Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem roślinnym czy płatki zbożowe (niedosładzane!).
Nie może zabraknąć także warzyw i owoców.
TAK! Jeśli nie będziemy zapominali o porannym posiłku, unikniemy nagłych spadków poziomu glukozy we krwi i napadów „wilczego apetytu”. Dostarczymy organizmowi węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i soli mineralnych. Z tych zapasów w miarę potrzeb będzie on czerpał energię. Zapobiegnie to niekontrolowanemu podjadaniu. Dotyczy to także najmłodszych. Badania prowadzone we Francji udowodniły, że większość dzieci z nadwagą nie jada w domu śniadań.
W roli drugiego śniadania doskonale sprawdzi się zdrowa kanapka. – W jej składzie powinien znajdować się ser lub wędlina oraz obowiązkowo warzywa (np. sałata, plasterki ogórka, rzodkiewki lub pomidora). Kanapkę najlepiej przygotować na ciemnym pełnoziarnistym pieczywie, które ma więcej witamin z grupy B oraz błonnika. Kromkę należy posmarować dobrym tłuszczem roślinnym. Jego dodatek jest niezbędny, aby organizm mógł przyswoić wszystkie witaminy zawarte w składnikach kanapki.warzywa
W tradycyjnej MEDYCYNIE CHIŃSKIEJ obowiązuje powiedzenie: ŚNIADANIE ZJEDZ JAK CESARZ, OBIAD JAK SZLACHCIC, A KOLACJĘ JAK ŻEBRAK.
- lepsza odporność na stres - efektywniejszy układ immunologiczny - lepszy nastrój - lepsze wyniki w nauce i zapamiętywaniu - sprawniejszy układ nerwowy - łatwość utrzymywania właściwej wagi - kontrola uczucia głodu w ciągu całego dnia - zmniejszenie prawdopodobieństwa przejadania się
1.Jedz 5 posiłków dziennie. 2.Jedz powoli – nie śpiesz się. 3.Jedz o stałych porach dnia. 4.Zawsze myj ręce przed jedzeniem. 5.Zamiast napojów słodzonych i gazowanych pij wodę mineralną.
zielonetrendy.eu szczecin.wyborcza.pl ciastkozercy.pl hipoalergiczni.pl wizaz.pl krokdozdrowia.pl