Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego ul. Sienkiewicza 88 90 – 357 Łódź Tel.: (042) 636 75 44 Tel./fax: (042) 636 12 33

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego
Advertisements

„TWÓJ ZAWÓD – TWOJA PRZYSZŁOŚĆ”
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE W POWIECIE KLUCZBORSKIM Miejsce: Aula Zespołu Szkół Ogólnokształcących im. Adama Mickiewicza w Kluczborku Termin: 28 listopada 2007.
Centra Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu
Technik turystyki wiejskiej
Zespół Szkół Techniczno - Informatycznych w Busku - Zdroju
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA NR 10 oraz SZKOŁA POLICEALNA przy Ośrodku Szkolno-Wychowawczym Nr 1 dla Dzieci i Młodzieży Słabo Widzącej i Niewidomej im.
Zespół Szkół w Olsztynku im. K.C. Mrongowiusza
Hotelarsko Turystycznych
Struktura egzaminu zawodowego
GIMNAZJALISTO, jeśli marzysz o dobrej pracy! Chcesz profesjonalnie gotować i serwować potrawy Lubisz kontakt z ludźmi i chciałbyś świadczyć im usługi.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA.
Technik organizacji usług gastronomicznych
usług gastronomicznych
Współpraca szkoły z przedsiębiorstwem
TECHNIK ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 we Wrocławiu
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK KUCHARZ ul.
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
Klub nauczyciela przedmiotów gastronomicznych
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
Ogólna charakterystyka typów szkół- szansa na zatrudnienie
STRUKTURA ZESPOŁU SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH W CZAPLINKU
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Zespół Szkół w Zabrodziu
ZAWÓD DLA MŁODZIEŻY, KTÓRA LUBI LUDZI ORAZ CHCE LEPIEJ POZNAĆ ŚWIAT
Szkoła zawodowa Rzeszów 2013.
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH.
Zespół Szkół Gastronomicznych
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
Drogi Absolwencie! Nasza szkoła otwiera drzwi do Twojej kariery zawodowej Strona WWW: ekonomik.webd.pl.
WYBÓR ZAWODOWY GIMNAZJALISTY
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR W RZEMIENIU NA ROK 2015/2016.
www. zsp1kluczbork.wodip.opole.pl
Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
ZAWÓD: CUKIERNIK Produkuje i dekoruje wyroby ciastkarskie i cukiernicze, np. ciasta, torty, lody, pieczywo cukiernicze.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
Płock, Al. F. Kobylińskiego 25
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
KIERUNKI KSZTAŁCENIA TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania różnych zadań.
KSZTAŁCIMY NA 5 GWIAZDEK
Zmienia życie. Otwiera umysły. Struktura i możliwości programu ERASMUS+ Kształcenie i szkolenia zawodowe ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 3 „Mechanik”
Technik żywienia i usług gastronomicznych Technik eksploatacji portów i terminali Technik obsługi turystycznej Technik architektury krajobrazu Technik.
Projekt współfinasowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego1 Priorytet IX. Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz Ź ródło: Prezentacja zawodu Zespół Szkół Gastronomiczno-
Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia zawód – kucharz zawód – kucharz.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Noblistów Polskich Szkoła praktycznych umiejętności Oferta edukacyjna na rok szkolny 2016/2017 dla absolwentów.
CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO I USTAWICZNEGO W SOSNOWCU ul. Gen. Grota Roweckiego 64 OFERTA EDUKACYJNA W ROKU SZKOLNYM 2016/2017.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 5 im. Króla Bolesława Chrobrego Łódź, ul. Drewnowska 88
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 5 im. Króla Bolesława Chrobrego Łódź, ul. Drewnowska telefon:
Technik transportu drogowego
ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO W ŁODZI Oferta edukacyjna Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich 91 – 845 Łódź, ul. Franciszkańska.
Technikum Nr 4 TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego
Badanie losów edukacyjnych absolwentów
Centra Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Marii Skłodowskiej-Curie
Dualne kształcenie zawodowe
PRACODAWCA W KSZTAŁCENIU ZAWODOWYM – MOŻLIWOŚCI I PERSPEKTYWY
Oferta edukacyjna dla dorosłych
PRACODAWCA W KSZTAŁCENIU ZAWODOWYM – MOŻLIWOŚCI I PERSPEKTYWY
E-fektywne F-unkcjonalne S-zkoły
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Zapis prezentacji:

Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego ul. Sienkiewicza – 357 Łódź Tel.: (042) Tel./fax: (042)

Kierunki kształcenia: Technikum nr 4  Technik żywienia i usług gastronomicznych Zasadnicza Szkoła Zawodowa  Kucharz 2

Rynek pracy Zgodnie z danymi Urzędu Statystycznego w Łodzi w systemie REGON w województwie łódzkim zarejestrowanych jest 5863 podmiotów reprezentujących Sekcję I (Działalność związana z zakwaterowaniem i usługami gastronomicznymi) według PKD 207. W tym: 734 to jednostki związane z zakwaterowaniem, a 5129 – z działalnością usługową związaną z wyżywieniem. Bardziej szczegółowe informacje podaje przykładowo Bank Danych Lokalnych Urzędu Statystycznego w Łodzi. Przykładowo w 2012 roku liczba wybranych przedsiębiorstw z tej branży w województwie łódzkim wynosiła odpowiednio:  restauracje – 185  bary – 182  stołówki – 53  punkty gastronomiczne – 129. Możliwości zatrudnienia: kucharz może pracować w restauracjach, kawiarniach, restauracjach hotelowych, barach szybkiej obsługi, pensjonatach, domach wczasowych, restauracjach na statkach, promach, w stołówkach zakładowych, szpitalnych, sanatoriach, szkołach, internatach lub przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją półproduktów spożywczych. Może też prowadzić własną firmę gastronomiczną. 3

Rodzaj pracy Zadania i czynności:  Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.  Oblicza wartość odżywczą i energetyczną potraw.  Pobiera surowce i półprodukty do produkcji kulinarnych.  Przeprowadza ocenę surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwie nimi gospodaruje. Zabezpiecza je przed zepsuciem.  Posługuje się narzędziami, maszynami, i urządzeniami służącymi do przygotowywania potraw i napojów.  Wykańcza, porcjuje, dekoruje i wydaje wyroby kulinarne.  Utrzymuje na bieżąco czystość na stanowisku pracy, a także porządkuje pomieszczenia produkcyjne po zakończeniu pracy. Przestrzega przepisów bhp i ppoż. obowiązujących w zakładach gastronomicznych. 4 Środowisko pracy: Praca kucharza odbywa się w pozycji stojącej w pomieszczeniach kuchennych, w których znajdują się urządzenia kuchenne. Uciążliwa jest w kuchni wysoka temperatura, duża wilgotność i hałas.

Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 4 – 3 letnia Kucharz – 3 klasy (j. angielski)  W zawodzie kucharz obowiązuje kwalifikacja: Sporządzanie potraw i napojów.  Na tę kwalifikację składają się dwa działy: Przechowywanie żywności oraz Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Kwalifikacja potwierdzona jest egzaminem pod koniec 3 klasy. 5

Technikum nr 4 – 4 letnie (j. angielski, j. francuski)  W klasach technikum j. francuski jest prowadzony od podstaw natomiast j. angielski jest prowadzony od podstaw i jako kontynuacja dla tych, którzy uczyli się go wcześniej.  Zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych - 1 klasa (przedmioty rozszerzone: biologia i matematyka).  Zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych - 2 klasy (przedmioty rozszerzone: biologia i WOS).  Zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych - 3 klasy (przedmioty rozszerzone: geografia i język angielski). 6

Technik żywienia i usług gastronomicznych W trakcie kształcenia uczeń uzyskuje 2 kwalifikacje: 1. Sporządzanie potraw i napojów zakończone egzaminem pod koniec 3 klasy. 2. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych zakończona egzaminem po I semestrze 4 klasy. 7

Informacje dla kandydatów Przy naborze do technikum brane są pod uwagę przedmioty:  Język polski  Język obcy  Biologia  Geografia 8

Rozwój zawodowy  We wszystkich klasach naszego Technikum tradycyjnie kształcimy: najlepszych kucharzy, kelnerów, kierowników restauracji i specjalistów żywienia.  Osoby, które osiągnęły sukces w tym zawodzie: Karol Okrasa, Krzysztof Szulborski, Wojciech Modest Amaro, Robert Sowa, Michał Doroszkiewicz. 9

