Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zioła w kuchni Anna Pokojska kl. 6a Sp 28 Wrocław Cześć, to ja – królik. Opowiem Wam trochę o ziołach. Zapraszam !

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zioła w kuchni Anna Pokojska kl. 6a Sp 28 Wrocław Cześć, to ja – królik. Opowiem Wam trochę o ziołach. Zapraszam !"— Zapis prezentacji:

1

2 Zioła w kuchni Anna Pokojska kl. 6a Sp 28 Wrocław Cześć, to ja – królik. Opowiem Wam trochę o ziołach. Zapraszam !

3 Co to są zioła? Zioła to inaczej przyprawy. Używamy ich, aby polepszyć smak potraw. Bez nich nasz obiad nie smakowałby tak dobrze i wydawałby się mdły i bez wyrazu. Najbardziej popularne to: bazylia, koper, majeranek, oregano, tymianek, lubczyk. Niektóre z ziół np. rumianek, melisa, skrzyp, babka lancetowata, cebula, czosnek służą zdrowiu człowieka. Pomagają w chorobach, a także wzmacniają i uodparniają organizm przed różnymi chorobami. Warto przeczytać (Worth reading)

4 Zioła z Polski Na całym świecie jest mnóstwo rodzajów ziół, ale w Polsce też mamy ich dosyć sporo, na przykład: koper (dill) mięta (mint) babka lancetowata (plantain) tymianek (thyme) lipa (linden) lawenda (lavender) Kliknij na zioło, aby dowiedzieć się o nim czegoś więcej. Dalej

5 Koper Koper to roślina przyprawowa. Uprawiany jest głównie jeden gatunek (koper ogrodowy). Rośliny jednoroczne lub dwuletnie o długich i sztywnych korzeniach. Kwiaty ma drobne, jasnożółte, zebrane w baldach złożony. Łodyga w nim jest prosta, wzniesiona i rozgałęziona, pusta wewnątrz. Powrót

6 Mięta Mięta uprawiana jest głównie ze względu na zapach i smak liści. Liście mięty zielonej używane są chętnie bezpośrednio jako przyprawa, a także stosowane są jako dodatek aromatyzujący do gumy do żucia i past do zębów. Powrót

7 Babka lancetowata Babka lancetowata rośnie na łąkach, trawnikach, pastwiskach, przydrożach, zboczach i polanach. Lubi lekkie i przewiewne gleby, czarnoziemne lub gliniasto- piaszczyste. Liść babki lancetowatej stosowany jest głównie jako środek wykrztuśny i rozkurczający mięśnie gładkie górnych dróg oddechowych w mieszankach ziołowych i syropach, ponadto w stanach zapalnych jamy ustnej, krtani. Powrót

8 Tymianek Tymianek aktualnie stosuje się jako przyprawę, zwłaszcza w kuchni francuskiej. Ma silny aromat. Zwyczajowo nazywany jest też tymiankiem pospolitym, tymiankiem właściwym, tymianem. Powrót

9 Lipa Kwiaty lipy są pozyskiwanie w celu np. zrobienia herbaty, która działa odksztuśnie. Jest stosowana najczęściej podczas przeziębienia. Powrót

10 Lawenda Lawenda to rodzaj roślin z rodziny jasnotowatych. Obejmuje ponad 40 gatunków. Rośliny uprawiane są dla eterycznych olejków wykorzystywanych w kosmetyce. Stosowane są przeciwko molom odzieżowym, które odstraszają swoim zapachem. Powrót

11 Przepis na koktajl z użyciem ziół Koktajl wiosenny (Spring cocktail) Składniki: - 1l maślanki - 3 kopiaste łyżki świeżej drobno posiekanej zieleniny (koper, natka pietruszki, szczypior, rzeżucha) - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz Opłukaną, obsuszoną zieleninę rozdrabniamy, czosnek siekamy. Szklankę maślanki miksujemy z dodatkiem posiekanego czosnku, ziół, soli i pieprzu. Gdy składniki się spienią, dodajemy, cały czas miksując, pozostałą część maślanki. Całość miksujemy nie dłużej niż przez 3s. Natychmiast po przygotowaniu rozlewamy do wysokich szklanek i podajemy. Macie ochotę na koktajl wiosenny? Kliknij tu, aby zobaczyć film

