Krem z porów Składniki: ● 4 – 6 średnich porów ● 1 – 2 małe marchewki ● seler (kawałek od warzywa średniej wielkości) ● 1 średniej wielkości pietruszka.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Potrawy Irlandzkie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Program „Mój własny chleb!”
Książka Kucharska.
Kuchnia tajska.
Książeczka kucharska:
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Sałatka Grecka..
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Matematyka jest wszędzie !!!
WIEM,CO JEM !.
Nasz przepis na chleb.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Czekolada.
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
II śniadanie- dlaczego tak ważne?
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
Legenda litwińskich potraw
Zdrowe przysmaki klasy 1 e
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

Krem z porów Składniki: ● 4 – 6 średnich porów ● 1 – 2 małe marchewki ● seler (kawałek od warzywa średniej wielkości) ● 1 średniej wielkości pietruszka ● woda źródlana ● pieprz kolorowy ● 4 – 5 ząbków czosnku ● sól atlantycka lub krystaliczna ● śmietana 8% Sposób przygotowania: ● Wszystkie warzywa umyć, obrać lub oskrobać, pokroić w krążki pory, a w drobne paski lub kostkę marchew, pietruszkę i seler. Tak przygotowane warzywa gotować w parowarze przez 30 min. Uparowane warzywa przełożyć do garnka, miksować blenderem, dolać ½ l wody źródlanej, dodać przyprawy i gotować ok. 15 min. W trakcie gotowania dodać wyciśnięty czosnek. Zupa powinna być zawiesista i mieć ostrość smaku w zależności od własnych upodobań. Śmietanę dodawać na talerzu.

Propozycja podania

Eko gryczane placki Składniki: ● ok czubatych łyżek stołowych płatków gryczanych ● ml świeżego mleka lub dla wersji dietetycznej wody źródlanej ● 1 całe jajo od kury grzebiącej ● 5 do 7 łyżek stołowych mąki pszennej tortowej ● 1 łyżeczka bazylii ● 1/3 łyżeczki hyzopu lub pieprzu kolorowego ● szczypta solo himalajskiej lub innej, jeśli ktoś woli ● olej ryżowy Przygotowanie: ● Płatki zalać wodą lub mlekiem (ok. 500ml) i czekać ok. 15 do 20 min aż wchłoną wszystko. Gdy zrobią się sypkie dodać jajko, połowę porcji mąki, dolać resztę mleka, wymieszać i dodać resztę mąki. Ciasto powinno być dość gęste. Nakładać łyżkami stołowymi po dwie na jeden placek. Smażyć na patelni grillowej w widocznej warstwie oleju ryżowego.

Propozycja podania

Eko placek z borówką amerykańską Składniki: ● 350 g mąki pszennej ● 250 g semoliny (drobnej jak kaszka) ● 300 g wody w temperaturze pokojowej ● 1/3 kostki świeżych drożdży ● 2 jajka ● 3 łyżki oleju ryżowego ● 300 – 400 g cukru trzcinowego ● 300 – 400 g borówek amerykańskich Przygotowanie: ● Wsypać do pojemnika mąkę pszenną, semolinę i około 300 g cukru trzcinowego. Następnie wbić jajko. Dodać olej ryżowy i wszystko wymieszać. W wodzie rozpuścić drożdże i dodać do całej masy. Wyjąć ciasto na stolnicę i zagnieść na gładką, pulchną masę. Rozwałkować na dość gruby placek i ułożyć go w tortownicy o średnicy 30cm z dużymi zapasami na krawędziach. Borówki wymieszać z cukrem (ok. 100g) i 1 jajkiem. Wyłożyć je na środek ułożonego w tortownicy ciasta. Krawędzie rozciągnąć w palcach tak, by stworzyły wierzch placka. Ciasto piec przykryte folią aluminiową, w rozgrzanym piekarniku przez ok. 40 min. w temp. 250°C.

