Współfinansowany ze środków Mechanizmu Finansowego EOG i Norweskiego Mechanizmu Finansowego, w ramach Programu PL 07 „Poprawa i lepsze dostosowanie ochrony zdrowia do trendów demograficzno – epidemiologicznych” Wartość projektu: ,00 PLN w tym: dofinansowanie z MF EOG i NMF 80 % tj ,00 PLN * „Program badań onkologicznych układu pokarmowego w powiecie zawierciańskim i myszkowskim, szansą na dłuższe życie w dobrym zdrowiu”
* Szpital Powiatowy w Zawierciu Realizował od lutego 2015 do czerwca 2016 roku program profilaktycznych badań przesiewowych pod kątem nowotworów układu pokarmowego wśród mieszkańców powiatu zawierciańskiego i myszkowskiego.
* Cel projektu * Celem projektu było podniesienie wykrywalności chorób nowotworowych w ich wczesnym stadium oraz podjęcie natychmiastowego leczenia a tym samym wzrost przeżywalności chorych i zmniejszenie liczby zgonów. Program został dedykowany dla kobiet i mężczyzn w wieku 40 lat i powyżej 40 roku życia.
* Udział pacjentów wg płci * W projekcie onkologicznym wzięło udział pacjentów z dwóch powiatów: zawierciańskiego i myszkowskiego z czego: * Pacjentów z powiatu: * Zawierciańskiego reprezentowało osób co stanowi 96 % * Myszkowskiego reprezentowało 72 pacjentów co stanowi 4% badanej grupy. * Wg płci * Kobiety w liczbie co stanowi 68 % * Mężczyźni w liczbie 603 co stanowi 32 % * Podział wg płci w poszczególnych powiatach: * Z powiatu zawierciańskiego: * Kobiety to osób co stanowi 68% pacjentów powiatu * Mężczyźni to 577 osób co stanowi 32 % pacjentów powiatu * Z powiatu myszkowskiego: * a) Kobiety to 46 osób co stanowi 64% pacjentów powiatu * b)Mężczyźni to 26 osób co stanowi 36 % pacjentów powiatu
* Udział pacjentów wg wieku * Udział/ Podział pacjentów wg wieku * wiek pacjentów powyżej 70 roku życia to 279 z czego: * pacjentów to kobiety stanowiące 59% tej grupy wiekowej oraz * pacjentów to mężczyźni stanowiący 41% pacjentów * przedział wiekowy od 61 do 70 roku życia to 694 osoby z czego: * pacjentów to kobiety stanowiące 69% tej grupy wiekowej oraz * pacjentów to mężczyźni stanowiący 31% * przedział wiekowy od 50 do 60 roku życia to 575 pacjentów z czego: * pacjentów to kobiety stanowiące 69% tej grupy wiekowej oraz * pacjentów to mężczyźni stanowiący 31% * przedział wiekowy od 40 do 49 roku życia to 352 pacjentów z czego: * pacjentów to kobiety stanowiące 70% tej grupy wiekowej oraz * -104 pacjentów to mężczyźni stanowiący 30 %
* Udział pacjentów wg stanu zatrudnienia * W programie onkologicznym udział wzięli: * a) pacjenci bezrobotni w ilości 48 co stanowi 2% badanej grupy * b) emeryci, renciści, osoby pobierające świadczenie emerytalne w ilości pacjentów co stanowi 54% * c) osoby czynne zawodowo w ilości 824 co stanowi 44%
* Źródło informacji o projekcie * O programie onkologicznym pacjenci dowiedzieli się z: * a) ogólne środki przekazu jak prasa, radio, plakaty, ulotki itp. w ilości osób co stanowi 66% * b) lekarz pierwszego kontaktu w ilości 181 osób co stanowi 9% * c) rodzina, sąsiad, znajomi w ilości 426 pacjentów co stanowi 22% * d) Inne środki przekazu – 25 osób co stanowi 3%
* Zadanie projektu: badanie pacjentów * W trakcie programu zostało przebadanych w ramach pierwszych wizyt 1900 pacjentów. U wszystkich pacjentów w ramach jednego z czterech modułów zostały wykonane badania morfotyczne z uwzględnieniem markerów nowotworowych przewodu pokarmowego. Zrealizowano również badania specjalistyczne w ramach poszczególnych pięciu schematów, m.in. Kolonoskopia, Gastroskopia, USG, TK, Laparoskopia, ERCP
* Zakres badań L.p.Zakres badań Liczba założonych w projekcie badań Liczba zrealizowanych badań 1Morfologia - moduł I1900 2Amylaza - moduł II Ca moduł III780 4AFP - moduł IV Gastroskopia Kolonoskopia USG TK Laparoskopia202 10ERCP54
* Zdiagnozowani pacjenci * Program onkologiczny na dzień r. wyłonił pacjentów : * a) zdrowych w ilości osób co stanowi 57% badanej grupy * b) z drobnymi zmianami kwalifikującymi do dalszego leczenia w ilości 809 pacjentów co stanowi 42% * c) z chorobą nowotworową w ilości 15 osób co stanowi 1%
* Rodzaj zdiagnozowanego schorzenia L.p.Rodzaj zdiagnozowanego schorzenia Liczba zdiagnozowanego schorzenia 1Polip żołądka8 2Torbiel nerki prawej/lewej16 3Kamice nerki prawej4 4Obniżona lewa nerka1 5Żylaki odbytu48 6Zapalenie błony śluzowej żołądka84 7Stłuszczenie wątroby50 8Refluks35 9Kamica pęcherzyka żółciowego28 10Zapalenie żołądka26 11Zapalenie śluzówki żołądka10 12Torbiel wątroby21 13Polip odbytnicy11 14Naczyniak wątroby4 15Guz trzonu trzustki1
16Uchyłki esicy12 17Owsiki2 18Tłuszczak wątroby1 19Gruczolak cewkowy1 20Torbiel wątroby21 Nowotwór złośliwy jelita grubego2 22Tętniak aorty brzusznej2 23Uchyłki esicy15 24Przełyk Baretta4 25Guz jelita grubego1 26Guz trzonu żołądka1 27Guz esicy1 28Rak żołądka2 * Rodzaj zdiagnozowanego schorzenia
* Edukacja zdrowotna i promocja zdrowia * Celem spotkań edukacyjnych było poszerzenie wiedzy na temat wczesnych objawów choroby nowotworowej, czynników ryzyka oraz postępowania w przypadku podejrzenia choroby, roli aktywności fizycznej w ograniczeniu ryzyka zachorowania na nowotwory, właściwej diety.