12 Przepis na surówkę z użyciem ziół Surówka wiosenna z ogórków (Spring salad with cucumbers) Składniki: -3 ogórki -4 młode cebulki -2 kopiaste łyżki posiekanego kopru -sól, pieprz -sok z cytryny -szklanka śmietany -2 kopiaste łyżki posiekanego szczypioru Obrane ogórki kroimy w średniej grubości plasterki, dodajemy pokrojoną cebulkę, koper, przyprawy, zalewamy lekko spieniona śmietaną i mieszamy. Podajemy nie później niż 10 minut po przygotowaniu, posypaną szczypiorem. Ta sałatka wygląda naprawdę pysznie… Kliknij tu, aby zobaczyć film

13 Tradycyjne potrawy Dolnego Śląska Każdy region ma jakieś tradycje i zwyczaje, szczególnie jeśli chodzi o potrawy. Na Dolnym Śląsku tradycyjne posiłki to: Kluski śląskie Zrazy śląskie Królik duszony ze śliwkami Karp Żurek śląski Ciasto drożdżowe z cynamonowa kruszonką Kminówka wrocławska Ale chętnie bym to wszystko zjadł. Mniam...mniam...

14 Zioła jako ozdoba Zioła to nie tylko przyprawy czy leki, to także ozdoby naszych domów. Gdy na balkonie lub parapecie widnieje jakaś roślina, to wygląda to przepięknie. Więc musimy pamiętać, że rośliny dodają każdemu mieszkaniu powiew świeżości i ozdabiają je w naturalny sposób. na parapecie (on the windowsill) w ogrodzie ( in the garden) na balkonie (on the balcony) Okazało się, że zioła to też piękne ozdoby.

15 Zioła trujące Nie wszystkie zioła wykazują korzystne czy lecznicze działanie. Niektóre z nich szkodzą używane w niewłaściwy sposób czy wręcz są trujące. Już w starożytności w przydomowych ogródkach hodowano rośliny trujące i takie, które miały za zadanie zneutralizować zadaną komuś truciznę. Zioła trujące często można poznać po niemiłej woni i piekącym, ostrym smaku. Zwierzęta zwykle wyczuwają ich niekorzystne działanie i omijają takie rośliny z daleka. Zdarza się jednak, że i one mimo wyczulonego węchu i pozostałych zmysłów zatruwają się taką rośliną. Kochani uważajcie (Loved careful)

16 Zioła trujące Do najbardziej znanych ziół trujących zaliczamy: *ciemiężyca biała * lulek czarny (lulek jadowity; zioło o charakterystycznej, nieprzyjemnej, odurzającej woni) * wilcza jagoda (psia wiśnia) Bardzo groźne (Very dangerous)

17 Zioła trujące c.d. * wawrzynek wilcze łyko * szalej jadowity (cykuta) * konwalia majowa Piękne, ale trujące (Beautiful but poisonous)

18 Ciekawostki na temat ziół Oto kilka ciekawostek na temat ziół: Dnia 15 sierpnia obchodzony jest Dzień Zielarza. W Indiach bazylia jest poświęcona bogu Wisznu i Krysznie. Na tę roślinę Hindusi składali przysięgę w sądzie. Słowo "tymianek" pochodzi od greckiego thymon, co oznacza "odważny". Podobno jest lekiem na nieśmiałość. Zielem oregano farbowano dawniej tkaniny na czarno. Jego kwiaty były doskonałej jakości pomarańczowym barwnikiem do wełny. Chorwacka wyspa Hvar znana jest również jako „lawendowa wyspa”, ze względu na sadzoną masowo lawendę, która jest jednym z głównych źródeł dochodów wyspy. Super ciekawostki (Great interest)

19 Sprawdź czy pamiętasz 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kliknij tu, aby zobaczyć film Kliknij, aby zobaczyć film z napisami po angielsku

20 Ania w kuchni

21


Pobierz ppt "Zioła w kuchni Anna Pokojska kl. 6a Sp 28 Wrocław Cześć, to ja – królik. Opowiem Wam trochę o ziołach. Zapraszam !"

Podobne prezentacje


Reklamy Google