Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Festiwal Kuchni Greckiej, jest coroczną imprezą, która ma na celu propagowanie w Polsce kuchni greckiej oraz oryginalnych greckich produktów wśród restauratorów,

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Festiwal Kuchni Greckiej, jest coroczną imprezą, która ma na celu propagowanie w Polsce kuchni greckiej oraz oryginalnych greckich produktów wśród restauratorów,"— Zapis prezentacji:

1 Festiwal Kuchni Greckiej, jest coroczną imprezą, która ma na celu propagowanie w Polsce kuchni greckiej oraz oryginalnych greckich produktów wśród restauratorów, szefów kuchni i kucharzy, hotelarzy, jak i wśród konsumentów. Festiwal promuje sponsorów, organizatorów, współorganizatorów, a przede wszystkim uczestników konkursu. Theofilos Vafidis Ekspert i Doradca Kulinarny Członek Kapituły Klubu Szefów Kuchni, Executive Chef – Grecka Kuchnia Hotel OSSA**** CONGRESS & SPA Organizatorzy III Festiwalu Kuchni Greckiej: Klub Szefów Kuchni

2 Dwa lata temu odbył się Pierwszy Festiwal Kuchni Greckiej w Hotelu Warszawianka. Festiwal cieszył się dużym powodzeniem, a konkurs kulinarny znalazł się w rankingu 10 najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych zorganizowanych w kraju i zaliczanych do Finału Pucharu Polski Zdobywcą pierwszego miejsca w konkursie I Festiwalu Kuchni Greckiej był Łukasz Szczepaniak z Hotelu Haffner w Sopocie, nagrodą był wyjazd do Grecji ufundowany przez biuro podróży ITAKA W Finale Pucharu Polski Łukasz Szczepaniak zdobył drugie miejsce.

3 Ubiegłoroczny II Festiwal Kuchni Greckiej odbył się w Augustowie w Hotelu Warszawa, łącząc kuchnie grecką z pięknem polskich Mazur i Podlasia. Festiwalowi towarzyszyły sławne już w całym kraju i za granicą, III Kulinarne Regaty Moje gotowanie Radiowej Trójki oraz obchody 450-lecia miasta Augustowa, co stanowiło doskonałe połączenie rekreacji i sztuki kulinarnej. Największe emocje wzbudził sam konkurs kulinarny z wykorzystaniem greckich produktów. W tym roku po raz pierwszy wprowadzono formułę tzw. black boxu. Uczestnicy otrzymali pudełka z greckimi produktami, z których musieli przyrządzić konkursowe dania pod bacznym okiem członków Kapituły Szefów Kuchni. Konkursowe zmagania wygrała jedyna reprezentantka płci pięknej pośród uczestników – pani Barbara Runo z restauracji Santorini w Warszawie, która uraczyła nas filetem z dorady z nadziewanymi Fetą i papryczkami Florinis, używając nowej przyprawy firmy Hyperica na bazie liści oliwnych. Serdecznie raz jeszcze pani Barbarze gratulujemy kulinarnego kunsztu, polotu i oczywiście wygranej.

4 Po uczcie dla ciała, był też czas na ucztę dla zmysłów. Zwiedzający mogli nacieszyć oczy malowniczymi greckimi pejzażami oraz oryginalnymi portretami mieszkańców słonecznej Hellady, które prezentował na swoich wspaniałych fotografiach przesympatyczny i zawsze uśmiechnięty Kostas Kawardzis Po rozdaniu nagród publiczność bawiła się przy legendarnych przebojach grupy Kombi, a uczestnicy Festiwalu, sponsorzy i honorowi goście zasiedli do greckiej kolacji. Bogaty bufet na galę został przygotowany dzięki uprzejmości Hotelu Warszawa. Odnowiony i rozbudowany kompleks hotelowy Warszawa, pod kierownictwem pani Anny Klimczak i pana Andrzeja Burkiewicza, wspaniale ugościł w swoich podwojach większość z nas. Nie zabrakło doskonałej atmosfery, greckiej muzyki w wykonaniu Nikosa Rouskietos z zespołem Orfeusz i tłuczenia talerzy. Goście na Gali bawili się do późnych godzin nocnych i z niechęcią opuszczali hotel Warszawa w niedzielny poranek. Raz jeszcze wszystkim uczestnikom, jurorom, sponsorom i gościom mówimy Sas efcharistoume – dziękujemy. Marcin Budynek główny pomysłodawca Regat otrzymał podziękowanie i grecką pamiątkę za wielki wysiłek jaki włożył w organizacje III Regat Kulinarnych i pomoc przy II Festiwalu Kuchni Greckiej, bez którego cała ta wielka impreza by się nie odbyła.

