Białka i ich znaczenie biologiczne.. REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
metody otrzymywania soli
Advertisements

KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Sodu, potasu, magnezu, wapnia, glinu, żelaza i miedzi.
Prezentacja na lekcję chemii
Doświadczenie z wodą i atramentem
DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
WODA KRÓLEWSKA Zapraszam ;).
POWIETRZE I JEGO TAJEMNICE
Przygotowała: Olga Łącka IIa
Andrzej Widomski Katarzyna Miłkowska Maciej Młynarczyk
CHEMIA ORGANICZNA.
Informacje Podstawowe
WODA I ROZTWORY WODNE TESTY
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Doświadczenia chemiczne
Skład chemiczny żywności – Właściwości białek i ich rola w organizmie
Czas wyboru nadszedł- zostań chemikiem
Temat: Reakcje strąceniowe
Wycieczka w chemię żywności
BUDOWA, OTRZYMYWANIE, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
Biologia to opowieść o fenomenie i cechach życia.
Praca na kółku chemicznym gimnazjalistów
Biologia, jako nauka eksperymentalna
Prezentacja semestralna – semestr trzeci
Różnobarwny świat chemii
Otrzymywanie wodoru.
KWAS SIARKOWY (VI).
Jajko obiektem badań biologa, chemika i fizyka.
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Zapraszam do oglądania prezentacji
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Agnieszka Jędrzejowska
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
CHEMIA ORGANICZNA I JEJ ZNACZENIE W UKŁADACH BIOLOGICZNYCH
Doświadczenie z atramentem
WĘGLOWODORY.
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
Fenole.
Chemia to premia Od Boga dla człowieka Klucz do świata By można było
Substancje o znaczeniu biologicznym
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Chyba wiem, co jem?.
Kwasy.
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
Peptydy i białka Reakcja kondensacji α-aminokwasów Peptydy
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Wpływ składników żywności na organizm
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Joanna Orłowska Ina Bożymowska
Poznajemy kwasy nieorganiczne
Właściwości wybranych soli i ich zastosowanie
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Nazewnictwo fenoli Właściwości chemiczne i fizyczne Zastosowanie.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Synteza kwasu azotowego z zastosowaniem technik
Biochemia.
Powtórka chemia.
Jajko obiektem badań chemika i fizyka.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Wprowadzenie Związek chemiczny wykazuje barwę jeśli pochłania odpowiednie promienie elektromagnetyczne w zakresie widzialnym. Absorbowanie promieniowania.
Chemia w organizmie człowieka
Aminokwasy amfoteryczny charakter aminokwasów,
Aminokwasy budowa aminokwasów, aminokwasy endo- i egzogenne,
Estry kwasów nieorganicznych
Zapis prezentacji:

Białka i ich znaczenie biologiczne.

REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach organicznych, głównie w białkach i peptydach.

Do probówki nalewamy mleko.

Do probówki w której znajduje się mleko dolewamy siarczan(VI) miedzi (II)

Następnie do probówki z mlekiem i siarczanem(VI) miedzi(II) dolewamy wodorotlenek sodu.

Po pewnym czasie uzyskamy wyrazisty fioletowy kolor mleka połączonego z siarczanem(VI) miedzi(II) i wodorotlenkiem sodu. Ciemnofioletowe zabarwienie świadczy o tym, że zaszła reakcja biuretowa.

REAKCJA KSANTOPROTEINOWA Reakcja charakterystyczna białek zawierających aminokwasy z pierścieniami aromatycznymi ze stężonym kwasem azotowym.

W pierwszym naczyniu znajduje się mleko, a w drugim surowe białko.

Do każdej substancji dodajemy kilka kropel HNO3 czyli kwasu azotowego (V)

Białko pod wpływem kwasu azotowego(V) wybarwia się na żółto.

Badanie wpływu różnych czynników na strukturę białka jaja kurzego.

W probówkach znajduje się surowe białko.

Substancje potrzebne do badania.

Pierwszą probówkę podgrzewamy na palniku.

Do drugiej probówki nalewamy kilka kropel siarczanu (VI) krzemu.

Do trzeciej probówki nalewamy kilka kropel alkoholu.

Do czwartej probówki nalewamy kilka kropel wodorotlenku sodu.

Do piątej probówki nalewamy kilka kropel acetonu.

Oto końcowy efekt badania wpływu różnych czynników na strukturę białka jaja kurzego.

Prezentację wykonali: Daniel Chrząszcz Kacper Banik Opiekun: Anna Ostruszka – Waryło