Gleba Gleba – najbardziej zewnętrzna powłoka litosfery składająca się z luźnych cząsteczek mineralnych i organicznych, powietrza i wody. Cechą charakterystyczną gleby są procesy glebotwórcze takie jak: klimat, woda, drobnoustroje glebowe, rośliny, zwierzęta oraz działalność człowieka.
Właściwości sorpcyjne gleby Sorpcja jest to zjawisko zatrzymywania przez ciało stałe, w naszym przypadku glebę substancji stałych rozpuszczonych w gazach i cieczach. Dzięki niemu gleba ma składniki potrzebne roślinom, lecz powoduje on także zbieranie przez glebę zanieczyszczeń znajdujacych się w wodzie i powietrzu. Proces jej oczyszczenia trwa aż kilkaset lat!
Doświadczenie Woda + atrament Próbka gleby Zawartość probówek przesączyć Próbka Barwa przesączu Gleba ze wsi 2 jasny czerwony Gleba z Bielan 3 Najbardziej fioletowa Gleba z Muchoboru 4 ciemny czerwony
Wnioski Im większe właściwości sorpcyjne gleby, tym lepsza gleba dla roślin. Wyraźnie widać, iż gleba ze wsi jest najlepsza, gdyż najbardziej rozrzedziła atrament, następną uplasujemy glebę z Muchoboru. Jako najgorszą określimy glebę z Bielan Wrocławskich.
Oddziaływanie bakterii glebowych na celulozę. Ziemia ogrodowa Piach Ziemia z Ekoli Przycisnąć bibułą Codziennie, przez dwa tygodnie zwilżać wodą Wyniki Ziemia ogrodowa – papier rozłożył się w bardzo dużym stopniu. Piach – papier się nie rozłożył. Ziemia z Ekoli – słabe rozłożenie się papieru.
Wnioski Bakterie glebowe dobrze rozkładają celulozę. Im lepsza gleba, tym więcej bakterii – szybszy rozkład.
Oddziaływanie mikroorganizmów glebowych na papier i plastik Gleba Paski plastiku Bibuła filtracyjna Reklamówka biodegradalna Codziennie, przez dwa tygodnie zwilżać wodą Wyniki Reklamówka biodegradalna – rozłożyła się w małym stopniu. Paski plastiku – nie rozłożyły się Papier – całkowicie się rozłożył
Wnioski Jeszcze do niedawna w sklepach sprzedawano plastikowe reklamówki, które bardzo wolno się rozkładają. Nowe biodegradalne reklamówki rozkładają się o wiele szybciej, jednakże przegrywając z papierem, który także może służyć do noszenia naszych zakupów.
Działanie metali ciężkich na białko Białko jaja kurzego CH3CO2Hg(NO3)2Cd(NO3)2CuCl Nr próbkiOpis obserwowanych zmian 1 W większej części białko ścięte 2 Częściowo ścięte białko 3 Całkowite ścięcie białka 4 Niebieskie zabarwienie, całkowite ścięcie białka
Wnioski Jony metali ciężkich oddziaływują na białka, poprzez jego ścięcie. Reakcja jest nieodwracalna. Źródłami metali ciężkich mogą być: Nawozy fosforowe Środki ochrony roślin Spalanie paliw
Wpływ soli ołowiu na kiełkowanie roślin 1.10cm3 PbCl2 roztwór 0,1% 2.10cm3 PbCl2 roztwór 1% 3.10cm3 PbCl2 roztwór 2% 4. 10cm3 PbCl2 roztwór 5% 5. 10cm3 H2O Po 10 nasion rzeżuchy ogrodowej 3 warstwy bibuły filtracyjnej 3 dni Wyniki Nr próby Kiełkujące rośliny liczbadługość 15 Bardzo krótkie 28 Krótkie 38 Długie 45 Bardzo długie 50 –
Oddziaływanie tlenków azotu na kiełkowanie i wzrost rzeżuchy ogrodowej Wata po 10 nasion 1. 30cm3 HNO3 1% 2. 30cm3 H2O Wyniki W HNO3 nic nie wykiełkowało W H2O wykiełkowały wszystkie nasiona Szczelnie zakrywamy plasteliną
Wykrywanie azotanów(V) i azotanów(III) w sokach z owoców 3cm3 roztworu 2-3 krople Rivanolu HClWiórki magnezu Marchew, Ziemniak, Cytryna, Pomarańcz, Pomidor, Jabłko, Cebula, Limonka, Winogron, Mandarynka Obecność azotanów(III) da różowe zabarwienie Wzorzec KNO3 Przed dodaniem magnezu Po dodaniu magnezu Kolor wszystkich soków stał się jaśniejszy Ziemniak, Cytryna, Pomarańcz, Pomidor, Cebula, Limonka, Winogron, Mandarynka – barwa zmieniła się na żółty Marchew – zmiana na intensywny pomarańczowy Jabłko – Zmiana na Pomarańczowy KNO3- róż
Wnioski W środowisku kwaśnym magnez redukuje azotany(V) do azotanów(III), co skutkuje wydzielaniem się tlenu. Kolor roztworu po dodaniu magnezu wskazuje obecność azotanów.
Oddziaływanie detergentów na rośliny wodne Płyn do mycia naczyń 1. 2 krople 2. 5 kropli kropli kropli kropli 6. 10cm3 H2O Moczarka KanadyjskaDopełnić wodą 3 dni
Wyniki i wnioski Nr próbyWygląd moczarki Na ściankach próbówki oraz na roślinie widać pęcherzyki gazów. 1.Nie ma widocznych zmian 2.Lekkie zabarwienie liści na biało 3. Rośliny białe Roślina pozostała zielona Zachodzi chloroza. Jest to choroba roślin polegająca na zaniku chlorofilu, przy którym następuje rozkład chloroplastów. Taka roślina nie może prowadzić fotosyntezy.
Badanie wpływu wapnowania gleby na jej odczyn Do każdej z 3 kolb stożkowych wsypujemy 1 łyżeczkę badanej gleby, do drugiej oraz trzeciej kwas azotowy(V). Dodatkowo do trzeciej dodajemy szczyptę węglanu wapnia. Następnie do każdej zlewki wlewamy 100cm3 wody destylowanej. Kolby zatkać korkiem, a ich zawartość wstrząsać przez 10 minut i kolejno sączyć. Zmierzyć PH przesączu. Rodzaj glebypH Jacek I7.3 II(HNO3)6.7 III(HNO3+CaCO38.0 Agata I6.8 II(HNO3)6.3 III(HNO3+CaCO37.6 Steven I7.1 II(HNO3)3.0 III(HNO3+CaCO37.5
Wnioski Dodanie niewielkiej ilości wapna powoduje duży wzrost pH. W naszym przypadku gleby z odczynu kwasowego przeszła w odczyn zasadowy. Wapnowanie stosuje się w celu poprawienia właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych gleby.