Propozycja podania

Ciasto eko - gorzkie Składniki: ● 1 szklanka (ok. 250g) oleju ryżowego ● 4 płaskie łyżki stołowe sproszkowanego kakao peruwiańskiego (od Wedla również jest dobre, choć najlepsze jest organiczne) ● 4 jaja od kur grzebiących ● 1 szklanka wody źródlanej ● 1/4 małej (100g) kostki świeżych drożdży ● szczypta cukru trzcinowego ● 2 szklanki mąki orkiszowej Sposób przyrządzania: ● Do oleju dodać jaja i zmiksować, by dobrze się połączyły. Dodać kakao i zmiksować. Z drożdży, wody i szczypty cukru przygotować płyn, który następnie dolać do połączonych ze sobą oleju, jaj i kakao. Na końcu już tylko mąka stopniowo dodana do miksującego się ciasta i gotowe. Wylać do prostokątnej formy o długości 25cm i piec w temp. 200°C przez ok. 40 min. Włączyć termoobieg.

Propozycja podania

Kokosanki dietetyczne Składniki: ● 3 łyżki stołowe (czubate) mąki pszennej ● łyżek stołowych (czubatych) mąki kukurydzianej (drobnej polenty lub kaszki kukurydzianej) ● 1 łyżka drobnej kaszy manny (lub drobnej semoliny) ● 6 łyżek stołowych organicznych wiórków kokosowych ● 3 łyżki stołowe oleju ryżowego ● 3 szczypty proszku czystej stevii ● 300 ml wody źródlanej ● 1/2 kostki świeżych drożdży Przygotowanie: ● Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą dokładnie. Dodać olej ryżowy i także dokładnie wymieszać. Drożdże rozpuścić w wodzie źródlanej ze szczyptą cukru trzcinowego i dodać do suchych składników. Mieszać tak długo, aż ciasto nabierze jednolitej, gęstej konsystencji. Nie wyjmować go z pojemnika i nie zagniatać. Wydzielić porcje "na oko" łyżką stołową i w dłoniach delikatnie uformować okrągły kształt bez zagniatania. Obtoczyć w mące pszennej i ułożyć na blasze i folii aluminiowej nasmarowanej olejem ryżowym. Piec ok. 25 min w temp °C z termoobiegiem.

Propozycja podania

Ciekawostka ● W tym przepisie są sproszkowane liście stevii, której smak jest kilkaset razy słodszy, niż biały, brązowy, trzcinowy czy inne. Zamiast półtorej lub dwóch szklanek cukru wystarczyły trzy szczypty proszku z tych liści na prawie kilogram składników i w sumie ponad dwadzieścia bułeczek. Wielką zaletą stevii jest to, że nie ulega rozkładowi w jamie ustnej, w związku z tym nie generuje namnażania się szkodliwych dla zdrowia pałeczek kwasu mlekowego, które przyczyniają się do próchnicy zębów, opuchlizny i bolesności dziąseł po zjedzeniu słodyczy. Drugą zaletą użycia stevii jest fakt, że ciasto staje się o całą masę cukru lżejsze, a zatem bułeczki są jak piórko i wspaniale kruche.

Jaglana delicja Składniki: ● 1 kubek kaszy jaglanej (ok.250g) ● 2 kubki (ok. 500g) zimnej wody źródlanej ● 1 opakowanie (ok. 200g) włoskiego sera typu ricotta ● cukier trzcinowy lub naturalny miód rozmarynowy, lub z kwiatów pomarańczy, lub inny o lekkiej, ciekłej konsystencji i delikatnym smaku Przygotowanie: ● Kaszę zalać wodą i gotować w głębokim garnku na wolnym ogniu pod przykryciem aż napęcznieje. Do ostudzonej kaszy dodać ricottę i wymieszać. Posypać cukrem lub polać miodem.

Propozycja podania

Ciekawostka ● Kasza jaglana przede wszystkim zawiera krzemionkę, która bardzo rzadko występuje w produktach spożywczych. Jest cenna dla jakości naszej skóry, paznokci, a najbardziej naszych stawów. Dlatego osoby mające problemy ze stawami powinny mieć w swoim jadłospisie kaszę jaglaną. Drugą ważną dla nas właściwością kaszy jaglanej jest to, że działa ona na nasz organizm chłodząco. W upalne dni dania i desery z kaszy jaglanej mogą przynieść przyjemną ulgę. Kaszę jaglaną przygotowuje się w prosty sposób gotując ją na wodzie lub mleku, lub na mieszance jednego i drugiego. W Kuchni organicznej słodkie, ekologiczne i dietetyczne danie na upalne dni.

Dziękujemy za uwagę.

Wykonały: Róża Ambroziewicz Daria Kurek Joanna Sołtysiak Agata Stelmaska Klaudia Wolszczak

Źródło: ●