Komunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako kreacja więzi rodzinnychKomunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Ergonomia.
Advertisements

KOGO NIE MA W MEDIACH TEGO NIE MA WCALE.
Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi
Servicearten Sposoby serwowania -
Pielęgnacja i serwowanie wina
TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH
Etykieta studenta Tutorial I.
KOMUNIKACJA INTERPERSONALNA
Rozwijanie kompetencji komunikacyjnych między lekarzem a pacjentem
Serwowanie wina butelkowanego
Nakrywanie do stołu Wykończenie
N a k r y c i e s t o ł u.
Savoir –vivre czyli ABC dobrego wychowania
Dzień Promocji Zdrowia Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 6
Sposób jedzenia sushi.
Zasady dobrego zachowania się przy stole
Sposób jedzenia ostryg
2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy ,serwetki, nakładki
Gdzie były? Co robiły Twoje ręce?
Wystąpienia publiczne.
Nie dłub w nosie, gdy jesz.
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
PRZY RODZINNYM STOLE.
Czy to już uzależnienie?
Prezentacja projektu „OBYCIE UMILA ŻYCIE”
Mikroskopijni bohaterowie i złoczyńcy
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
Agnieszka Jaroma I B Paulina Bazylewicz I B
ZDROWIE A KOMPUTER Karolina Iwanowska.
Savoir – vivre na co dzień
KURS PIERWSZEJ POMOCY.
Technologia informacyjno-komunikacyjna (tik)
Savoir vivre.
TU BI SZWAT Nowy rok drzew. TU bi Szwat Jest to 15 dzień miesiąca Szwat Obchodzimy go zazwyczaj z rodziną i przyjaciółmi Spożywamy co najmniej 7 owoców.
Zasady dobrego wychowania czyli savoir vivre na co dzień.
 Uczeń posługuje się bardzo podstawowym zasobem środków językowych (leksykalnych, gramatycznych, ortograficznych oraz fonetycznych), umożliwiającym realizację.
ZAGROŻENIA ZWIĄZANE Z PRACĄ PRZY KOMPUTERZE
Higiena osobista.
Śniadanie daje moc ! Dnia 7 listopada u nas w świetlicy szkolnej odbyła się akcja „Śniadanie daje moc”. Gdy śniadanie rano zjesz głowa myśli i ty też.
Rodzaje śniadań Martyna Voigt 3H2.
Naucz się mowy dłoni MD: uściski – kto inicjuje, w jaki sposób podaje dłoń, ile razy potrząsa, kto kontroluje przebieg powitania, czy towarzyszy mu uśmiech,
8 Listopada 2013 Odział Przedszkolny w Szkole Podstawowej nr 2 w Słubicach.
Komunikacja i jej formy :
Komunikacja międzyludzka
Metody komunikacji ludzi
Metody komunikacji.
Kulinaria.
to wyjątkowe chwile, na które czeka każdy.
„Człowiek – najlepsza inwestycja”
Czy to już uzależnienie?
O czym powinni wiedzieć rodzice kupując dziecku komputer ? Opracowała Anna Cynowska.
środowisko wychowawcze
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
WIĘZI W RODZINIE JAKO CZYNNIK CHRONIĄCY
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Wszystko o nakrywaniu do stołu
Negocjacje 12 Typy partnerów. Typ emocjonalno-behawioralny. Co obserwować w zachowaniu? Pozycja przy stole. Odległość od stołu Ile powtarzalnych pozycji?
SYRIA SYRIA Leila Chaikh Ali kl. 6c Rok szkolny 2015/2016 Leila Chaikh Ali kl. 6c Rok szkolny 2015/2016.
AUTOPREZENTACJA - DEFINICJE, ZASADY, PORADY. Opracowała Alicja Szalewska.
ZASADY GRY: Kierunki programowe ZHP. CEL GRY Zrealizowanie (zdobycie) wszystkich kierunków programowych, poprzez cechy metody harcerskiej.
Rozmowa kwalifikacyjna Dziesięć złotych zasad wywierania doskonałego pierwszego wrażenia.
Poradnik Dobrego Wychowania
7 Nawyków – mapa wdrożenia
To jest Marcin. Marcin dużo rozmawia z kolegami na przerwach
...dlatego mężczyzna opuszcza ojca swego i matkę swoją...
Savoir - Vivre na talerzu
Postawa i wygląd człowieka
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole.
czyli zasady dobrego zachowania
Zapis prezentacji:

Komunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako kreacja więzi rodzinnychKomunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako kreacja więzi rodzinnych i przyjacielskich Dr Wojciech Jan MALISZEWSKI

Rodzina – czym jest? związek intymnego, wzajemnego uczucia, współdziałania i wzajemnej odpowiedzialności, w którym akcent pada na wzmacnianie wewnętrznych relacji i interakcji rodzina jest grupą społeczną o swoistym systemie komunikacyjnym

Stół czy ława?  Stół - obiekt znaczący, łączący wiele funkcji, cech i znaczeń, miejsce niezliczonej ilości i sytuacji, mający własną tożsamość, tradycję, historię i legendę, istniejący we własnym, określonym czasie, przypominający o liniach czasów innych, domniemanych i prawdopodobnych, związanych z jego dziejami i towarzyszącymi mu wydarzeniami - świadectwo nieubłaganego upływu czasu, jego erozji, przemijania.  Ława – brak definicji w znaczeniu miejsca spotkań rodzinnych – ława fundamentowa lub ława w znaczeniu szyku bojowego?

Komunikowanie się w rodzinie – istota i cele  Komunikowanie się członków rodziny buduje więzi i scala rodzinę  Komunikowanie w rodzinie to proces kreowania wartości, postaw i czynnik wpływający na rozwój osobowy

Klasyfikacja destrukcyjnych zasad zniekształcających proces komunikowania w rodzinie NIE NALEŻY: 1.PROSIĆ O POMOC 2.MÓWIĆ O SWOICH NADZIEJACH I POTRZEBACH 3.WYRAŻAĆ ZŁOŚCI NA RODZICÓW 4.DOMAGAĆ SIĘ UZNANIA I POCHWAŁ ZA WYKONANĄ PRACĘ 5.PROSIĆ O WSPARCIE EMOCJONALNE 6.WYRAŻAĆ BÓLU I URAZY 7.ZAUWAŻAĆ I KOMENTOWAĆ BŁĘDÓW 8.WYRAŻAĆ LĘKU – itp.

STÓŁ – LEKARSTWO NA IZOLACJĘ. CO NA STOLE i JAK PRZY STOLE?  Czy przygotowanie posiłków, wspólne gotowanie, nakrywanie stołu i biesiadowanie to kreacja więzi rodzinnych?  Czy w polskich domach jest stół, przy którym domownicy razem zjadają posiłki?  Czy wspólne przebywanie przy stole jest już wartością samą w sobie?

Gotujemy słowiańskie jedzonko? Czemu nasze potrawy stają się znowu modne?  Serniczek, kulebiaczek, kiszka ziemniaczana, babka ziemniaczana, kartacze (zeppeliny) czemu nie ma ich na naszych stołach?  Argumenty za: tańsze i zdrowsze; a nade wszystko wspólnie przygotowane przez rodzinę!!!  Argumenty za: człek zwierzę stadne a nie żaden sobek i egoista!!!

Przepisy na wspólne gotowanie  Sernik  Kulebiaczki  Krokiety  Kartacze  Każdy z domowników ma coś do pracy – współdziałanie i odpowiedzialność

Jak na stole i przy stole 1. Serwetka 2. Widelec do sałatek 3. Widelec obiadowy 4. Widelec deserowy 5. Talerzyk do pieczywa z nożem 6. Talerz obiadowy 7. Nóż obiadowy 8. Łyżeczka 9. Łyżeczka 10. Łyżka do zupy 11. Widelec koktajlowy 12. Szklanka na wodę 13. Lampka do wina czerwonego 14. Lampka do wina białego 15. Filiżanka do kawy

Stół = kultura osobista Siedzieć musimy nie tylko wygodnie i pewnie, ale i ładnie. Niestety, często siedzimy niechlujnie. Ma to miejsce wówczas, gdy nasze nogi wysuwamy przed siebie lub zasuwamy je na nogi krzesła oraz, gdy ręce zakładamy za oparcie krzesła. W czasie jedzenia trzymamy ręce na stole powyżej przegubu i nie krzyżujemy nóg. Taki sposób jedzenia zapewnia lepsze posługiwanie się sztućcami. Łokcie nie mają czego szukać na stole. Przystępując do jedzenia, bierzemy najpierw sztućce znajdujące się najdalej od talerza, z kolei następne, trzymając się zasady - od zewnątrz do wewnątrz. Sztućce są ułożone według kolejności użycia. Wśród członków rodziny i bliskich znajomych można pozwolić sobie na nieco swobodniejszy sposób siedzenia, ale kontaktując się z innymi osobami, nie podpieramy ręką głowy i nie zakładamy nogi na nogę. Uwaga ta szczególnie dotyczy kobiet, które noszą mini. Kobieta może jednak, ściskając lekko kolana, skrzyżować nogi w okolicy podudzia (powyżej kostek).

Najczęstsze uchybienia Przerywając jedzenie, odkładamy sztućce tak, aby częściowo znajdowały się na talerzu, a częściowo na stole. Nie należy zapominać, że sztućce wzięte do rąk nie powinny więcej dotykać obrusa. Sztućce w przerwie jedzenia krzyżujemy na talerzu a po zakończeniu - kładziemy równolegle na talerzu. Spożywając serwowane potrawy, pochylamy zbyt nisko głowę nad stołem, zbliżając ją do talerza. Tymczasem powinniśmy siedzieć prosto. Posługując się sztućcami, przenosimy potrawy do ust, a nie odwrotnie. Głowy nie wspieramy na łokciach. Ręce trzymamy na stole oparte środkiem stawu przedłokciowego. Kieliszka z winem nie trzymamy za kielich. Powinniśmy trzymać je za nóżkę. Ciągłe zachęcanie do picia alkoholu jest brzydkim zwyczajem i świadczy o braku zainteresowania innym człowiekiem. Toasty wznosi się między daniami, a nie wtedy, gdy na stole znajduje się gorące danie. Interesowanie się zawartością kieliszków sąsiadów, świadczy nie najlepiej o naszej kulturze. Poprawianie włosów, pudrowanie twarzy, szminkowanie ust nie odbywa się przy stole.

I to by było na tyle! Pomysł na ten drobny show zrodził się, gdy pewien omc mgr czyścił widelcem paznokcie. Kolejnym czynnikiem było spojrzenie na tzw. psinę jedzona razem z budą (czytaj hamburger), tablicę Mendelejewa (czytaj kebap – nomen omen przez p…czemu?) Mamy swoją tradycję – Jurek Owsiak pomyślał i oto WOŚP gra za duże pieniądze! Kto wie czemu? Kontakt z kucharzem: Kontakt z adiunktem:

Rzeczy, których robić nie wolno  Nie wolno bez słowa odłożyć słuchawkę telefonu, jeżeli połączyliśmy się z niewłaściwym telefonem.  Kobiety nie powinny wycierać szminki w serwetę z materiału.  Kobiety nie powinny wyrywać dłoni, nawet jeśli nie mają ochoty na pocałunek w rękę.  Mężczyzna nie powinien siedzieć przy powitaniu i pożegnaniu.  Nie „puszczamy wiatrów”….!!!  Nie bekamy!  Nie cmokamy!

nie wolno…  Nie czyścimy paznokci będąc w towarzystwie innych osób.  Nie dłubiemy w zębach podczas posiłku.  Nie doprawiamy jedzenia przed spróbowaniem.  Nie jemy łapczywie.  Nie kładziemy na stole już raz użytych sztućców.  Nie korzystamy z telefonu komórkowego w trakcie oficjalnego spotkania.  Nie krytykujemy nowego stroju koleżanki - kolegi…  Nie mlaskamy w trakcie jedzenia.  Nie mówimy szeptem w większym gronie i i z pełnymi ustami.

Nie wolno…  Nie wolno pić alkoholu przed toastem gospodarza.  Nie wolno podawać dłoni przez stół.  Nie należy wykręcać kwiatów łodygami do góry.  Nie oblizujemy łyżeczki od kawy itd…  Nie wolno opierać sztućców o brzeg talerza.  Nie palimy papierosów przy stole.  Nie plotkujemy przy stole.  Nie pochylamy się nad talerzem.

MOŻNA UCIEC OD SĄSIADA, OD PRACODAWCY ALE PRZED RODZINĄ NIE !!! – TRZEBA W KOŃCU WRÓCIĆ WIECZOREM DO DOMU