ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
Groch z kapustą i grzybami
Niech Twoje pożywienie będzie Ci lekiem.
Autor: Adrianna Szalonka
Rośliny przyprawowe w kuchni
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Ryby i owoce morza.
ZIOŁA.
Kulinarne smaki Francji
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Zdrowy styl życia.
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia śródziemnomorska
KUCHNIA Ukraińska Wykonanie: Iryna Hnap
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
ABC – zdrowego odżywiania
WIEM,CO JEM !.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
Nasza szkoła zna dobre zioła
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Zdrowe odżywianie.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Zastosowanie ziół w życiu człowieka
- poznajemy 12 zasad zdrowego odżywiania i stosujemy je
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zatrzymać lato w kuchni
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Zielona magia? - rośliny lekarzy i zbrodniarzy.
PRZYPRAWY Prezentację opracował Bartosz Płonka.
Owoce i warzywa.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, chronią przed zakrzepami.
Warzywa i owoce
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
Świąteczne porady żywieniowe
Zimowe witaminy.
Legenda litwińskich potraw
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Przyprawy ciasteczek korzennych
ABC – zdrowego odżywiania
Potrawy w Polsce 1.
Zapis prezentacji:

ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie

ZIOŁA W KUCHNI wykorzystujemy głównie jako przyprawy. PRZYPRAWY spełniają bardzo ważną rolę w żywieniu. Dzięki nim uzyskujemy: AROMAT – drażni receptory błony śluzowej nosa, SMAK – aktywizuje receptory błony śluzowej języka, APETYCZNY WYGLĄD POTRAW – wpływa na receptory wzrokowe oka, co korzystnie na działa na nasz układ trawienny.

PRZYPRAWOWE ZIOŁA Z LIŚCI: Stymuluje układ odpornościowy. Wspiera wspomagając oczyszczanie nerek. Wspomaga pracę mięśnia sercowego oraz skutecznie koi nerwy. Polecana do : warzyw wieprzowiny wołowiny ryb deserów BAZYLIA

PRZYPRAWOWE ZIOŁA Z LIŚCI: MIĘTA Polecana do: Ułatwia trawienie. Zabija bakterie w przewodzie pokarmowym. sałatek owoców baraniny ciast i słodyczy herbaty

PRZYPRAWOWE ZIOŁA Z LIŚCI: LUBCZYK Polecany do: Działa przeciwnowotworowo, odmładzająco i odtruwająco. Jest składnikiem znanej przyprawy „MAGGI”. Pachnie intensywnie i korzennie. zup dań mięsnych pasztetów ryb sałatek

PRZYPRAWOWE ZIOŁA Z LIŚCI: MAJERANEK Polecany do: tłustych mięsflaków grochówki żurku Poprawia trawienie, działa przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Niezastąpiony podczas przygotowywania świątecznych potraw na Wielkanoc.

ZIOŁA PRZYPRAWOWE Z LIŚCI: NATKA PIETRUSZKI Polecana do: sałatek masła czosnkowego zupdań z ryb Jest bogatym źródłem witamin C i A (wzmacnia system odpornościowy), błonnika (usprawnia trawienie oraz przyswajanie pokarmów). Neutralizuje przykry zapach, np. czosnku.

ZIOŁA PRZYPRAWOWE Z NASION: GORCZYCA Robi się z niej: musztardy marynaty do mięs Jest źródłem selenu, manganu i witaminy B1. Poprzez swoje „śluzowe” właściwości zmniejsza apetyt.

ZIOŁA PRZYPRAWOWE Z NASION: KMINEK Polecany do: bigosu barszczu kiełbas wiejskiego chleba Przyspiesza proces trawienia obfitych w kalorie potraw. Pomocny przy biegunce, czerwonce, wzdęciach i kolce. Jest środkiem moczopędnym.

ZIOŁA PRZYPRAWOWE Z NASION : KOLENDRA Polecana do: dań kuchni azjatyckiej marynat do baraniny Ma właściwości rozkruszające. Ułatwia trawienie. Stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i pobudza apetyt. Jest składnikiem znanej mieszanki przyprawowej curry.

ZIOŁA PRZYPRAWOWE Z NASION: CZARNUSZKA Polecana do : serów pieczywa sałatek Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Wspomaga leczenie trądziku. Eliminuje pierwsze objawy grypy i przeziębienia. Jest składnikiem wina.

ZIOŁA PRZYPRAWOWE Z CZEŚCI KORZENNEJ: CZOSNEK Polecany do: mięswarzyw sosówryb masła czosnkowego Jest źródłem witaminy C,B oraz żelaza i magnezu. Dodaje aromatu i smaku potrawom. Obniża ciśnienie. Jest naturalnym antybiotykiem.

ZIOŁA PRZYPRAWOWE Z CZĘŚCI KORZENNEJ: CEBULA Polecana do: zup zapiekanek gulaszy pieczeni sałatek Wzbogaca smakiem i aromatem wiele potraw. Jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C (dobra na przeziębienie, poprawia odporność). Obniża ciśnienie i poziom cholesterolu.

ZIOŁA PRZYPRAWOWE Z CZĘŚCI KORZENNEJ: CHRZAN Dodatek do: kiszenia ogórków ćwikły sosów na ciepło i zimno Ma właściwości konserwujące. Jest naturalnym antybiotykiem, źródłem witamin: A,B1,B2,C. Pobudza apetyt, wspomaga trawienie. Obniża poziom cholesterolu.

W związku z tym, że zbliża się Wielkanoc zaproponuję potrawę typową dla tego święta. BARSZCZ BIAŁY!!! A NA KONIEC COŚ PYSZNEGO…

Przepis na BARSZCZ BIAŁY: BARSZCZ BIAŁY WIELKANOCNY - składniki: 2 litry wywaru z wędzonki zakwas do smaku (ukiszony z żytniej razowej mąki) sól 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy szczypta majeranku 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki świeżo startego chrzanu 15 dag śmietany 25 dag białej kiełbasy 2 jajka BARSZCZ BIAŁY WIELKANOCNY - sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo. Białą kiełbasę pogotuj chwilę we wrzątku. Do wywaru z wędzonki dodaj do smaku zakwas i przyprawy, zagotuj. Zdejmij z ognia i wlej śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącej zupy. Wymieszaj. Barszcz podawaj z cząstkami jajka i kawałkami kiełbasy. SMACZNEGO!

ŹRÓDŁA: Odżywianie.info.pl Doradca smaku.pl Kuchnia-WP.PL Przyprawowy.pl

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ I ZACHĘCAM DO WYPRÓBOWANIA ROZMAITYCH SMAKÓW ZIÓŁ! Anna Chlebica