Wykonawcy projektu: N. Oniszczuk, E. Pszczółka, Ł. Żukowski nauczyciel nadzorujący: mgr Ewa Karpacz.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
TERMODYNAMIKA CHEMICZNA
Advertisements

Czy Europa musi budowć Arkę Noego?
Dane INFORMACYJNE Zmiany stanów skupienia Nazwa szkoły:
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
Stany skupienia.
Rozszerzalność temperaturowa ciał stałych Zjawiska cieplne
Doświadczenie z wodą i atramentem
Napięcie powierzchniowe
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
1 2 Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3.
WYZNACZANIE TEMPERATURY WRZENIA WODY
Woda i Życie dawniej i dziś.
FIZYKA dla studentów POLIGRAFII Układy i procesy termodynamiczne
FIZYKA dla studentów POLIGRAFII Przejścia fazowe Zjawiska transportu
Zmiany stanów skupienia
przemiany i równowagi fazowe
WODA I ROZTWORY WODNE.
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
3 Proste doświadczenia z lodem Projekt: Mateusza Ciałowicza Opiekun: pani mgr Dorota Ciałowicz.
Sonia Rucińska i Victoria Peplińska
Lód Właściwości i niecodzienne użycie.
PROCES TECHNOLOGICZNY WYKONANIA ODLEWU W FORMIE PIASKOWEJ
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
Katarzyna Pędracka i Mateusz Ciałowicz
WODA – ŹRÓDŁO ŻYCIA.
WODA ŻYCIA.
Dlaczego woda jest niezwykła
Jak oszczędzać wodę.
Niezwykłe zamarzanie wody
Fizyka i astronomia Opracowała Diana Iwańska.
Doświadczenia z budowy materii
GĘSTOŚĆ.
Projekt „ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny.
Obieg wody w przyrodzie
Anna Hycki i Aleksander Sikora z Oddziałami Dwujęzycznymi
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat?
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Jasielska Liga Naukowa z LOTOSEM
428.Ile gramów lodu o temperaturze t p =-18 o C można stopić przy pomocy m=8,5kg wody o temperaturze t=55 o C?
Termodynamika II klasa Gimnazjum nr 2
TERMODYNAMIKA – PODSUMOWANIE WIADOMOŚCI Magdalena Staszel
Woda i roztwory wodne.
Test sprawdzający.
Kinetyczna teoria gazów
Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego
Eksperymenty naukowe Anatol Karski
Przygotowanie do egzaminów gimnazjalnych
Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Ciepło właściwe Ciepło właściwe informuje o Ilości ciepła jaką trzeba dostarczyć do jednostki masy ciała, aby spowodować przyrost temperatury o jedną.
Właściwości ciał stałych, cieczy i gazów
Przygotowała; Alicja Kiołbasa
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Reakcja krystalizacji bezwodnego Octanu sodu (CH3COONa)
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat
Stany skupienia wody.
Parowanie Kinga Buczkowska Karolina Bełdowska kl. III B nauczyciel nadzorujący: Ewa Karpacz.
Czy substancje można mieszać?
- życiodajna Substancja
Czy substancje można przetwarzać?
Woda wodzie nierówna ‹#›.
Termodynamiczna skala temperatur Stosunek temperatur dowolnych zbiorników ciepła można wyznaczyć mierząc przenoszenie ciepła podczas jednego cyklu Carnota.
Metoda naukowa i wyjaśnianie świata
Woda w przyrodzie..
Woda to cudowna substancja
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Równowaga cieczy i pary nasyconej
Zapis prezentacji:

wykonawcy projektu: N. Oniszczuk, E. Pszczółka, Ł. Żukowski nauczyciel nadzorujący: mgr Ewa Karpacz

Wspólnie opracowywaliśmy odpowiedzi na nurtujące nas pytania związane z tematem projektu. Następnie wykonywaliśmy doświadczenia. Potem postanowiliśmy udokumentować je poprzez robienie zdjęć. Po wykonanych pracach, wypełnialiśmy otrzymane wcześniej karty pracy, w których opisaliśmy, krok po kroku, nasze doświadczenia. W kolejnym tygodniu wykonaliśmy trzy prezentacje. Wspólnie je omówiliśmy i poprawiliśmy je. Ta prezentacja jest owocem naszej wielotygodniowej pracy i przygotowań nad tym projektem.

Pod wpływem niskiej temp. woda zamarza. Podczas zamarzania zwiększa swoją objętość, co prowadzi do pęknięcia butelki i wysadzenia zakrętki.

Woda w stawie zamarza, ale tylko na powierzchni. Na dnie woda posiada temp. dodatnią, mimo tego, że temp. powietrza jest ujemna. Dzieje się tak dzięki rozszerzalności temperaturowej wody.

 Aby rozpuścić kostkę masła należy przygotować patelnię i włączyć gaz, położyć masło na patelni. Pod wpływem wysokiej temp. masło rozpuści się.  Można wystawić masło w pudełku lub sreberku za okno w ciepły dzień. Efekt będzie taki sam jak z patelnią.

Przyrządy i opis eksperymentu:  plastikowa foremka,  20ml wody,  20ml oleju,  20ml soku malinowego Do przygotowanej foremki wlewamy takie same ilości wody, oleju i soku. Następnie wstawiamy ją do zamrażalnika (temp. -5˚C).

Obserwacje i wyniki pomiarów: Po ok. 24h pobytu foremki w zamrażarce substancje zmieniły swój stan skupienia. Największą zmianę było widać w foremce z wodą. Natomiast olej i sok malinowy zakrzepł.