Osiągnięcia „Kuchnia Polska na Mazowszu”:  2015 III miejsce w konkursie kelnerskim, finaliści w części kulinarnej  2014 I miejsce w części kulinarnej, II miejsce w części kelnerskiej oraz Grand Prix dla naszej szkoły  2013 IV miejsce w części kulinarnej, II miejsce w części kelnerskiej  2012 Grand Prix dla naszej szkoły  2011 I miejsce w części kulinarnej, III miejsce w części kelnerskiej  2010 Grand Prix dla naszej szkoły 10

Osiągnięcia  Calvados Nouvelle Vogue International Trophies 2015 I miejsce  XVI Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych 2015 I miejsce  „Natura Food. Tradycyjne Smaki Regionu” 2014 II miejsce  Ogólnopolski Konkurs Barmański 2013 II i III miejsce  „Natura Food. Tradycyjne Smaki Regionu” 2013 I i III miejsce  Dzień z Podravką 2012 zwycięstwo w I i II edycji  „Villeray&Boch” Międzynarodowy Puchar Świata 2010 brązowy medal  Olimpiada Barmańska: I miejsce 2010, II miejsce

Projekty unijne 12 L.pTytuł projektuRok realizacji Ilość uczniów/nauczycieli objętych wsparciem Projektodawca 1. „Jestem zawodowcem na poziomie europejskim” uczniów Miasto Łódź Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi 2. „Kuchnie Świata” uczniów Międzynarodowa Fundacja Kobiet w Łodzi 3. „Profesjonalna barmanka. Profesjonalny barman.” uczniów Miasto Łódź Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi 4. „Cudze chwalicie swego nie znacie” uczniów Międzynarodowa Fundacja Kobiet w Łodzi 5. Program rozwojowy i rozwój kompetencji kluczowych uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr uczniów Akademia Rozwoju Osobowego „Perfecta” sp. z o.o.

Projekty unijne 13 L.pTytuł projektuRok realizacji Ilość uczniów/nauczycieli objętych wsparciem Projektodawca 6. PWP „Dobra praktyka drogą do sukcesu” uczniów i 16 nauczycieli Doradztwo Unijne Zbigniew Banasiak 7. „Nowoczesny nauczyciel – specjalistą w branży gastronomicznej” nauczycieli Doradztwo Unijne Zbigniew Banasiak 8. „Współpraca z pracodawcami sukcesem szkoły i uczniów” uczniów Doradztwo Unijne Zbigniew Banasiak 9. „Przepis na sukces” uczniów i 24 nauczycieliCORRECT SUE

Efektem pozyskiwania funduszy unijnych jest osiągnięcie przez uczniów kompetencji związanych z:  planowaniem własnej kariery zawodowej,  rozwojem umiejętności interpersonalnych, autoprezentacji, samooceny wykonanej pracy,  dążeniem do samorozwoju i kształcenia ustawicznego,  doskonaleniem umiejętności informatycznych,  doskonaleniem umiejętności językowych,  doskonaleniem umiejętności kulinarnych,  współpracą z pracodawcami, czyli możliwość pracy w realnym środowisku oraz rozwijanie kwalifikacji i kompetencji zgodnie z zapotrzebowaniem rynku pracy. 14

15

16

17

Współpraca z firmami  Hotel Andel’s  Hotel Tobaco  DoubleTree by Hilton  U Kretschmera – Kuchnia Czterech Kultur  Hotel Grand  Restauracja Nowa Łódź  Restauracja Stacja Nowa Gdynia  Hotel Novotel  Hotel HolidayInn  Hotel Qubus  Hotel Ambasador 18

Staż we Francji  Od kilku już lat w ZSG w Łodzi wśród absolwentów Technikum prowadzony jest nabór na wyjazd na staż do Francji do ośrodka szkoleniowego CFA (Centre de Formation d’Aprentis) w Bar-le – Duc.  Jest to program międzynarodowy o charakterze zawodowym, współfinansowany przez lotaryńską Radę Regionalną.  Staż jest dobrą szansą dla osób kończących szkołę, aby zdobyć dodatkowe kwalifikacje i umiejętności umożliwiające lepszy start na rynku pracy. 19

Łódzkie szkoły, które kształcą w tych zawodach Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego ul. Franciszkańska 137, Łódź tel.: