2.50.Łańcuchy pokarmowe w biocenozach

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
EKOLOGIA.
Advertisements

EKOSYSTEM.
Żywność w łańcuchu troficznym człowieka
Opracowała Aldona Kotlenga
Obieg węgla w przyrodzie
TOLERANCJA EKOLOGICZNA
Poznajemy składniki żywności !
Temat: Cechy populacji biologicznej.
POZIOMY ORGANIZACJI W PRZYRODZIE
Ekosystem Stawu.
Ekosystem Dominik Borkowski 3c Damian Kopała 3c.
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Łańcuchy pokarmowe w lesie i na łące
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Człowiek i środowisko. Rozwój zrównoważony
Czynniki glebotwórcze
Jak powinniśmy się odżywiać?
EKOLOGIA.
Kto jest przyjacielem lasu?
PRZYJACIELE LASU.
Ekosystemy Przygotowanie do Ogolnopolskiego Konkursu Archimedes Plus Biologia dla klasy 1.
Energia w EKOSYSTEMIE Martyna Liszka kl. III SD.
KTO JEST PRZYJACIELEM LASU?
Pojęcia biologiczne: GENETYKA - nauka o dziedziczności i zmienności.
Przejawy życia organizmów heterotroficznych
ZASTOSOWANIE ROŚLIN W ŻYCIU CZŁOWIEKA
Kto jest przyjacielem lasu?
Zależności wewnątrzgatunkowe i międzygatunkowe
Poznajemy składniki żywności.
Kto jest przyjacielem lasu i dlaczego ?
Przyjaciele lasu - destruenci
Substancje o znaczeniu biologicznym
Energia słoneczna.
Pytania i odpowiedzi.
Homeostaza.
Witaminy Jakub Dorobisz.
Autorzy: Adrianna Przybylska
Przyjaciele lasu.
Przygotowali Kuba Grądzki Norbert Zach
Pojęcia biologiczne: GENETYKA - nauka o dziedziczności i zmienności.
Woda i składniki mineralne
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
Ekologia Prezentacja.
ROŚLINOŻERNOŚĆ.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
2.7. Co należy wiedzieć o bakteriach?
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
Dzień Ziemi klik. „Czemu ty, słońce, świecisz i budzisz życie?... Czemu ty, wielka wodo, budzisz tęsknotę?... Czemu ty, wietrze górski, smutkiem przepełniasz?...”
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Woda cudem planety Ziemi
2.51. Wymagania życiowe organizmów
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
1.22. Odczytywanie informacji genetycznej – przepis na białko
2.52. Człowiek zmienia ekosystemy Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
1.12. Charakterystyka królestwa Protista
„Rola wody w ciele człowieka, zwierząt i roślin”
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Ekologia ekosystemu Składniki ekosystemu, sieci pokarmowe i oddziaływania troficzne.
Czyli: Co w trawie piszczy?
Czyli: Co w trawie piszczy? Kampania EAZA 2016/2017
1.23. Podziały komórki i przekazywanie informacji genetycznej
1.49. Jak funkcjonuje biocenoza?
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
GLEBY. Powierzchniowa, warstwa skorupy ziemskiej, gdzie mogą rosnąć rośliny.
Dotyczy ekosystemów Jej poziom zależy od liczby ekosystemów na danym obszarze.
EKOSYSTEM – WSPÓŁZALEŻNOŚĆ ŚRODOWISKA I ORGANIZMÓW EWELINA POCZOPKA KLASA IVG.
Zapis prezentacji:

2.50.Łańcuchy pokarmowe w biocenozach Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska

Funkcjonowanie biocenoz Biocenozę tworzą populacje wszystkich gatunków współżyjących ze sobą w danym środowisku. Populacje zasiedlające daną biocenozę, oddziałują na siebie wzajemnie poprzez współzawodnictwo o pokarm, światło, przestrzeń życiową, zgodne współżycie i zjadanie się. Skład gatunkowy biocenozy może ulegać zmianom w miarę upływu czasu. Zmianom ulega również różnorodność populacji i ich liczebność. Starsze biocenozy zawierają więcej populacji. Jeżeli biocenoza dobrze funkcjonuje, to w sieci pokarmowej nie ma żadnych zakłóceń. Obniżenie liczebności zwierząt drapieżnych na skutek zmian klimatu, odłowieniu, kłusownictwa może być jednym z powodów nadmiernego wzrostu liczebności zwierząt roślinożernych. Duża liczebność roślinożerców może doprowadzić do zniszczenia roślinności, w tym również pól uprawnych.

Podział obowiązków Warunkiem trwałości biocenozy jest obecność w niej populacji, należących do trzech grup ekologicznych. Powinny występować w niej: producenci, konsumenci i destruenci (reducenci). Grupy te charakteryzują się odmiennym sposobem zdobywania pokarmu; jedne organizmy są samożywne, inne zdobywają pokarm. Im więcej populacji buduje daną biocenozę tym jest ona trwalsza, mniej wrażliwa na zakłócenia. Funkcjonowanie biocenozy odbywa się na kilku poziomach w grupach organizmów o podobnym sposobie odżywiania się (poziomy troficzne).

