 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Odżywiamy się zdrowo!.
Advertisements

Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Jedzenie w Hiszpanii.
Krewetki po tajsku.
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
N a k r y c i e s t o ł u.
Kuchnia polska.
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Ryby i owoce morza.
Olimpiada zdrowia.
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
Bez śniadania nie ma nauczania
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Jedzenie w Hiszpanii.
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
W trosce o zdrowie.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
10 zasad zdrowego odżywiania
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
Zasady Odżywiania.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Wpływ przetwórstwa na jakość żywności
Witaminy Jakub Dorobisz.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
Owoce i warzywa.
Dekalog zdrowego żywienia
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE UCZNIÓW
Choroba prostaty a dieta
Zasady zdrowego odżywiania!
2011/2012 폴란드어 강좌 Season II ( – )
Legenda litwińskich potraw
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
ABC – zdrowego odżywiania
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa

 Wybierz jedną odpowiedź: a) mięta b) liść laurowy c) jałowiec

 Tłuszczem pochodzenia zwierzęcego jest: a) olej b) oliwa c) masło d) margaryna

 Wybierz jedną odpowiedź: a) frytownica b) gofrownica c) szatkownica

 Wybierz jedną odpowiedź: a) cynamon b) imbir c) goździki

 Podczas przechowywania mrożone truskawki uległy rozmrożeniu. W jakich warunkach przechowywano mrożonkę? a) -18 C b) -10 C c) -5 C d) +2 C

 Najwięcej jodu zawiera mięso: a) baranie b) drobiowe c) wieprzowe d) ryb morskich

 Wybierz jedną odpowiedź: a) rondel b) patelnia c) garnek

 Którą zupę należy zagęścić zasmażką? a) żurek b) krupnik c) chłodnik d) grzybowa

 Wybierz jedną odpowiedź: a) mięta b) koper c) bazylia

 Deski zielonego koloru należy zastosować do obróbki wstępnej: a) drobiu b) warzyw c) ryb i owoców morza d) mięsa

 Wybierz jedną odpowiedź: a) cebula b) czosnek c) imbir

 Mąkę należy przechowywać w magazynie: a) chłodzonym b) Artykułów suchych c) Warzyw i owoców d) ziemniaków

 Warzywa cebulowe to: a) por b) szpinak c) kapusta d) marchew

 Wybierz jedną odpowiedź: a) blacha do pieczenia b) prodiż c) duży garnek

 Kasza krakowska otrzymywana jest z: a) jęczmienia b) pszenicy c) prosa d) gryki

 Wybierz jedną odpowiedź: a) imbir b) kminek c) wanilia

 Bemar to urządzenie służące do: a) gotowania wody b) wyparzania naczyń c) przechowywania gorących potraw d) wyrabiania mięsnej masy mielonej

 Obrane lub rozdrobnione jabłka należy zabezpieczyć przed ciemnieniem poprzez: a)Wstawienie do lodówki b)Zalanie wodą z olejem c)Skropienie sokiem z cytryny d)Zawinięcie w folię aluminiową

 Wybierz jedną odpowiedź: a) filiżanka do kawy b) bulionówka c) talerz

 Wybierz jedną odpowiedź: a) czosnek b) cebula c) żółta papryka

 Pulpety, to potrawa z mięsnej masy mielonej: a) smażona b) gotowana c) pieczona d) duszona

 Zielona pietruszka, to surowiec zawierający: a) węglowodany b) witaminy c) tłuszcze d) białko

 Potrawa przygotowana z ciasta ziemniaczanego to: a) kołduny b) knedle c) uszka d) naleśniki

 Które z podanych naczyń powinno być użyte do podania lodów: a) salaterka b) pucharek c) szklanka d) filiżanka

 Magazynowanie owoców i warzyw w zbyt suchych i ciepłych pomieszczeniach powoduje ich: a) wysychanie b) dojrzewanie c) pleśnienie d) jełczenie

 Po otwarciu nowych opakowań liście laurowe i majeranek należy przechowywać w szczelnie zamkniętych: a) szklanych słoikach b) torebkach foliowych c) torebkach papierowych d) plastikowych pojemnikach

 Sery białe po spożyciu są bogatym źródłem: a) żelaza b) białka c) błonnika d) witaminy C

 Na podstawie obejrzanego filmu kulinarnego wypisz drobny sprzęt gastronomiczny i urządzenia, jakie były wykorzystane do sporządzenia potrawy  Napisz jaka została zastosowana obróbka cieplna? a) gotowanie b) smażenie c) pieczenie d) duszenie POWODZENIA !!!!!