Sprawozdanie z realizacji programu. Przedszkole Miejskie nr 20 im. Przyjaciół Przyrody w Gorzowie Wlkp. Opracowała: Magdalena Wdzięczna
INFORMACJE OGÓLNE: jesienna akcja Akademii Zdrowego Przedszkolaka w naszej placówce by ł a realizowana w ka ż dej z 5 grup (3-latki, 4-latki, 5-latki, 6-latki, 5,6- latki) akcja prowadzona by ł a od pa ź dziernika 2013 r. do 15 listopad 2013 r. materia ł y proponowane przez organizatora akcji, okaza ł y si ę by ć bardzo przydatne, a przede wszystkim dostosowane do wieku i mo ż liwo ś ci dzieci. wszystkie cele towarzysz ą ce akcji, jakie zosta ł y postawione przez organizatora zosta ł y przez nas osi ą gni ę te, rodzice byli na bie żą co informowani o przebiegu akcji poprzez zamieszanie artyku ł ów dotycz ą cych realizacji programu na stronie www. prezentacja multimedialna dotycz ą ca realizowanego materia ł u przes ł ana przez organizatora, zosta ł a zamieszczona na stronie internetowej przedszkola oraz tam gdzie by ł a taka mo ż liwo ść - zosta ł a wys ł ana na e- maila do konkretnych rodziców
TYDZIE Ń I CO TO SĄ PRODUKTY ZBOŻOWE JAKIE SĄ RODZAJE ZBÓŻ? Dzieci młodsze dowiedziały się czym jest piramida żywienia, dzieci starsze natomiast jedynie utrwaliły sobie tę wiedzę.
Po utrwaleniu pięter piramidy żywienia dzieci poznały produkty zbożowe. Na miarę możliwości różnego typu zboża zostały przyniesione przez rodziców. Dzieci na zakończenie zajęć pokolorowały rysunki przedstawiające kłosy zbóż.
TYDZIE Ń II JAK POWSTAJE CHLEB, PŁATKI SNIADANIOWE I MAKARON? Po wysłuchaniu bajki „Jak powstaje chleb” wszystkie dzieci potrafiły już wymienić składniki z jakich jest on wykonany. Jednak to im nie wystarczyło, postanowili więc dokładniej zbadać każdy z tych składników
Zgadniecie co to ? To przysmak naszych przedszkolaków. Dzięki Pani kucharce obejrzeliśmy dziś różnego rodzaju płatki śniadaniowe, które goszczą na naszych przedszkolnych stołach. I jak na prawdziwych ekologów przystało wszystko zbadane zostało pod lupą. A czego dzieci się dowiedziały? Że mimo tego że wspaniale smakują to nie wszystkie są zdrowe. Teraz już wszystkie dzieci wiedzą, których płatków należy unikać, a które możemy spożywać częściej.
Na kolejnych zajęciach dzieci poznały kolejny produkt wykonany z mąki. Tym razem był to makaron. Dzieci poznały różnego rodzaju makarony: żytni, pszenny i razowy. Fajną zabawa okazało się być oglądanie, a później i degustowanie makaronów o przeróżnych kształtach kolorach i smakach.
TYDZIE Ń II I Kasza, ryż i rośliny strączkowe. Tydzień trzeci rozpoczęliśmy od poznania kaszy. Poznaliśmy jej krótką historie i rodzaje. Ale na tym nie skończyliśmy ponieważ bardzo interesował nas jej smak. Przeszliśmy więc do degustacji. Po tym jak dzieci dowiedziały się jakie składniki odżywcze znajdują się w kaszach i jak one wpływają na ich rozwój, wielu z nich spożywa je do tej pory bardzo chętnie.
Skąd pochodzi ryż i jakie są jego rodzaje? To kolejne zajęcia, które pomogły w poznaniu naszym dzieciom ryżu, jego historii i wartości odżywczych. Dzięki pomocy rodziców dzieci mogły obejrzeć, dotknąć i posmakować przeróżne produkty wykonane z ryżu. Poznały kraj z którego pochodzi ryż, dowiedziały się jakie składniki odżywcze posiada, a nawet podejmowały próby jedzenia pałeczkami.
Temat roślin strączkowych rozpoczęliśmy od zapoznania dzieci z bajką o” Jasiu i czarodziejskiej fasoli.” Nie omieszkaliśmy sprawdzić czy jesteśmy w stanie samodzielnie wyhodować taką fasolkę. Udało się! To jednak nie wszystko. Dzieci poznały rodzaje roślin strączkowych, same zdecydowały które smakują im najbardziej, a które mniej. Nauczyły się również śmiesznej piosenki „Polka fasolka.”
TYDZIE Ń IV Orzechy nasiona i tłuszcze. W czwartym tygodniu zrealizowaliśmy ostatni temat jesiennej akcji. Dzieci przyszły bardzo przygotowane do zajęć. Przyniosły mnóstwo nasion, o które wcześniej poprosiliśmy. Wielu z nich tego dnia po raz pierwszy dowiedziało się z czego wykonany jest olej. Poznały rodzaje oleju i dowiedziały się, który z nich jest najzdrowszy dla dzieci i nie tylko.
Jesienną akcję pod hasłem „Zboża zjadamy energię z nich mamy ” zakończyliśmy udziałem w ogólnopolskim konkursie plastycznym ZBOŻOWA MANDALA. Choć nie zajęliśmy zaszczytnych miejsc prace naszych dzieci dla nas nauczycieli były najpiękniejsze.