Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

MARIA SZYMIEC SKN DIETETYKI ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE ORGANIZMU.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "MARIA SZYMIEC SKN DIETETYKI ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE ORGANIZMU."— Zapis prezentacji:

1 MARIA SZYMIEC SKN DIETETYKI ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE ORGANIZMU

2 Definicja DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE - oznacza ilość energii, którą należy dostarczyć każdego dnia organizmowi w pożywieniu, aby pokryć wydatki energetyczne wynikające z: Podstawowej Przemiany Materii aktywności fizycznej

3 Waga należna/idelna a wzór Broca Francuski lekarz Pierre Broca - XIX wiek Badania na żołnierzach – obserwacja ich wagi Tak powstał wzór Broca Ich waga przeciętnie : wzrost w cm – 100 Obecnie wzór jest zmodyfikowany: od wyniku tak uzyskanego odejmujemy jeszcze: - 10% w przypadku mężczyzn, - 15% w przypadku kobiet (dodatkowa redukcja z wagi należnej do wagi idealnej.) Wzór Broca jest miarodajny dla osób o wzroście: Od 160 cm do 190 cm.

4 Wzór Broca Waga idealna (kg) = [wzrost (cm) - 100] * 0.85 Waga idealna (kg) = [wzrost (cm) - 100] * 0.9 Wskaźnik Broca-Bmngscha MC = H-100 przy wysokości ciała do 164 cm MC = H-105 przy wysokości ciała cm MC = H-110 przy wysokości ciała powyżej 175 cm (np = 64kg) Przykład: wzrost: 168 cm Waga idealna = (168 – 100) x 0,85 = 57,8 = 58 kg Przykład: wzrost: 168 cm Waga idealna = (168 – 100) x 0,85 = 57,8 = 58 kg

5 Waga należna a BMI BMI = waga ciała(w kg) / wzrost (w metrach) 2 BMI < 18 niedowaga 18,5 - 24,9 waga prawidłowa ,9 nadwaga 30 > otyłość Waga należna = 20,5 x wzrost (w metrach) 2 Przykład: wzrost: 1,68 m Waga należna = 20,5 x (1,68 x 1,68) = = 20,5 x 2,82 = 57,81 = 58 kg Przykład: wzrost: 1,68 m Waga należna = 20,5 x (1,68 x 1,68) = = 20,5 x 2,82 = 57,81 = 58 kg

6 Inne wzory Wzory określające właściwą masę ciała : wzrost (cm) LORENTZ : właściwa masa ciała (kg) = wzrost (cm) POTTON : wzrost (cm) w łaściwa masa ciała = wzrost (cm) wzrost (cm) właściwa masa ciała = wzrost (cm) AMERYKAŃSKIE TOWARZYSTWO UBEZPIECZENIOWE: właściwa masa ciała (kg) = ,75 (wzrost (cm) - 150)

7 Definicja DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE - oznacza ilość energii, którą należy dostarczyć każdego dnia organizmowi w pożywieniu, aby pokryć wydatki energetyczne wynikające z: Podstawowej Przemiany Materii aktywności fizycznej

8 Podstawowa Przemiana Materii (PPM) Najniższy poziom przemian energetycznych Ilość energii niezbędna do prawidłowego funkcjonowanie w warunkach: Na czczo* W pozycji leżącej Przy braku aktywności fizycznej W odpowiedniej temperaturze (pokojowa) * gdy brak tego czynnika – Spoczynkowa Przemiana Materii

9 PPM - wzór Harrisa-Benedicta: PPM = 665,09 + 9,56 x W + 1,85 x H – 4,67 x A PPM = 66, ,75 x W + 5 x H – 6,75 x A W – masa ciała (kg) A – wiek (lata) H – wzrost (cm) Przykład: W – 57 kg A – 20 lat H – 168 cm Przykład: W – 57 kg A – 20 lat H – 168 cm PPM = 665,09 + 9,56 x ,85 x 168 – 4,67 x 20 PPM = 1436,97 kcal PPM = 665,09 + 9,56 x ,85 x 168 – 4,67 x 20 PPM = 1436,97 kcal

10 PPM – tabele równań do oszacowania dla kobiet i mężczyzn PłećWiek (lata) Równania (MJ/dzień)95% przedział ufności Kobiety10 – 17PPM = 0,074 x W + 2,754± 0,88 18 – 29PPM = 0,063 x W + 2,896± 1,28 30 – 59PPM = 0,048 x W + 3,653± 1,40 60 – 74PPM = 0,0499 x W + 2,930n/o > 75PPM = 0,0350 x W + 3,434n/o Mężczyźni10 – 17PPM = 0,056 x W + 2,898± 0,94 18 – 29PPM = 0,062 x W + 2,036± 1,00 30 – 59PPM = 0,034 x W + 3,538± 1,94 60 – 74PPM = 0,0386 x W + 2,875n/o > 75PPM = 0,0410 x W + 2,610n/o ( wg J. Jeszke: Żywienie człowieka. PWN, Warszawa 2004) *Wartości uzyskane wyrażone są w MJ, stąd należy je pomnożyć przez 240

