Jest to wskaźnik masy ciała, powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

Kuchnia epoki napoleońskiej
ODŻYWIANIE Jedz zdrowo i kolorowo!.
SŁODKI NAŁÓG - GORZKA ZAPŁATA
Funkcje składników pokarmowych
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Indeks glikemiczny.
Człowiek żyje nie po to aby jeść, tylko je po to aby żyć!
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Bez białka nie ma ciałka!.
Zanim zjem pomyślę....
No to Zaczynamy…. No to Zaczynamy… Co to jest indeks glikemiczny?? Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Światowy dzień żywności
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
mgr rekreacji ruchowej
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
1. Ziarna którego zboża są najważniejszym dostawcą witamin? 2. Spożycie jakich produktów jest lepsze dla naszego zdrowia? 3. Ten owoc zapobiega przedwczesnemu.
Nadwaga Szymon Strzykała.
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Zdrowe odżywianie.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
BEZ ŚNIADANIA NIE MA NAUCZANIA
Jak się odżywiamy?.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy.
Regularne i zdrowe odżywianie 
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Nowalijki – czym są? Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
PROGRAM EDUKACYJNY. Program edukacyjny „ Ż yj smacznie i zdrowo” skierowany jest do uczniów i nauczycieli gimnazjów w całej Polsce. Jego celem jest przekazanie.
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
Warzywa i owoce
Zdrowe Żywienie Człowieka
Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Mniam, owoce, mniam , mniam, warzywa
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Choroba prostaty a dieta
Uczniowie klasy I Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rożnowicach realizują program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” pod kątem zasad prawidłowego i smacznego.
BMI.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g
Zapis prezentacji:

Jest to wskaźnik masy ciała, powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach

Jest najprostszą metodą określenia otyłości u człowieka. O otyłości mówimy w sytuacji, gdy tłuszcze stanowią 20% masy ciała mężczyzny lub 30% masy ciała kobiety.

Jest to klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po ich spożyciu. Produkty o niższym IG sprawiają,że dłużej jesteśmy syci.

W przypadku warzyw, lepiej sięgać po surowe warzywa, gdyż po ich ugotowaniu znacznie wzrasta ich poziom IG, więc szybciej jesteśmy głodni. Na przykład świeża marchew ma IG na poziomie 35, a gotowana, aż na poziomie 85.

Te warzywa, które można jeść na surowo, czyli np. marchew, papryka czy pomidory powinniśmy jak najczęściej spożywać właśnie w tej formie. Natomiast w przypadku tych, które bez gotowania nie nadają się do spożycia, jak ziemniaki, fasola czy bakłażany nie mamy wyboru. Niemniej podczas gotowania warzyw warto trzymać się zasady, żeby robić to możliwie krótko i w jak najmniejszej ilości wody, a jeśli to możliwe gotować je na parze.

Zatem w naszej diecie powinny jak najczęściej znajdować się produkty o niskim poziomie IG. Natomiast jak najrzadziej sięgajmy po produkty charakteryzujące się średnim i wysokim IG.

Prezentację przygotowali: Mirosław Andersz Sławomir Andersz Monika Andrzejewska Szymon Hyżorek Kacper Litka Kamil Rynowiecki