Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Opracował: Adam Filarski.  Jest ona jedynym w Polsce licencjonowany producentem Efektywnych Mikroorganizmów (EM TM ). Nasza firma jest pod bezpośrednim.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Opracował: Adam Filarski.  Jest ona jedynym w Polsce licencjonowany producentem Efektywnych Mikroorganizmów (EM TM ). Nasza firma jest pod bezpośrednim."— Zapis prezentacji:

1 opracował: Adam Filarski

2  Jest ona jedynym w Polsce licencjonowany producentem Efektywnych Mikroorganizmów (EM TM ). Nasza firma jest pod bezpośrednim nadzorem twórcy Technologii EM Prof. Teruo Higa i ściśle współpracuje z EMRO Japonia (EM Researche Organization ). Tylko stosowanie oryginalnych produktów firmy Greenland Technologia EM Sp. z o.o. gwarantuje uzyskanie dobrych wyników.  Wszystkie preparaty są wyprodukowane w Polsce w jedynym zakładzie mieszczącym się w Trzciankach koło Puław. Weterynaryjny Nr identyfikacyjny  PL p.

3  Efektywne Mikroorganizmy – jest to mieszanka ok. 80 koegzystujących ze sobą mikroorganizmów. Są to m.in.: bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum ) i drożdże (Saccharomyces Cerevisiae )  wydzieliny Efektywnych Mikroorganizmów – powstają na skutek procesu fermentacji jaki przeprowadzają mikroorganizmy. Są to: enzymy trawienne kwas mlekowy antyoksydanty

4  EM Probiotyk  EM Probiotyk Bokashi

5

6  jako dodatek do żywienia: - do wody - do paszy  do oprysku ściółki

7  działanie na organizm zwierzęcy  działanie na środowisko

8  Lepsza przyswajalność i wykorzystanie paszy - zmniejszenie zużycia paszy na 1kg przyrostu o 0,05 do 0,10 kg  Eliminacja drobnoustrojów patogennych z organizmu (np. Escherichia Coli) poprzez zakwaszenie przewodu pokarmowego i zajęcie miejsca bytowania  Neutralizacja mikotoksyn  Poprawa zdrowotności – ograniczenie ilości upadków  Zasiedlenie przewodu pokarmowego po kuracji antybiotykowej  Ograniczenie ilości amoniaku  Poprawa jakości mięsa

9  eliminacja drobnoustrojów patogennych ze środowiska poprzez zakwaszenie ściółki (Eschericha Coli, Salmonella  rozkład gazów odorowych  osuszenie ściółki  rozkład mikotoksyn ze słomy  zapobieganie destrukcji obornika  ograniczenie populacji much

10  zakwaszaczy  preparatów na mikotoksyny

11 data badaniaZEN w ppb r. – zakwaszacz i preparat na mikotoksyny 0,62 0, r. – EM Probiotyk Bokashi ślad 0,52 limit - 0,5 ppb

12 Termin pomiaruŚrednia wartość (ppm) Przed opryskiem 15,75 4 dzień stosowania 15,00 7 dzień stosowania 12,25 10 dzień stosowania 4,5 13 dzień stosowania 3,75 2 dzień po zakończeniu stos. 6 5 dzień po zakończeniu stos. 13,75 8 dzień po zakończeniu stos. 14,00

13  zmniejszenie zużycia paszy na 1kg przyrostu o śr. 0,05kg  zmniejszenie ilości upadków o śr. 1%  zmniejszenie wilgotności ściółki o śr. 5%

14 waga (kg)zużycie paszy (kg)upadki (%)wiek (dni)EWW kurnik 1 - EM 2,481,764, kurnik 2 - EM 2,501,752,3341,7334 kurnik 3 - EM 2,551,802,3244,4312 kurnik 4 - kontrola 2,561,834,9943,1309 kurnik 5 - kontrola 2,401,852,5643,9287 kurnik 6 - kontrola 2,561,953,

15 waga (kg)zużycie paszy (kg)upadki (%)wiek (dni)EWW kurnik 1 - EM2,541,742,4841,1347 kurnik 2 - EM2,461,764,9542,8309 kurnik 3 - EM2,631,722,7042,8347 kurnik 4 - EM2,711,792,7743,6338 kurnik 5 - EM2,691,793,1444,1328 kurnik 6 - EM2,771,825,3144,1326

16 waga (kg)zużycie paszy (kg)wiek (dni)EWW kurnik 1 - EM 2,441, kurnik 2 - EM 2,401, kurnik 3 - kontrola 2,301, kurnik 4 - kontrola 2,401, kurnik 5 - EM 2,321, kurnik 6 - EM 2,401,

17  1 tydzień: 5l/1000l wody codziennie  2 tydzień: 5l/1000l wody 3 razy w tygodniu  pozostałe: 3l/1000l wody 3 razy w tygodniu Dodatkowo wykonujemy opryski ściółki 20% roztworem EM Probiotyk.

18 Adam Filarski Tel

19


Pobierz ppt "Opracował: Adam Filarski.  Jest ona jedynym w Polsce licencjonowany producentem Efektywnych Mikroorganizmów (EM TM ). Nasza firma jest pod bezpośrednim."

Podobne prezentacje


Reklamy Google