Czy substancje można mieszać?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Chemia w życiu Wykonał: Radosław Flak Z klasy 1A 2011/2012.
Advertisements

Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
Budowa atomu Alotropia siarki
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Przygotował Wiktor Staszewski
Ekstrakcja – wiadomości wstępne
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Właściwości i budowa cieczy
Rodzaje pożarów i właściwe dla nich środki gaśnicze
WODA I ROZTWORY WODNE TESTY
PROSTE ZŁOŻONE JEDNORODNE NIEJEDNORODNE
WODA I ROZTWORY WODNE.
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Mieszanina a związki chemiczne
Mieszaniny substancji
Mgr Wojciech Sobczyk District Manager Helathcare Ecolab
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
CHEMIA OGÓLNA Wykład 5.
Nauka przez obserwacje
Prezentacja 96/41_mp_g1 Projekt „ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Sitem wody nie nabierzesz
Średniowieczna pracownia alchemiczna
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
Doświadczenia: Chromatografia Zjawisko dyfuzji
Rodzaje paliw kopalnianych. Przeróbka ropy naftowej,
Projekt „ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny.
Budowa materii Trochę historii. Budowa materii Trochę historii.
Szymon Owczarek Wojtek Łyczek
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
Procesy przemian fazowych
chemia wykład 3 Przemiany fazowe substancji czystych
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat?
Repetytorium z chemii.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Przerób ropy naftowej Joanna Świątek Kl. 3B.
Woda i roztwory wodne.
„Jak rozdzielamy mieszaniny”
Doświadczenie z atramentem
Chromatografia bibułowa
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Chromatografia bibułowa
Substancje i ich przemiany
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Wykonawcy projektu: N. Oniszczuk, E. Pszczółka, Ł. Żukowski nauczyciel nadzorujący: mgr Ewa Karpacz.
Reakcja krystalizacji bezwodnego Octanu sodu (CH3COONa)
Scenariusz lekcji chemii: „Woda jako rozpuszczalnik”
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA ROZPUSZCZANIE SIĘ SUBSTANCJI W WODZIE?
Benzyna otrzymywanie, właściwości, liczba oktanowa,
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat
Stany skupienia wody.
Rodzaje paliw kopalnych
- życiodajna Substancja
Układy dyspersyjne - roztwory
Czy substancje można przetwarzać?
Woda wodzie nierówna ‹#›.
Ropa naftowa, czyli czarne złoto.
ABSORPCJA, ZATĘŻANIE1 TERMODYNAMIKA TECHNICZNA I CHEMICZNA WYKŁAD VIII WYKŁAD VIII ABSORPCJA, ZATĘ ż ANIE.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Woda to cudowna substancja
KRYSTALIZACJA prof. M. Kamiński 2017.
MIESZANINY SUBSTANCJI
WODA.
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
Nadprzewodnictwo Nadprzewodnictwo-Cecha przewodnika elektrycznego, polegająca na tym, że w pewnych warunkach ma on zerową rezystancję. Innymi ważnymi zjawiskami.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Metody rozdzielania mieszanin
ZDOBYWAMY KOMPETENCJE KLUCZOWE
Analiza gazowa metody oparte na pomiarze objętości gazów,
Zapis prezentacji:

Czy substancje można mieszać? Otrzymywanie mieszanin Rozdzielanie mieszanin niejednorodnych Rozdzielanie mieszanin jednorodnych

Mieszaniny i ich rodzaje Mieszanina – co najmniej dwie różne substancje zmieszane w dowolnych proporcjach wagowych lub objętościowych Doświadczenie - obserwacje mieszanin: siarka + opiłki żelaza woda + kreda lub mąka woda + olej jadalny woda + sól kuchenna lub cukier

Mieszaniny i ich rodzaje Jednorodne (homogeniczne) Niejednorodne (heterogeniczne) Składników mieszaniny nie można odróżnić „gołym - nieuzbrojonym” okiem Składniki mieszaniny można odróżnić „gołym - nieuzbrojonym” okiem Przykłady: mieszanina wody z cukrem, solą lub kwasem octowym, mieszania powietrza Przykłady: mieszania wody z olejem, piaskiem lub mąką, siarka z opiłkami żelaza, cukier i mak

