Jakość soków i nektarów dostępnych na polskim rynku Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków Konferencja Prasowa Warszawa, 11 lipca 2007.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Projekt „5 razy dziennie warzywa i owoce”
Advertisements

Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Przepisy prawa dotyczące żywności
KRAJOWA UNIA PRODUCENTÓW
FRUPP Pierwszy dostępny na rynku produkt otrzymany ze świeżych owoców w postaci chrupiącego batonika!!!
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO – SPOŻYWCZYM NA PRZYKŁADZIE
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Zagadnienia materiałowo-surowcowe w produkcji mebli w Polsce Maciej Formanowicz, Marek Adamowicz, Tomasz Wiktorski Międzynarodowa konferencja Rynek drewna.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Narażenie zawodowe pracowników zatrudnionych przy zbieraniu i składowaniu odpadów komunalnych na negatywne skutki zdrowotne – studium przypadku choroby.
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Desery Mleczne.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Konkurs Czas na Zdrowie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowe odżywianie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Owoce.
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
TECHNOLOGIA OWOCÓW I WARZYW
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
1 „Konkurencyjność polskich producentów żywności” Iwona Szczepaniak 19 maja 2006.
Rozdysponowanie jabłek przemysłowych w Polsce Bożena Nosecka Zakład Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB 24 lutego 2016 r. Lublin.
Warzywa i owoce
Konferencja Sadownicza Jabłkowe problemy – sposoby rozwiązania Jak producenci mogą poprawić zorganizowanie naszego rynku jabłek Witold Boguta Krajowy Związek.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Wstępna prognoza zbiorów owoców w 2006 roku. Tab. 1. Zbiory owoców w Polsce w tys. ton Gatunek prognoza Jabłka Wiśnie
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
PORCJA ZDROWIA KAŻDEGO DNIA. DLACZEGO TYMBARK ?  W szerokiej ofercie Tymbarku każdy znajdzie coś dla siebie.  Wśród naszych produktów są 100% soki bez.
Witaminowe opowieści.
Dlaczego warto być w Polskim Stowarzyszeniu Sprzedaży Bezpośredniej
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Branża czekoladowo – cukiernicza w Polsce
GDY SPRÓBUJESZ ŚWIEŻEGO SOKU TO NA PEWNO NIE ZABRAKNIE CI UROKU !
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Jakość soków i nektarów dostępnych na polskim rynku Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków Konferencja Prasowa Warszawa, 11 lipca 2007

Agenda  Rynek soków i nektarów, informacje o Stowarzyszeniu Krajowa Unia Producentów Soków, (J. Pawlak – KUPS)  Sok, nektar, napój – podstawowe różnice (B. Groele – KUPS)  Wartości zdrowotne i odżywcze produktów sokowych (A. Jarosz – IŻŻ)  Działania KUPS na rzecz zapewnienia jakości soków i nektarów dostępnych na polskim rynku (A. Kłodawski – KUPS)  Jakość soków i nektarów na polskim rynku – dane, fakty, statystyki (prof. W. Płocharski – KUPS)  Dyskusja

Rynek soków i nektarów, informacje o Stowarzyszeniu Krajowa Unia Producentów Soków Julian Pawlak

Krótka charakterystyka rynku  Kategoria soków i nektarów z owoców i warzyw to jedna z największych i najszybciej rosnących kategorii spożywczych w Polsce  WARTOŚĆ 2,5 MLD ZŁ  ILOŚĆ ca 1000 mln litrów 2006/2005 rok - wzrost o 13%  SPOŻYCIE 25 l/osobę

Krótka charakterystyka rynku  Spożycie soków w Polsce jest na poziomie średniej UE -15 ale niższe niż w niektórych krajach europejskich (w Polsce – 25 l/osobę rocznie; w Niemczech – ok. 40 l/osobę)  Najchętniej Polacy sięgają po napoje, następnie nektary, najrzadziej piją soki Źródło: AC Nielsen, 2006 Ilościowo Wartościowo

Krótka charakterystyka rynku  Ulubione smaki Polaków to pomarańczowy i jabłkowy (zarówno w kategorii soków, jak i nektarów) Źródło: IERiGŻ