Wnioski: Nie wszystkie substancje w stanie ciekłym krzepną tak samo. Zależy to m.in. od gęstości i właściwości badanych substancji. Można jedna stwierdzić, że wszystkie ciecze krzepną.

Doświadczenie 2:

Sprawdzenie, czy woda osolona, osłodzona i zwykła zamarzają tak samo. Przygotowane naczynia z wodą słoną, słodką i zwykłą.

Potrzebne są dwa naczynia, w których przygotujemy wodę słoną i słodką oraz trzy jednakowe pojemniki, w których będziemy przeprowadzali proces krzepnięcia wody. Do naczyń nalewamy jednakowe ilości wody i pozostawiamy do zamarznięcia w jednakowej temperaturze.

Faza pierwsza, przed zamrażaniem

Faza druga, częściowe zamarznięcie

Faza ostatnia, całkowite zamarznięcie

z wody słodkiej z wody zwykłej z wody słonej

Obserwujemy, że najszybciej zaczyna krzepnąć zwykła woda, następnie woda słodka, a najwolniej słona. Zwykła woda zaczyna zamarzać od góry, natomiast dwie pozostałe od dołu. Po zamarznięciu wody słonej, sól wyszła na wierzch, woda słodka zamieniła się w klejącą kostkę, a zwykła zamarzła cała i miała mleczny odcień.

Czysta woda najszybciej zamarza. Różnego rodzaju dodatki (w tym przypadku cukier i sól) spowalniają zamarzanie. Ten proces i szybkość jego przebiegu zależy od domieszek dodawanych do wody, więc od gęstości cieczy.

Cel eksperymentu: Sprawdzenie, czy kostka lodu wrzucona do słonej wody zachowuje się tak samo jak kostka wrzucona do zwykłej wody.

Potrzebne są dwa jednakowe naczynia: jedno z wodą słoną, a drugie z wodą zwykłą. W naczyniach znajdują się takie same ilości wody, o jednakowych temperaturach, a kostki są jednakowych rozmiarów i kształtów. Wrzucamy po jednej kostce do każdego z naczyń i obserwujemy.

Obserwacje: Faza pierwsza: Kostki zostały wrzucone do naczyń. Faza druga: Kostki uległy częściowemu stopieniu.

Faza trzecia: Widoczna różnica w wielkościach kostek. Kostka w wodzie zwykłej rozpuściła się.

 Obserwacje: Kostka w naczyniu z wodą zwykłą roztapia się szybciej.  Wnioski: Szybkość roztapiania się lodu zależy od gęstości cieczy, a co za tym idzie od ciepła właściwego cieczy, w której przebiega proces topnienia.

 KRIOLOGIA - nauka o lodzie naturalnym, występującym w różnych postaciach w przyrodzie, atmosferze, hydrosferze i litosferze.  GLACJOLOGIA - nauka z rodziny kriologii; zajmuje się badaniem lodowców, lądolodów oraz własnościami lodów, ich występowaniem, procami ich powstawania oraz badaniem ich wpływo na środowisko.

Stany skupienia: Przemiany fazowe: *ciekły; *gazowy; *stały; GAZ skraplanie CIECZ parowanie krzepnięcie topnienie CIAŁO STAŁE resublimacja sublimacja

Ciepło topnienia: jest to ilość potrzebnej energii do stopienia jednostki masy danej substancji. Temperatura topnienia: to temperatura w której kryształ zmienia się w ciecz. To najwyższa możliwa temperatura w której może się rozpocząć krystalizacja tej substancji.

Gdy woda zamarza to temperatura otoczenia podnosi się, ponieważ energia jest przekazywana od krzepnącej cieczy dla otoczenia.

 Cel eksperymentu: Zbadanie właściwości wody i lodu podczas oziębiania i ogrzewania.  Opis eksperymentu: Podgrzewanie świeczką lodu. Oziębianie w zamrażalniku wody.

Woda podczas oziębiania zmienia swój stan skupienia w stały (lód). Jej temperatura spada.

Lód podczas ogrzewania nad świeczką zaczyna pękać i topić się. Jego temperatura wzrasta i przechodzi ze stanu stałego w ciekły.

Woda pod wpływem niskiej temperatury zaczyna krzepnąć, a lód ogrzewany nad płomieniem topi się (pękanie lodu związane jest z siłami, które działają miedzy cząsteczkami lodu). Zmieniają swój stan skupienia.

 Cel eksperymentu: Zbadanie jakie czynniki wpływają na temperaturę topnienia lodu.  Opis eksperymentu: Użyto trzy różne objętości w naczyniu wody zwykłej i trzy różne objętości w naczyniu wody z sokiem bardzo słodkiej.

Sześć naczyń z wodą i wodą z sokiem przed wstawieniem do zamrażarki.

Największe objętości. Średnie objętości.Najmniejsze objętości.

Porównanie objętości po 10 minutach od wyjęcia z lodówki przy temperaturze podanej obok.

Porównanie objętości po 30 minutach od wyjęcia z lodówki w stałej temperaturze.

Różnice w tempie topnienia lodu wynikają z tego, że każdy miał inną objętość. Najszybciej stopił się lód z wodą z sokiem o najmniejszej objętości, a najdłużej topił się zwykły lód o największej objętości.

Szybkość topnienia lodu zależy od temperatury otoczenia, od objętości lodu i od tego z czym woda była zmieszana przed zamrożeniem.