Przygotowanie zakwasu Składniki : 400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej) 400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki i 100 ml letniej wody, odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po upływie tego czasu dodać 100 g maki i 100 ml letniej wody. Czynności powtórzyć przez kolejne 2 dni. Z otrzymanego zakwasu odłożyć do słoika około r zakwasu i wstawić do lodówki. Z pozostałej części upiec chleb według przepisu.
Przepis na chleb Składniki: ¾ kg mąki (różne rodzaje) ¾ l ciepłej wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru zakwas ziarna słonecznika i dyni siemię lniane amarantus ekspandowany otręby pszenne
Przepis na chleb Do miski wsypać mąkę (użyliśmy: żytnią typ 720, żytnią razową typ 2000, orkiszową typ 700, pszenną razową typ 2000) wlać ciepłą wodę, dodać sól, cukier i zakwas, wymieszać i wrzucić ziarna oraz otręby i jeszcze raz wymieszać.
Wyrastanie chleba Przygotować foremkę, przesmarować ją olejem i wlać ciasto ok. 2 cm. od góry formy. Odstawić do wyrośnięcia na około 12 godzin.
Pieczenie chleba Następnie wstawić foremki z wyrośniętym ciastem chlebowym do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec przez 20 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec jeszcze około 45 minut.
Pieczenie chleba Po wyjęciu upieczonego chleba z piekarnika wyjąć go z foremki, odwrócić i odparować, zawinąć w lniany ręcznik.
Można zjeść chleb na sucho lub posmarować masłem i dogryzać ogórka lub posmarować domowym smalcem i też dogryzać ogórka Propozycje podania
Dziękuję za uwagę i życzę smacznego !!! Bibliografia: Przepis na chleb cioci Gosi Zakwas z podręcznika NASZE RAZEM W SZKOLE kl III Wszystkie zdjęcia wykonała mama Zosi p. Marta.