Poziomy troficzne Zwierzęta mięsożerne – KONSUMENCI II, III, IV rzędu DESTRUENCI Zwierzęta roślinożerne – KONSUMENCI I rzędu Rośliny - PRODUCENCI

Producenci Producenci rozpoczynają każdy łańcuch pokarmowy. Producentami są rośliny, które wykorzystują energię promienio- wania słonecznego do wytwarzania z związków organicznych z nieorganicznych w procesie fotosyntezy. Fotosynteza, przeprowadzana przez producentów, dostarcza nie tylko związków organicznych, będących podstawą funkcjonowania biocenozy, ale również tlenu, służącego do oddychania większości organizmów.

Konsumenci Konsumenci to organizmy cudzożywne, korzystające z substancji organicznych pobranych wraz z pokarmem. Konsumenci spożywają i zużywają wytworzoną przez producentów materię organiczną jako materiał budulcowy i energetyczny. W zależności od typu pokarmu wśród konsumentów wyróżnia się: konsumentów i rzędu (roślinożercy), np. sarna, królik, konsumentów ii rzędu – odżywiających się zwierzętami roślinożernymi np. żaba, sikora, kret, konsumenci III rzędu odżywiają się zwierzętami mięsożernymi np. lis, wilk.

Reducenci MARTWA MATERIA ORGANICZNA Reducenci są konsumentami. Reducenci odżywiają się martwą materią organiczną i rozkładają ją do prostych związków nieorganicznych. Proces redukcji związków organicznych do nieorganicznych (mineralizacja) umożliwia krążenie pierwiastków w przyrodzie. Reducentami są bakterie i grzyby. REDUCENCI bakterie i grzyby ZWIĄZKI NIEORGANICZNE

Łańcuchy pokarmowe Życie konsumentów zależy od producentów, a wzrost i rozwój producentów zależy od soli mineralnych w glebie, których dostarczają destruenci. Łańcuch pokarmowy pokazuje zależności pokarmowe pomiędzy organizmami w biocenozie. Każdy gatunek w łańcuchu pokarmowym jest jego ogniwem. Łańcuch pokarmowy przedstawia się w postaci uproszczonego schematu ciągu gatunków zjadających i zjadanych. producent Konsument III rzędu Konsument IV rzędu Konsument I rzędu Konsument II rzędu

Łańcuch pokarmowy Łańcuch pokarmowy w biocenozie sztucznej – pole.

Sieci pokarmowe Rzadko się zdarza, aby konsumenci ograniczali się do jednego źródła pokarmu. Jeżeli gatunek jest wyspecjalizowany do zjadania jednego rodzaju pokarmu to trudniej jest mu przetrwać w razie braku źródła pokarmu. Pożywienie zwierząt składa się najczęściej organizmów należących do różnych poziomów troficzych. Łańcuchy pokarmowe rozdzielają się i łączą, tworząc skomplikowane sieci pokarmowe. Im więcej źródeł pokarmu, tym większe są szanse przetrwania gatunku w biocenozie. Im bogatsza biocenoza tym większe szanse na utrzymanie równowagi biocenotycznej. Znajomość łańcuchów pokarmowych i sieci pokarmowych ma ogromne znaczenie w ochronie gatunków zagrożonych.

Piramida troficzna do łańcucha zamieszczonego na slajdzie nr 9. Piramidy troficzne pies Ekolodzy ilustrują stosunki pomiędzy zjadanymi a zjadającymi w postaci piramid ekologicznych, przedstawiających proporcje pomiędzy producentami i poszczególnymi poziomami konsumentów. Możemy mieć do czynienia z piramidami: liczebności, biomasy, produktywności. bażant stonka liście ziemniaka Piramida troficzna do łańcucha zamieszczonego na slajdzie nr 9.

Zadania 1. Wymień trzy główne ogniwa łańcucha pokarmowego. 2. Wyjaśnij znaczenie roślin w łańcuchu pokarmowym. Korzystając z zamieszczonej w prezentacji sieci pokarmowej wypisz: 3. trzy przykłady konsumentów II rzędu. 4. ogniwa najdłuższego łańcucha pokarmowego. 5. podaj nazwę biocenozy, charakterystyczną dla zamieszczonych organizmów.

Źródła Z.Sendecka i wsp., Vademecum.Biologia, Operon 2009 M. Kłyś,K.Żbikowska-Zdun, Biologia, Nowa Era,1994 B.Gulewicz, Biologia,ABC,1998 B.Klimuszko, Biologia,Żak, 2004 J.Loritz-Dobrowolska i wsp., Biologia,Operon,2007