Rynek soków zagęszczonych w Polsce Źródło: IERiGŻ PRODUKCJA – 270 tys. ton (rok 2006) EKSPORT  Soków zagęszczonych z owoców miękkich 40 tys. ton  Zagęszczonego soku jabłkowego 205 tys. ton IMPORT  Soków zagęszczonych z owoców miękkich brak  Zagęszczonego soku jabłkowego 10 tys. ton  Zagęszczonych soków z owoców południowych 70 tys. ton

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków  Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków powstało w 1993 roku  Obecnie KUPS liczy 40 członków  Producenci wyrobów gotowych (soki, nektary, napoje)  Producenci surowców (zagęszczone soki owocowe i warzywne)  Firmy handlowe, usługowe  Instytuty naukowe  Producenci opakowań, maszyn i urządzeń  Członkowie KUPS reprezentują ok. 80 % rynku soków i nektarów w Polsce

 Stowarzyszenie KUPS jest organizacją non-profit, finansowaną ze składek członków oraz projektów organizowanych w ramach działań statutowych, którego celem jest:  integrowanie i reprezentowanie środowiska producentów soków, nektarów i napojów owocowych i warzywnych  realizowanie i wspieranie inicjatyw, postaw i działań, których celem jest rozwój przemysłu sokowniczego w Polsce  przyczynianie się do zwiększenia spożycia soków, nektarów i napojów przez Polaków  działania na rzecz poprawy jakości oraz współpraca z organizacjami zajmującymi się problematyką jakościową soków w kraju i zagranicą Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Działania na rzecz branży:  Organizacja sympozjów i szkoleń  Powołanie Zespołu ds. Monitorowania i Prognozowania  Współpraca z MRiRW, MF, MŚ, MG, ARR, ARiMR  Współpraca z międzynarodowymi organizacjami:  AIJN  SGF  EQCS  Współpraca z jednostkami badawczymi i naukowymi Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Działania na rzecz środowiska:  Przystąpienie do inicjatywy REKARTON: Dobrowolne Porozumienie na rzecz rozwoju systemu zbierania i recyklingu odpadów opakowaniowych po kartonach do płynnej żywności Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Działania na rzecz konsumenta:  Działania promocyjno-informacyjne  Rzetelne informowanie nt. definicji i właściwości produktów  Projekt Marchewka  Współpraca z mediami  Działania na rzecz poprawy jakości soków, nektarów napojów  Dobrowolny System Kontroli (DSK)  Projekt QUISEE  Projekt QUALI-JUICE  Współpraca z GIJHARS, IH, UOKiK, Federacją Konsumentów Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Sok, nektar, napój – podstawowe różnice Barbara Groele

Sok Nektar Napój – podstawowe różnice SOK 100% WSADU OWOCOWEGO sok wyciśnięty bezpośrednio z owoców lub otrzymany z zagęszczonego soku owocowego poprzez odtworzenie proporcji wody i aromatu usuniętego w trakcie procesu zagęszczania sok nie zawiera dodatku sztucznych barwników ani aromatów; nie może być konserwowany chemicznie NEKTAR OD 25 DO 100% WSADU OWOCOWEGO rozcieńczony sok wodą z dodatkiem cukru, ewentualnie kwasu cytrynowego nektar nie zawiera sztucznych barwników ani aromatów; nie może być konserwowany chemicznie NAPÓJ owocowy i/lub warzywny OD 20 DO 100% WSADU OWOCOWEGO zawiera określoną ilość soku, wody, cukru, kwasu cytrynowego i inne dozwolone do żywności dodatki Napój może zawierać barwniki i aromaty oraz inne dodatki

Sok Nektar Napój – podstawowe różnice A – SOK B – NEKTAR C – NAPÓJ

Rodzaje soków Istnieje wiele klasyfikacji soków (i nektarów), jedną z nich jest podział ze względu na technologię produkcji:  soki odtwarzane – przygotowywane są z soku zagęszczonego otrzymywanego poprzez odparowanie dużej części wody, producent soku pitnego dodaje taką samą ilość wody, jaka została odparowana  soki produkowane z bezpośrednich nieprzetworzonych soków surowych (NFC), takie soki mogą być pasteryzowane lub tylko schładzane, i wówczas mają krótki termin przydatności do spożycia (należy je przechowywać w lodówce) Zgodnie z przepisami sok nie może zawierać niedeklarowanego dodatku cukru ani substancji zakwaszających