* Produkty których należy unikać RODZAJ NOWOTWORUProdukty spożywcze lub składniki żywności RAK ŻOŁĄDKA nadmiar soli w diecie RAK WĄTROBY żywność zawierająca aflatoksyny (spleśniałe ziarna zbóż, orzechy i nasiona roślin strączkowych) RAK JELITA GRUBEGO mięso przetworzone (poddane wędzeniu, konserwowaniu, soleniu); mięso czerwone (wieprzowina, baranina, wołowina) RAK JAMY USTNEJ, GARDŁA, KRTANI, PRZEŁYKU, WĄTROBY, JELITA GRUBEGO, PIERSI alkohol
* Produkty które należy spożywać RODZAJ NOWOTWORUProdukty spożywcze lub składniki żywności RAK JELITA GRUBEGO czosnek, produkty mleczne zawierające wapń RAK ŻOŁĄDKA warzywa cebulowate (cebula, czosnek, por, szalotka, szczypiorek) i niskoskrobiowe (brokuły, sałata, ogórek, pomidory, kapusta, kalafior, cukinia, bakłażan, papryka, rzepa, szparagi, szpinak, cykoria, seler naciowy, kapusta kiszona, pietruszka, rzodkiewka, kiełki rzodkiewki i lucerny) RAK PRZEŁYKU żywność zawierająca beta-karoten (tran, marchew, natka pietruszki, jaja, szpinak, dynia, morele), żywność zawierająca witaminę C (owoce i warzywa) RAK PROSTATY żywność zawierająca likopen (pomidory, arbuzy, czerwone grejpfruty, papaja); żywność zawierająca selen (brązowy ryż, owies, pestki dyni, chude mięso i ryby) RAK TRZUSTKI żywność zawierająca foliany (ciemnozielone warzywa, nasiona roślin strączkowych, orzechy, drożdże, awokado, banany, maliny, pomarańcze) RAK JAMY USTNEJ, GARDŁA, KRTANI warzywa niskoskrobiowe i owoce RAK ENDOMETRIUM Kawa
* Szkolenie w Ogrodzieńcu
* Szkolenie w Łazach
* Podział kosztów w projekcie * Na dzień r. Program onkologiczny poniósł wydatek w wysokości: * ,01 zł. z czego * - 80% kosztów ,98 zł. zostało pokryte ze środków Mechanizmu Finansowego EOG i Norweskiego Mechanizmu Finansowego w ramach umowy nr 032/122/7/MF EOG/2014/00/497/1466 z dnia r. * - 20% kosztów ,03 zł. Szpital pokrył ze środków własnych.
* Sprzęt medyczny * W ramach projektu PL 07 zakupiono dla Szpitala nowoczesny sprzęt medyczny służący wykrywaniu i diagnozowaniu chorób nowotworowych układu pokarmowego: * 1.Pracownia USG: * * Aparat USG ogólnodiagnostycz ny z 3 głowicami o wartości ,00 zł. * * 2.Blok operacyjny chirurgii ogólnej: * * Zestaw do zabiegów laparoskopowych wartości ,95 zł. * * W skład zestawu wchodzą: kamera endoskopowa, źródło światła ksenonowego i światłowód, insuflator, narzędzia laparoskopowe, pompa histeroskopowo- laparoskopowa, wózek aparaturowy. *
* Sprzęt medyczny * 3. Pracownia endoskopii: * Zestaw wideoendoskopowy podwójny wartości ,00 zł. * W skład zestawu wchodzą m.in.: procesory wizyjne i źródła światła (z monitorem medycznym i wózkiem endoskopowym), wideogastroskopy, wiodeokolonoskopy, wideoduodenoskop, zestaw do archiwizacji i opisywania badań endoskopowych, automatyczna myjnia termiczna do endoskopów, system skanowania endoskopów z czytnikiem transponderów, drukarka termiczna do systemu skanowania endoskopów, insuflator do podawania dwutlenku węgla, pompa płucząca, myjka ultradźwiękowa, stoły zabiegowe do badań endoskopowych, leżanka, 2 komputery, 2 drukarki, skaner na najwyższym światowym poziomie. * Dodatkowo z uzyskanych oszczędności pozyskano również sprzęt będący dodatkowym wyposażeniem pracowni Endoskopii: * - urządzenie do elektrokoagulacji, * - defibrylator, * - myjka automatyczna do endoskopów
* Dziękujemy * NIE DAJEMY SIĘ ZASKOCZYĆ CHOROBIE NOWOTWOROWEJ * * SKORZYSTALIŚMY Z SZANSY !