5 III już Festiwal Kuchni Greckiej odbędzie się kwietna w Hotelu OSSA położonym w samym centrum Polski, zaledwie 60 kilometrów od Warszawy i Łodzi, w pięknym i zacisznym miejscu otoczony lasami i sadami. W skład rozbudowanego i atrakcyjnego, wielofunkcyjnego kompleksu wchodzi hotel z zespołem sal konferencyjnych i bogatym centrum rekreacyjnym. Przestronne sale, specjalnie przygotowane na konferencje, kongresy, szkolenia, sympozja itp. Wyposażone są w niezbędny sprzęt techniczny, nowoczesny system nagłaśniający, istotny na tego rodzaju spotkaniach.

6 Wszystkim naszym Gościom oferuje szereg atrakcji, które uprzyjemnią pobyt w hotelu. Przygotowane są dla Państwa piękne pokoje, z malowniczymi widokami na okolicę. Czas wolny miło będzie spędzić na świeżym powietrzu na kordach tenisowych lub na boisku sportowym. Z kolei o zdrowie i urodę zadba instytut wellness & spa, oferujący szereg zabiegów kosmetyczno- pielęgnujących lub basen. Hotel Ossa**** Congress & Spa położony jest w samym środku Polski, co sprawia, że łatwo do niego dojechać z każdego miejsca w kraju, zwłaszcza ze względu na doskonałe połączenia z największymi aglomeracjami. Podczas festiwalu zaprezentowane zostaną greckie i polskie produkty, między innymi wspaniałe sery i szlachetne wina oraz dorodne oliwki.

7 W III Festiwalu Kuchni Greckiej weźmie udział Grecka Izba Przemysłowo-Handlowa z miasta Serres z prezentacją produktów regionalnych. Oficjalne zaproszenie wystosowano po wyjątkowym owocnym jej udziale w Międzynarodowym forum gastronomicznym KERASMA na Targach HO.RE.CA. (Hotel-Restaurant-Cafe) w styczniu tego roku w Atenach. Dzięki współpracy polskiego KSK z greckim Klubem Szefów Kuchni nadarza się możliwość poszerzenia rynku konsumenckiego, zaprezentowania artykułów polskich i zapoznanie Greków ze smakiem oraz producentami polskimi. Na III Festiwal Kuchni Greckiej są zaproszeni honorowi goście z Grecji: Prezes KSK Ateny Miltos Karoubas Executive Chef Vice prezes KSK Ateny Athanasios Skouras Executive Chef Prezydenta Grecji Poprzednie dwa Festiwale to absolutny sukces i wniosły one znaczący wkład w zwiększenie o 125% liczby polskich turystów w Grecji, jak również pokazały konsumentom i producentom greckim szeroki wachlarz polskich smaków i możliwości współpracy. Izba Przemysłowo-Handlowa Serres

8 Oprócz emocjonujących zmagań podczas corocznego konkursu kulinarnego spodziewamy się pokazu produkcji ciasta Fillo oraz tradycyjnego wyrobu cukierniczego AKANE z możliwością degustacji. III Festiwal Kuchni Greckiej jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2008, zwycięzca konkursu otrzyma nominacje do KPP 2008 oraz czek na kwotę 1500 PLN. Nominacja i czek zostanie wręczona podczas gali przez organizatorów Kulinarnego Pucharu Polski III Festiwalu Kuchni Greckiej weźmie udział 12 ekip z całej Polski, których zadaniem będzie przygotowanie dania z wykorzystaniem greckich produktów z rybą Dorada i owocami morza. Główną nagrodą będzie wyjazd wypoczynkowy do Grecji ufundowany przez biuro podróży ITAKA oraz zaproszenie i udział zwycięscy w Międzynarodowym Forum Gastronomicznym organizowane przez Chefs Club w Atenach Patronatem III Festiwalu Kuchni Greckiej jest HERMES Stowarzyszenie Greckich Przedsiębiorców w Polsce Festiwal i zmagania konkursowe relacjonowane będą na antenie Radia i TV. Relacje z konkursu pojawią się także na łamach: czasopism branżowych i dziennikach oraz na portalach internetowych w kraju i zagranicą. Kulinarne zmagania już po raz trzeci będzie prowadził i czarował nas swoim dowcipem oraz wrodzonym wdziękiem Karol Okrasa.

9 W czasie sobotniego dnia na terenie Hotelu OSSA będziecie mieli Państwo możliwość oglądania zmagań kucharzy, poznacie produkty greckie i polskie, odbędzie się promocja książki Europa w kuchni w czasie której można będzie uzyskać dedykacje od autorów oraz wiele różnych atrakcji. Wstęp na Festiwal jest wolny. Zapraszamy Ekspert i Doradca Kulinarny Executive Chef – Grecka Kuchnia Exclusive Representative of Greek Products on the Polish Market Członek Kapituły Klubu Szefów Kuchni Theofilos Vafidis Tel

10 Adres i mapka dojazdowa Ossa 1, Rawa Mazowiecka tel Dla gości chcących pozostać w Hotelu przez czas festiwalu hotel Ossa przygotował Festiwalowe ceny.


Pobierz ppt "Festiwal Kuchni Greckiej, jest coroczną imprezą, która ma na celu propagowanie w Polsce kuchni greckiej oraz oryginalnych greckich produktów wśród restauratorów,"

Podobne prezentacje


Reklamy Google