Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

PreZentacJA Gastronomia na wyspach jest ogromnie prosta. I Oczywi ś cie obfito ść produktów na ziemi jak ziemnaki, banany, ryby, sery i wino s ą bardzo.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "PreZentacJA Gastronomia na wyspach jest ogromnie prosta. I Oczywi ś cie obfito ść produktów na ziemi jak ziemnaki, banany, ryby, sery i wino s ą bardzo."— Zapis prezentacji:

1

2 PreZentacJA Gastronomia na wyspach jest ogromnie prosta. I Oczywi ś cie obfito ść produktów na ziemi jak ziemnaki, banany, ryby, sery i wino s ą bardzo uznawane. Oferujemy tutaj niektóre z naszych bardziej popularnych przepsów. PierWsZY TALERZ WIKT CANARYJSKI Skłdadniki: 1/2 Kg. de grochu włoskiego,1/4 Kg. Miesa wołowego,1/4kg kurczaka,100 gr. Klusek do rosołu, ½ Kg.ziemniaków, 1 główka czpsnku,1 cebula, 1 pomidor,2 natki pietruszki, 1 ły ż ka papryki, 1 fili ż anka oleju, 1 fili ż anka białego wina, szafran, tymiamek, li ść laurowy, sól i woda. 1.Poprzedniej nocy namaczamy groch. 2.Następnego dnia do 2 litrów wody włożyc mieso i zostawic na ogniu bez odkrywania na nie mniej niż godzine. 3.W tym czasie robimy na oleju duszone warzywa z cebula, czosnkiem i pomidorami na końcu dodajemy pieprz. 4.Nastepnie do gulaszu dodajemy duszone warzywa, pokrojone ziemniaki, sól, szafran, tymianek, liść laurowy, białe wino i zostawiamy na obniu 10 min. 5.Pod końiec kiedy ziemniaki będą prawie ugotowane dodajemy kluseczki i zostawiamy na następne 5 min.

3 DANIE RYBNE: Chicharro SMAzONE Deser Crem Z BANANÓW Skłdadniki: 8 chicharritos, mąką, olej z oliwek do smażenie, 2 zabki czosnku 1. Filety rybne obtaczać w mące, posypać solą i pieprzem. 2.Do patelni dodac oleju. 3.Obsmażyc czosnek i wyjąc kiedy bedzie złocisty. 4.Obsmażyc filety przez minute z każdej strony. 5.Podawać gorące z sosem z kolendry.. Sos z kolendry Wymieszać w mikserze główki czosnku, pieprzu (bez łusek), kminek, kolendra i sól. Na końcu dodajemy olej i ocet przechowujemy w lodówce. Skłdadniki: 2 banany, 1 jogurt naturalny, 4 łyżki cukru, 1 dzbanek mleka, 2 łyżki cynamonu w proszko. 1.Obrać banany i pociać w plasterki. 2.Do dzbanka dodajemy wszystkie składniki bananan, mleko, jogurt, 4 łyżki cukru i cynamon. 3.Pod koniec rozmieszać przy pomocy miksera. 4.Nalać do kieliszków i włożyć do lodówki. Podawać na zimno.

4 Danie miesne: Mieso swiateczne wino: Wino z Jazyn Składniki: Jeżyny z morwy. cukier Zebrać owoce Przecisnac przez siatke aby uzyskac sok Wlać do gesiora aby zaczelo fermentować Dodać cukru Zostawić na dni Przefiltrować i butelkować. Składniki: 400gr wieprzowiny, białe wino, 1 główka czosnku, oregano, tymianek, papryka, sól. 1.Pokroić mięso w kawałki. 2.Kłaść do rondla i dodawać pozostale skladniki, pokrojony czosnek bez obierania zostawiamy na 2-3 godziny. 3. Miksujemy ząbki czosnku, soli, 2 łyżki ostrej papryki, troche osrtego pieprzu, polac mocnym biełym winem, olejem i delikatnie octem. 4.Zaprawe kłaść na mięso aby nabrało aromatu z garsci tymianku i oregano. Mięso zostawić w zaprawie na czas nie mniejszy niż 3h. 5.Po minionym czasie, podsmażyc kawałki i przełożyc do rondla. 6.W drugim rondlu podgrzewamy pozostałą zaprawę i wkładamy mięso aby uzyskać ostatnie wrzenie. Podajemy z frytkmi.

5

6 Zapiekany ser z sosem Zupa rybna Składniki : 500 gr pokrojonych ziemniaków na 4 części, lubnaks (okoń morski) 250 gr, 3 średnie pomidory 4 duże chleba, 1 szczypta kminku, 1 szczypta szafranu, Sól i woda W rondlu zagotować 1,5 litra wody i dodać pomodory, ziemniaki i kminek Kiedy ziemniaki zaczna mięknąć dodajemy rybe i szafran Zostawiamy gotujące sie na nie mniej niz 3 kwadranse Przygotowanie: W każdy talerz ustawiamy po 1 wydrarzonym chlebie, rozlewamy rosól i wkładamy do niego kawałki ziemniaków i ryby. Składniki: 300 gr sera palmero wędzonego, sos zielony i z kolendry. 1.Usmażyc na patelni ser w plastrach o grubości 0,5 centymetra. 2.Kiedy jest złocisty z 2 stron przekładamy na talerz. 3.Na wierzch kładziemy sos. 4.Powinno się podawać na świerzo po przygotowaniu. Sos pikantny Składniki: 1 glówka czosnku, 20 łyżek oleju,3 łyżki octu 3 pikantne pieprze, 1 łyżka papryki,kminek, sól. 1.Rozmieszać czosnek, kminek, pieprz,(bez łusek) i sól. 2.Pod koniec dodajemy papryke i 3.powoli wlewamy olej i ocet. 4.Formujemy gęstą paste według gustu. 5.Zabezpieczamy w lodówce.

7 Panierowany królik Składniki: 1 królik,3 główki czosnku, 1 kubek Kanaryjskiego białego wina, 3 łyżki octu, kubek oleju, 2 łyżki papryki, 1 łyżka kminku, czarny pieprz i sól Królika pokroić na średnie kawałki Rozmieszać czosnek, pieprz, kminek i sól. Następnie dodajemy ocet, wino, olej i papryke Mieszamy dobrze i wlewamy do półmiska z królikiem. Zostawiamy aby zmieklo na całą noc Po minionym czasie bierzemy każdy kawałek mięsa i smażymy na wolnym ogniu Wlewamy do rondla zaprawę z wiekszą iloscią wody Zostawiamy na wolnym ogniu na pól godziny, mieszając i obracając mięso aż się usmaży Oczyszczamy z soli i podawajemy.

8 Deser: Pieczone mleko Deser: Pieczone mleko Nasze podziekowania Dla osób pracujacych nad tym materiałem: Efrosina ( Griego) Hans (Alemán) Neil (Inglés) Rafal (Polaco) Rafal (Polaco) Bardzo dzi ę kujemy Składniki: 1 litr mleka, 6 jajek, 6 łyżek cukru,1 gałązka cynamonu, wycisnieta cytryna, 1 łyżka mąki kukurydzianej. 1.Ubijamy jajka z cukrem, rozpuszczając mąkę kukurydziana w kubku z letnim mlekiem, mieszając dodajemy całe mleko z cytryna i cynamonem. 2.Kładziemy do formy i wkładamy do pieca na 20 min aż się zetnie. 3.Podajemy z miodem z palmy jeżeli nie mamy używamy miodu pszczelego.


Pobierz ppt "PreZentacJA Gastronomia na wyspach jest ogromnie prosta. I Oczywi ś cie obfito ść produktów na ziemi jak ziemnaki, banany, ryby, sery i wino s ą bardzo."

Podobne prezentacje


Reklamy Google