11 CPM – Całkowita Przemiana Materii Całodobowy wydatek energetyczny Wiąże się z funkcjonowaniem w środowisku i pracą zawodową Na CPM składają się: PPM Przemiana ponadpodstawowa (aktywność) Utrzymywanie stałej temperatury ciała Swoiście dynamiczne działanie pokarmu

12 Inaczej termogeneza poposiłkowa Okresowe zwiększenie przemiany materii oraz wydatku energetycznego spowodowane: Trawieniem Wchłanianiem Transportem składników odżywczych

13 Swoiście dynamiczne działanie pokarmu Podwyższenie przemiany materii zależy od pokarmu: Białka – 25% Tłuszcze – 5-10% Węglowodany – 6% Dieta mieszana podwyższa przemianę materii o 10%

14 Aktywność fizyczna Poziom aktywności pozazawodowej Poziom aktywności zawodowej niskaśredniawysoka MKMKMK Brak aktywności1,4 1,61,51,71,5 Średnia aktywność1,5 1,71,61,81,6 Wysoka aktywność1,6 1,81,71,91,7 Aktywność fizyczna jako krotność PPM – według Departamentu Zdrowia USA (H. Gertig, J. Przysławski, Bromatologia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL,Warszawa 2006) Przykład: PPM = 1436,97; niska aktywność zawodowa (studentka); wysoka aktywność pozazawodowa (treningi piłki ręcznej) CPM = 1436,97 x 1,6 = 2299 kcal Przykład: PPM = 1436,97; niska aktywność zawodowa (studentka); wysoka aktywność pozazawodowa (treningi piłki ręcznej) CPM = 1436,97 x 1,6 = 2299 kcal

15 Masa ciałaAktywność małaśredniaduża Otyłość Prawidłowa Niedowaga Zapotrzebowanie energetyczne w kcal/kg masy należnej/dobę – osoby dorosłe; wg Grzymisławskiego (H. Gertig, J. Przysławski, Bromatologia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006) Przykład: wysoka aktywność pozazawodowa (treningi piłki ręcznej) 57 kg Zapotrzebowanie energetyczne: 40 x 58 kg = 2320 kcal/dobę Przykład: wysoka aktywność pozazawodowa (treningi piłki ręcznej) 57 kg Zapotrzebowanie energetyczne: 40 x 58 kg = 2320 kcal/dobę

16 Zapotrzebowanie energetyczne u osób otyłych 1. Określenie wielkości PPM 2. Określenie Dziennego Zapotrzebowania Energetycznego (DZE) + aktywność fizyczna 3. Obl. Zalecanego Zapotrzebowania Energetycznego (ZZE) 1. PPM = (7 x masa ciała w kg) 2. PPM = (10 x masa ciała w kg) DZE = PPM x współczynnik aktywności fizycznej: 1,2 – mała aktywność 1,4 – umiarkowana aktywność 1,8 – duża aktywność ZZE = DZE – 1000 kcal

17 Dzienna racja Jedn (g) Wartość ener.Zamienniki (wartość ener.) Produkty zbożowe: Pieczywo mieszane Mąka i makarony Kasze różne g pieczywa; 20 g kasz 20 g pieczywa; 15 g mąki Mleko i produkty mleczne Mleko (0,5%) Twaróg chudy ml mleka (ok. 2/3 szklanki) Jaja (1 szt.) g chudego mięsa 35 g chudej wędliny 65 g chudego twarogu Mięso, drób, ryby Chude wędliny jajo; 35 g chudej wędliny 30 g chudego mięsa Margaryna kubkowa7557 g oleju Olej, oliwa5455 g margaryny kubkowej Ziemniaki10085 Warzywa Owoce Cukier g miodu; 15 g dżemu Razem %Ok. 1000

18 Bibliografia H. Gertig, J. Przysławski, Bromatologia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006 J. Gawęcki, L. Hryniewiecki, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom 1; Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa zasada-odchudzania-bilans-energetyczny/ energetyczne/

19 DZIĘKUJĘ


Pobierz ppt "MARIA SZYMIEC SKN DIETETYKI ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE ORGANIZMU."

Podobne prezentacje


Reklamy Google