Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

Metody NMR stosowane w badaniach biopolimerów
Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej
CUKRY (sacharydy) Tytuł.
Cukry (sacharydy, węglowodany)
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych
Podstawowe składniki odżywcze
Wykład 8 4. Węglowodany – budowa i funkcje
Chemia Stosowana w Drzewnictwie III
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
SACHARYDY W PRZYRODZIE
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Kasia Bayer Tomek Góral Paulina Prostojanek Michał Zabłocki
CUKRY.
Biologia jako nauka eksperymentalna
CUKRY I ICH ROLA W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
Projekt: „Czas wyboru nadszedł zostań chemikiem”
Cukier – wróg czy przyjaciel ?
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Aldehydy.
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Agnieszka Jędrzejowska
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Alkohole jednowodorotlenowe
WĘGLOWODORY.
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Fenole.
Polisacharydy.
Disacharydy.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
Alkohole.
Węglowodany (cukrowce, sacharydy) Podział i źródła w pożywieniu Opracowano na podstawie: Sikorski Z. (red.), Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2007 Gawęcki.
Chyba wiem, co jem?.
Paweł Wolski Michał Zegadło IID. Cukry to inaczej węglowodany Cukry to inaczej węglowodany co oznacza, że są to związki węgla i wody i dlatego cukry można.
Cukry Wykonały: Sylwia Krauze Iza Mamrot kl.2 C.
Prezentację wykonali: Agnieszka Stanclik kl.IID Łukasz Bury kl.IID Łukasz Bury kl.IID.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Alkohole monohydroksylowe
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Wpływ składników żywności na organizm
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Cukry.
POLISACHARYDY. Polisacharydy (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami.
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Wiązania glikozydowe w cząsteczkach dwucukrów
Biochemia.
Powtórka chemia.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Doświadczenie o cukrze
Reakcje związków organicznych – sacharydy (cukry - węglowodany)
węglowodany, cukrowce, sacharydy
Dr inż. Hieronim Piotr Janecki
WYKŁAD
(Mono- i oligosacharydy)
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Chemia w organizmie człowieka
Aldehydy i ketony.
Zapis prezentacji:

Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis CUKRY Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis

Czym są węglowodany? Związki wielofunkcyjne o dwóch grupach funkcyjnych aldehydowej lub ketonowej licznych grupach hydroksylowych

Podział węglowodanów wzór ogólny: Cn(H2O)n aldozy ketozy

CUKRY PROSTE Zawierają dwie grupy funkcyjne: karbonylową (aldehydową lub ketonową) grupy hydroksylowe (zazwyczaj jest ich kilka) Wyróżniamy: Triozy Tetrozy Pentozy Heksozy

TRIOZY ALDOTRIOZA KETOTRIOZA D-ALDEHYD GLICERYNOWY DIHYDROKSYACETON

TETROZY KETOTETROZA ALDOTETROZA D-ERYTRULOZA D-TREOZA

PENTOZY D-RYBOZA D-ARABIONZA D-RYBULOZA

HEKSOZY D-GLUKOZA D-FRUKTOZA D-ALLOZA

GLUKOZA Słodka, krystaliczna i bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie D-GLUKOZA Słodka, krystaliczna i bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie - Ulega fermentacji alkoholowej: - Jest silnym utleniaczem Tworzy estry (np. z H3PO4)

FRUKTOZA substancja bezbarwna bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie α-D-FRUKTOZA substancja bezbarwna bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie - słodsza od glukozy

Glukoza i Fruktoza - ten sam wzór sumaryczny - inne wzory strukturalne

Właściwości cukrów prostych Ciała stałe Barwa biała Dobrze rozpuszczalne w wodzie Posiadają właściwości redukcyjne Ulegają reakcjom, np. uwodornienia, estryfikacji pierścienie piranozowe

Wiązania glikozydowe konieczna obecność grupy – OH (tzw. grupy anomerycznej) oraz dowolnej grupy – OH innej cząsteczki cukru.

DWUCUKRY Najważniejsze disacharydy: maltoza celuloza laktoza sacharoza

WŁAŚCIWOŚCI DWUCUKRÓW Stałe, krystaliczne, słodkie, dobrze rozpuszczalne w wodzie W środowisku kwaśnym, lub obecności enzymów ulegają hydrolizie:

MALTOZA Biały proszek Rozpuszczalna w wodzie Stanowi środek słodzący Reaguje z wodą (hydroliza) występowanie: ziarna jęczmienia

SACHAROZA -Substancja stała -Krystaliczna ulega hydrolizie ! -Substancja stała -Krystaliczna -Dobrze rozpuszczalna w wodzie burak cukrowy trzcina cukrowa

POLISACHARYDY - WIELOCUKRY zbudowane z monosacharydów połączone wiązaniami glikozydowymi tworzą łańcuchy proste lub rozgałęzione

DO WIELOCUKRÓW NALEŻĄ:    - skrobia roślinna - celuloza    - glikogen    - dekstryna    - inulina    - hemiceluloza    - pektyna    - i inne

Skrobia – główny przedstawiciel -złożony węglowodan -utworzona z monomerów glukozy fragment cząsteczki skrobi

Próba jodoskrobiowa Do żywności dodajemy kilka kropel jodyny lub płynu Lugola

CELULOZA inaczej błonnik buduje rośliny otrzymywana z drewna len bawełna papier

GLIKOGEN substancja zapasowa magazynowana w: wątrobie i mięśniach

BIBLIOGRAFIA http://sacharydy.republika.pl/ S. Hejwowska, R. Marcinkowski – „Chemia 2” zakres podstawowy, podręcznik. Wyd. Operon, Gdynia 2008 J. Wertheim, C. Oxlade – „Ilustrowana Encyklopedia Szkolna”, wydanie poprawione, ISBN 83-85063-75-7 J. M. Berg, J. L. Tymoczko: ,,Biochemia”. Warszawa: Wydawnictwo naukowe PWN, 2005.  Google Grafika  http://sacharydy.republika.pl/