Rodzaje soków i nektarów Ze względu na wygląd soki i nektary możemy podzielić na:  Klarowne (np. sok jabłkowy)  Naturalnie mętne (np. sok pomarańczowy)  Przecierowe (np. sok pomidorowy) Zgodnie z przepisami do soku i nektaru nie można dodawać substancji konserwujących

Nektary  Istotne jest uświadamianie konsumentom, że nie ze wszystkich owoców można wyprodukować sok  Takie owoce jak aronia, czarna porzeczka, żurawina są zbyt kwaśne i dlatego można z nich wyprodukować nektar lub napój (trzeba je rozcieńczyć i dosłodzić)  Producenci, którzy obecnie posługują się określeniem „sok z czarnych porzeczek” naruszają prawo i wprowadzają konsumentów w błąd. Prawidłowa nazwa to „nektar z czarnych porzeczek”  W przypadku nektarów ilość wsadu owocowego (soku lub przecieru) jest ściśle określona i jest zależna od typu owoców np.: jabłka, pomarańcze – min. 50% czarne porzeczki – min. 25% śliwki – min. 30% wiśnie – min. 35%

Wartości zdrowotne i odżywcze produktów sokowych Dr n. med. Agnieszka Jarosz

Wartości odżywcze i zdrowotne soków i nektarów Soki owocowe i warzywne są znakomitym źródłem szeregu niezbędnych składników odżywczych:  witamin  składników mineralnych oraz  błonnika pokarmowego  flawonoidów Soki owocowe i warzywne powinny być elementem naszej codziennej diety

Wartości odżywcze i zdrowotne soków i nektarów  Soki sa źródłem witamin antyoksydacyjnych ACE, które przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy, nowotworów i procesom starzenia  Błonnik pokarmowy zapewnia właściwą perystaltykę przewodu pokarmowego, wpływa korzystnie na stężenie cholesterolu i cukru we krwi oraz wiąże metale ciężkie  Flawonoidy mają działanie antyoksydacyjne (hamują rozwój wolnych rodników)

Wartości odżywcze i zdrowotne soków i nektarów – przykładowe wartości  Jedna szklanka soku pomarańczowego (250 ml) zawiera ok.: 60 mg witaminy C, 60 μg folianów, wartość kaloryczna to 118 kcal  Jedna szklanka soku pomidorowego (250 ml) zawiera ok.: 37 mg witaminy C, ok. 500 mg potasu, likopen, wartość kaloryczna to 37 kcal  Jedna szklanka soku jabłkowego (250 ml) zawiera ok.: 250 mg potasu, pektyny, wartość kaloryczna to 112 kcal  Jedna szklanka nektaru z czarnej porzeczki (250 ml) zawiera ok.: 58 mg witaminy C, bioflawonoidy, wartość kaloryczna to 115 kcal  Jedna szklanka soku wielowarzywnego (250 ml) zawiera ok.: 30mg witaminy C, 3g błonnika, wartość kaloryczna to 62 kcal

Wartości odżywcze i zdrowotne soków i nektarów  Soki i nektary są polecane:  rekonwalescentom  w zapobieganiu i leczeniu kamicy nerkowej  w chorobach przebiegających z gorączką  w biegunkach o różnej etiologii  w zaparciach  w zespole jelita drażliwego Osoby na diecie odchudzającej powinny wybierać:  soki naturalne niesłodzone  soki o niskiej kaloryczności (pomidorowy, wielowarzywny)

Działania KUPS na rzecz zapewnienia jakości soków i nektarów Andrzej Kłodawski

Działania KUPS na rzecz poprawy jakości soków i nektarów na polskim rynku  Powołanie w 2002 r – DOBROWOLNEGO SYSTEMU KONTROLI (DSK) soków i nektarów  Powstał z inicjatywy producentów soków i nektarów  Wzorowany na podobnych systemach działających w Unii Europejskiej, których celem jest samoregulacja rynku  Głównym celem Dobrowolnego Systemu Kontroli (DSK) jest zapewnienie autentyczności i bezpieczeństwa wyrobów sokowniczych dostarczanych konsumentom  Obecnie do DSK należy 6 największych producentów: Tymbark SA, Agros Nova Sp. z o.o., Hortex Holding SA, Sokpol Sp. z o.o., Emig Sp. z o.o., Fructa Napoje Sp. z o.o. dostarczających na polski rynek ponad 80% soków, nektarów i napojów owocowych i warzywnych

Działania KUPS na rzecz poprawy jakości soków i nektarów na polskim rynku  DSK regularnie sprawdza jakość wyrobów dostępnych na rynku – główny obszar działalności obejmujący zarówno członków jak i nie członków systemu  Producenci należący do DSK są regularnie audytowani  W trakcie audytów oceniane są warunki produkcji, jakość składników użytych do produkcji, a także źródła ich pochodzenia  W przypadku wykrycia nieprawidłowości podejmowane są odpowiednie działania, włącznie z wyeliminowaniem produktów niezgodnych z rynku Plany DSK na przyszłość to uczynienie go systemem powszechnym, tak aby objął wszystkich producentów soków, nektarów i napojów owocowych.

Działania KUPS na rzecz poprawy jakości soków i nektarów na polskim rynku KUPS angażuje się również w międzynarodowe projekty, których celem jest poprawa jakości soków, nektarów i napojów na naszym rynku  QUALI-JUICE – projekt, którego celem jest opracowanie narzędzia pomiarowego do wczesnego ostrzegania przed rozwojem bakterii kwasu mlekowego  W chwili obecnej trwają próby techniczne prototypu takiego urządzenia w firmie produkcyjnej w rzeczywistych warunkach  Zaplanowany jest również cykl szkoleń dla potencjalnych odbiorców, tj. producentów soków, soków zagęszczonych oraz innego przetwórstwa owoców i warzyw gdzie ten system może mieć zastosowanie. Cel ostateczny: wdrożenie tego systemu badań w laboratoriach i on-line w firmach.

Działania KUPS na rzecz poprawy jakości soków i nektarów na polskim rynku  KUPS brał też udział w projekcie QUISEE, którego celem była poprawa jakości soków w Europie Południowej i Wschodniej, w tym w Polsce, w latach 2002 – 2006  W efekcie współpracy z międzynarodowymi instytucjami w ramach przeprowadzania badań oraz działań na rzecz poprawy jakości soków i nektarów na polskim rynku został powołany system DSK  DSK jest członkiem EQCS (Europejskiego Systemu Kontroli Jakości) od roku 2006

Jakość soków i nektarów prof. dr hab. Witold Płocharski

Jakość soków i nektarów  Działania systemowe odnośnie kontroli jakości i autentyczności soków:  Ocena jakości surowca – pobór próbek podczas auditów SGF/IRMA  Ocena jakości wyrobu gotowego Narzędzie oceny soków i nektarów - Kodeks Praktyki AIJN (Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych) jest podstawą oceny autentyczności produktów dla całego przemysłu sokowego w UE. Kodeks obejmuje cechy analityczne i podaje metody jakie należy stosować w ich ocenie; podaje również komentarze ułatwiające interpretację uzyskanych wyników. Na bieżąco dane są weryfikowane, a zakres poszerzany o nowe owoce i warzywa.

OCENA AUTENTYCZNOŚCI w OPARCIU O KODEKS PRAKTYKI AIJN

Jakość soków i nektarów Niezgodności soków i nektarów w % w latach 2000 – 2006

Jakość soków i nektarów  Sytuacja na rynku sokowniczym zdecydowanie uległa poprawie od kiedy zaczął funkcjonować Dobrowolny System Kontroli (DSK).  W 2000 roku ok. 70% zbadanych próbek nie odpowiadało normom UE (dyrektywy sokowej). Obecnie ok. 85% badanych próbek wykazuje pełną zgodność z wymaganiami dyrektywy UE i Kodeksu Praktyki AIJN (dokument techniczny do oceny autentyczności soków).

Jakość soków i nektarów  Badania prowadzone przez niezależne od KUPS jednostki kontrolne takie jak GIJHARS i test „Świata Konsumenta”.  Sukces Dobrowolnego Systemu Kontroli może być powielony przez inne branże przemysłu spożywczego, sprzyjając zwiększeniu konkurencyjności polskiej gospodarki na rynku UE i w warunkach globalnej konkurencji.

KUPS ma prawo wykorzystywa ć logo Europejskiego Systemu Kontroli Jako ś ci (EQCS)

Dziękujemy