ROŚLINOŻERNOŚĆ
ROŚLINOŻERCY W PRZYRODZIE KONSUMENCI II RZĘDU KONSUMENCI I RZĘDU PRODUCENCI Roślinożercy są zawsze drugim ogniwem łańcucha pokarmowego (za organizmami samożywnymi).
ZNACZENIE FITOFAGÓW przetwarzają pokarm roślinny tworząc tym samym pokarm dla zwierząt nazywanych saprobiontami stanowią pokarm dla mięsożerców ludzie pozyskują z nich np. skóry, mięso ułatwiają rozwoju słabszym gatunkom zapobiegają zarastaniu łąk sporą część tej grupy stanowią szkodniki niszczące uprawy zmniejszanie ilości roślin co powoduje małą ilość tlenu
UKŁAD POKARMOWY FITOFAGÓW vs ZOOFAGÓW
UKŁAD POKARMOWY FITOFAGÓW vs ZOOFAGÓW MIĘSOŻERCA ROŚLINOŻERCA żołądek wydziela bardzo dużo kwasu solnego do ułatwiania trawienia żołądek wydziela kwas solny 7-krotnie słabszy od mięsożercy jelita długie, zwinięte, o złożonej strukturze; szybkie wydalanie resztek mięsa jelita zdecydowanie dłuższe od mięsożercy, ponieważ później pokarm rozkłada się wątroba - duża zdolność usuwania kwasu moczowego z organizmu wątroba – mniejsza zdolność usuwania kwasu moczowego z organizmu ślina o odczynie kwaśnym ślina o odczynie zasadowym
UKŁAD POKARMOWY FITOFAGÓW vs ZOOFAGÓW MIĘSOŻERCA ROŚLINOŻERCA liczba komór żołądka 1 4 długość przewodu pokarmowego krótki długi jelito ślepe małe duże obecność symbiontów brak obecne różnice wizualne
cofnij
PROCES TRAWIENIA ROŚLINOŻERCÓW NA PRZYKŁADZIE PRZEŻUWACZA - KROWY
Z PUNKTU WIDZENIA ROŚLIN… - OBRONA PRZED FITOFAGAMI związki chemiczne o odstręczającym zapachu i smaku np. mak polny kolce np. kaktus substancje powodujące śmierć zwierząt np. lulek czarny
Z PUNKTU WIDZENIA ROŚLIN… - OBRONA PRZED FITOFAGAMI podobieństwo do roślin trujących, parzących np. Jasnota biała kamuflaż np. lithopsy drażniące substancje, parzące włoski np. pokrzywa
KONIEC