża leży szybki przyrost.
Co to jest GREENPEACE to międzynarodowa organizacja pozarządowa, działająca na rzecz ochrony środowiska naturalnego. Działalność ta koncentruje swoje.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Wykonała: Barbara Minczewska
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świdwinie.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Sposoby radzenia sobie ze stresem
GMO.
Żywność ekologiczna.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

Ciemna strona GMO

Ciemna strona GMO GMO przede wszystkim ze względu na to, że jest czymś dla nas stosunkowo nowym, wywołuje liczne obawy. Strach przed czymś nieznanym i nie do końca zbadanym, powoduje w nas brak ufności i całkowite wyparcie. Można domniemywać, że liczne manifestacje, które pół roku temu wyszły na ulice Polski, aby zaprotestować przed podpisaniem ustawy o GMO, zezwalającej na produkcję i obrót nasionami oraz produktami modyfikowanymi genetycznie, spowodowane były tym, że nikt nas, nie tylko nie uprzedził stosunkowo wcześniej, a na dodatek nie zostały w mediach przeprowadzone akcje społeczne, które miałyby uświadomić ludziom, czym tak właściwie jest GMO, jakie są jego konsekwencja, a także co nam grozi, jak i co dobrego za sobą niosą takie produk

Ciemna strona GMO Oczywiście, jak w przypadku większości rzeczy i inicjatyw, możemy dojrzeć jego jaśniejszą, jak i ciemniejszą stronę. Do tej drugiej strony, znacznie ciemniejszej GMO należy m.in.: Przede wszystkim z racji tego, że GMO jest stosunkowo nowym zjawiskiem (choć część amerykańskich badaczy sądzi, że już w latach 90. XX wieku spożywaliśmy modyfikowane genetycznie organizmy), dopiero przez naukowców badanym i udoskonalanym, nie jest do końca pewne czy długotrwałe spożywanie produktów genetycznych jest bezpieczne dla naszego organizmu. Według raportów stworzonych przez Seraliniego, wynika, że szczury, które spożywały żywność modyfikowaną genetycznie były bardziej narażone na ewentualność raka. Ich śmiertelność również była znacznie wyższa niż szczurów, które spożywały żywność wolną od GMO.

Ciemna strona GMO Chociaż dowodzą oni, że spożywanie produktów genetycznie modyfikowanych jest zdrowe, to nie do końca wiadomo, czy ich łączenie wyjdzie ludziom na zdrowie. Wraz ze spożywaniem produktów roślinnych z GMO wzrasta ryzyko alergii, ze względu na dużą ilość protein „ ~pompowanych~” w nie, które mają na celu chronić je przed szkodnikami. Jest to szczególnie niebezpieczne dla dotychczasowych alergików. Żywność modyfikowana genetycznie to nie jest żywność ekologiczna i posiada znacznie niższe wartości odżywcze.

Ciemna strona GMO Uważa się również, że sam wymysł genetycznie modyfikowanej żywności nie jest spowodowany wyłącznie dobrem o samego człowieka, a także walką z głodem na świecie, tylko wyłącznie zabiegiem mającym na celu zysk, a sam jest skoncentrowany w rękach wielkich korporacji, które stoją za nim i go wspierają. Nawiązując do punktu powyżej, rolnicy z biednych obszarów świata nie będą w stanie pozwolić sobie na kupno ziaren zmodyfikowanych genetycznie, gdyż są po prostu za drogie. Ponadto z racji tego, że bakterie, które są wszczepiane do roślin, odporne są na antybiotyki, mogą spowodować pojawienie się chorób, również na nie odpornych, z którymi nie będzie potrafiła sobie poradzić współczesna medycyna.

Ciemna strona GMO Niektórzy przeciwnicy GMO sugerują również, że obecna inżynieria genetyczna nie reprezentuje najwyższego poziomu, co może spowodować powstanie niebezpiecznych mutacji genetycznych, a także cech organizmów, z którymi nie będziemy w stanie sobie poradzić. W przypadku Polski, rolnicy, chcąc nie chcąc, kupują paszę do żywienia swoich zwierząt hodowlanych, która zawiera kukurydzę i soję zawierającą GMO. W przypadku większej ilości zwierząt, hodowca nie jest w stanie wykarmić je paszą bez GMO, którą sam skomponowałby, a te oferowane na rynku, od zagranicznych producentów zawierają wyłącznie GMO.

Ciemna strona GMO Odnosząc się do ostatniego punktu, w Polsce nie ma wyboru i to właśnie to powoduje protesty i frustracje ludzi, którzy woleliby sami zdecydować, czy chcą jeść żywność wolną od GMO, czy też nie. Dodatkowo w polskich sklepach brakuje oznaczeń, które produkty je zawierają a które nie.

Ciemna strona GMO Czytaj więcej na temat GMO na stronie: http://www.gmotozlo.pl