Metody rozdzielania mieszanin Rozdzielanie mieszanin – mieszanie substancji jest procesem fizycznym, to też składniki mieszaniny można rozdzielić metodami fizycznymi wykorzystując różnice we właściwościach fizycznych substancji wchodzących w skład mieszaniny: Rozpuszczalność w typowych rozpuszczalnikach (woda, benzyna, nafta, alkohol) Temperatura wrzenia lub topnienia Gęstość substancji lub średnica drobin Szybkość przemieszczania się w rozpuszczalniku

Rozdzielanie mieszanin niejednorodnych Rozdzielanie mieszaniny siarki i opiłków żelaza: różnice we właściwościach magnetycznych składników mieszaniny Rozdzielanie mieszaniny wody i kredy: wykorzystanie nierozpuszczalności kredy w wodzie: dekanacja – oddzielenie ciała stałego i cieczy przez zlanie klarownej cieczy z nad osadu sedymentacja – proces opadania na dno drobin ciała stałego w cieczy pod wpływem siły ciężkości filtracja (sączenie) – przepuszczenie mieszaniny ciała stałego i cieczy prze filtr (sączek) przepuszczający ciecz ale zatrzymujący osad

Rozdzielanie mieszanin niejednorodnych Rozdzielanie mieszaniny wody i oleju wykorzystanie nierozpuszczalności cieczy w sobie i różnej gęstości substancji w mieszaninie użycie rozdzielacza – naczynie z kranikiem do spuszczania cieczy o większej gęstości Pozostałe metody rozdzielania mieszanin: Odwirowanie (np. rozdzielenie mleka od śmietany) Przesiewanie na sicie (np. rozdzielenie mąki i maku) Odparowanie cieczy od ciała stałego (np. woda i piasek)

Rozdzielanie mieszanin jednorodnych Rozdzielanie mieszaniny wody i soli kuchennej wykorzystanie bardzo dużej różnicy wrzenia substancji - woda 100oC , sól – 610oC odparowanie – ogrzanie mieszaniny cieczy i rozpuszczonej w niej ciała stałego (sól, cukier) w celu odparowaniu cieczy – rozpuszczalnika krystalizacja – wydzielenie substancji stałej w postaci kryształów w wyniku obniżenia temp. lub częściowego odparowania rozpuszczalnika w roztworze nasyconym – roztwór przechodzi w przesycony i substancja stała w nadmiarze ulega krystalizacji

Rozdzielanie mieszanin jednorodnych Rozdzielenie mieszaniny dwóch cieczy lub gazów wzajemnie się rozpuszczających: Wykorzystanie różnić temp. wrzenia: woda – 100oC + ocet – 118oC, woda + alkohol – 78oC, ropa naftowa), gazów: tlen (-182oC) azot (-195oC), wodór (-253oC) Destylacja frakcjonowania – rozdzielenie mieszaniny cieczy lub skroplonych gazów różniących się temp. wrzenia: składnik o niższej temp. wrzenia odparowuje w pierwszej kolejności, przeprowadzony w pary po schłodzeniu ulega skropleniu Chromatografia bibułowa lub cienkowarstwowa – wykorzystanie różnych szybkości przemieszczania się składników mieszaniny z rozpuszczalnikiem np. w bibule

Zadanie domowe – hodowla kryształów W ciepłej wodzie porcjami rozpuszczaj mieszając sól kuchenną aż do momentu gdy ostatnia porcja nie ulega rozpuszczeniu. Na patyczku zaczep nić bawełnianą i jej koniec zanurz w roztworze soli kładąc patyczek na krawędziach naczynia (słoiczek, szklanka) i postaw w ciepłym miejscu (np. obok kaloryfera) Codziennie obserwuj zmiany i zapisz obserwacje)