Praktyki zawodowe odbywały się od 8 kwietnia do 5 maja w hotelu Rennsteig w Masserbergu.
Przez pierwsze 3 tygodnie praktyki pracowałyśmy na sali konsumenckiej, w ostatnim tygodniu natomiast praktyka odbywała się w kuchni.
Wykonywane czynności na sali to: obsługa gości; zaparzanie i noszenie kaw na zamówienie; sprzątanie stolików; nakrywanie do stolików; sprzątanie sali konsumenckiej; podawanie potraw gościom; zbieranie zamówień; składanie serwet; polerowanie sztućców; dekoracja sali na przyjęcia okolicznościowe; mycie kieliszków w zmywarce; prowadzenie gości do stolika;
Wykonywane czynności na kuchni to: mycie i krojenie warzyw; przygotowywanie stołu szwedzkiego; przygotowywanie półmisków z owocami, serami i szynką; przyrządzanie sałatek; dekoracja gotowych dań; przygotowywanie deserów; przygotowywanie półproduktów; praca na zmywaku; uzupełnianie półmisków śniadaniowych;
Zdjęcia z pracownikami hotelu.
W czasie wolnym: zwiedzałyśmy okolicę; korzystałyśmy z hotelowej siłowni; spędzałyśmy czas innymi praktykantkami z Polski; chodziłyśmy na spacery po tamtejszych szlakach turystycznych.
W połowie czasu trwania praktyk odbyła się wycieczka do Erfurtu.
Prezentację wykonały: Katarzyna Wrzesień i Sylwia Wolak, kl.3 EG Dziękujemy za uwagę!