 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

Szkoła Podstawowa w Milejowie
Program „Mój własny chleb!”
Książeczka kucharska:
Program „Mój własny chleb!”
Nasz przepis na chleb.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
BAW SIĘ I UCZ! ŚWIETLICA SZKOLNA PRZYJAZNA UCZNIOWI
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
Wpływ wybranych czynników na wzrost fotosyntezy
ZAJĘCIA AKADEMICKIE W INSTYTUCIE WŁÓKIEN NATURALNYCH I ROŚLIN ZIELARSKICH.
Zastosowanie równań z jedną niewiadomą Aby sprawnie i szybko rozwiązać zadanie z treścią należy je dokładnie przeanalizować pod kątem tego co jest dane.
Jak sobie z nim radzić ?.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Izolacja DNA z cebuli. MATERIAŁY: CEBULA SÓL KUCHENNA SPIRYTUS PŁYN DO MYCIA NACZYŃ MOŹDZIERZ LEJEK FILTR DO KAWY WODA NACZYNIA: SZKLANKA, PROBÓWKA LÓD.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
Historia Znaleziska archeologiczne wskazują, że jedwab wytwarzano już w starożytnych Chinach od roku około 2700 lat p.n.e.Chinach Chińskie.
Opodatkowanie spółek Podziały Spółek. Podziały spółek Rodzaje podziałów wg KSH Przewidziane są cztery sposoby podziału: 1) podział przez przejęcie, który.
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
 Co to jest Trening Jacobsona?  Komiks  Ćwiczenia wykonywane podczas treningu  Bibliografia.
Święta Wielkiej Nocy są najważniejsze dla naszej wiary, gdyż ją uwiarygadniają poprzez zmartwychwstanie Jezusa.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
Patryk Grygierzec i Szymon Kwadrans Id  13-latek powinien dziennie spożywać od 2000 do 2500 kcal.
Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje.
W ogródku rosną różne warzywa i zioła.
Przedświąteczne zajęcia w grudniowe wieczory
Warsztaty kulinarne w grupie „Sówki”
Kalendarz Chiński.
Mazurek Wielkanocny.
Projekt naukowo – badawczy PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 15 W JAŚLE
Skrócenie nauki ogólnej
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Wielka przygoda Karolka, Ignasia i Jasia z Gąską
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
ALEKSANDER BALCERZAK IV C
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
HODOWLA FASOLI CEL DOŚWIADCZENIA:
Skrócenie nauki ogólnej
Przepis na babeczki mech The recipe for moss cupcakes
Koszyczek wielkanocny
Nasz wyjazd wakacyjny! Lato 2002.
Ciasto Drożdżowe.
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki i 100 ml letniej wody, odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po upływie tego czasu dodać 100 g maki i 100 ml letniej wody. Czynności powtórzyć przez kolejne 2 dni. Z otrzymanego zakwasu odłożyć do słoika około r zakwasu i wstawić do lodówki. Z pozostałej części upiec chleb według przepisu.

 Przepis na chleb Składniki:  ¾ kg mąki (różne rodzaje)  ¾ l ciepłej wody  2 łyżeczki soli  2 łyżeczki cukru  zakwas  ziarna słonecznika i dyni  siemię lniane  amarantus ekspandowany  otręby pszenne

 Przepis na chleb Do miski wsypać mąkę (użyliśmy: żytnią typ 720, żytnią razową typ 2000, orkiszową typ 700, pszenną razową typ 2000) wlać ciepłą wodę, dodać sól, cukier i zakwas, wymieszać i wrzucić ziarna oraz otręby i jeszcze raz wymieszać.

 Wyrastanie chleba Przygotować foremkę, przesmarować ją olejem i wlać ciasto ok. 2 cm. od góry formy. Odstawić do wyrośnięcia na około 12 godzin.

 Pieczenie chleba Następnie wstawić foremki z wyrośniętym ciastem chlebowym do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec przez 20 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec jeszcze około 45 minut.

 Pieczenie chleba Po wyjęciu upieczonego chleba z piekarnika wyjąć go z foremki, odwrócić i odparować, zawinąć w lniany ręcznik.

 Można zjeść chleb na sucho lub posmarować masłem i dogryzać ogórka lub posmarować domowym smalcem i też dogryzać ogórka Propozycje podania

 Dziękuję za uwagę i życzę smacznego !!! Bibliografia:  Przepis na chleb cioci Gosi  Zakwas z podręcznika NASZE RAZEM W SZKOLE kl III   Wszystkie zdjęcia wykonała mama Zosi p. Marta.