Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Nadzwyczajna Cząsteczka

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Nadzwyczajna Cząsteczka"— Zapis prezentacji:

1 Nadzwyczajna Cząsteczka
PPHU Somar Mariusz Sołtysiak ul. Radomska 31 Wąchock Tel Tel./fax: Lecytyna Nadzwyczajna Cząsteczka Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

2 Definicja Lecytyny To mieszanina lub frakcje fosfatydów otrzymanych w wyniku procesów fizycznych ze środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego, łącznie z produktami hydrolizy otrzymanymi w wyniku użycia właściwych bezpiecznych enzymów. W cząsteczce lecytyny dwie grupy hydroksylowe są zestryfikowane grupami karboksylowymi dwóch cząsteczek kwasów tłuszczowych. Grupa hydroksylowa przy C-3 glicerolu jest zestryfikowana kwasem fosforowym. Do powszechnie występujących w fosfoglicerydach alkoholi należą reszty seryny, etanoloaminy, choliny, glicerolu i inozytolu. Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

3 Schemat cząsteczki lecytyny
Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

4 Lecytyna pochodzenia roślinnego otrzymywana jest w m. in
Lecytyna pochodzenia roślinnego otrzymywana jest w m.in. procesie rafinacji olejów: sojowego, rzepakowego, słonecznikowego, i innych Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

5 Formy lecytyny płynna proszkowa
Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

6 Wykres kołowy zawartości poszczególnych frakcji w lecytynie płynnej
Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

7 Wykres kołowy zawartości poszczególnych frakcji w lecytynie proszkowej
Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

8 Wyniki badań lecytyny pochodzącej z produkcji w PPHU „Somar”
Profil fosfolipidowy Wyniki badań lecytyny pochodzącej z produkcji w PPHU „Somar” Fosfolipidy Zawartość frakcji Lecytyna sojowa 100 (m/m), % Lecytyna rzepakowa 100 Fosfatydylocholina PC 22,2 24,1 Lizofosfatydylocholina LPC 1,4 2,2 Fosfatydyloetanoloamina PE 17,1 17,3 Fosfatydyloinozytol PI 14,3 13,8 Fosfatydyloseryna PS 2,8 3,1 Kwas fosforowy PA 5,5 8,0 Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

9 Profil kwasów tłuszczowych
Kwasy tłuszczowe Zawartość frakcji Lecytyna sojowa 100 (m/m), % Lecytyna rzepakowa 100 (m/m), % Palmitynowy C16 20,6 9,5 Stearynowy C18 3,2 0,8 Oleinowy C18:1 20,1 53,0 Linolowy C18:2 51,3 31,2 Linolenowy C18:3 4,8 5,2 Eikozenowy C20:1 - 0,3 Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

10 Fosfatydylocholina PC
nośnik choliny, zaliczanej do grupy witamin B, substrat do syntezy neurotransmitera komórek mózgowych - acetylocholiny; reduktor poziomu homocysteiny – wzrost ryzyka zawału serca i wylewów. Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

11 Fosfatydyloseryna PS efektywna substancja nootropowa
chroni m.in. komórki mózgowe przed stresem oksydacyjnym usprawnia procesy zapamiętywania i odtwarzania informacji zwiększa zdolności percepcji (odbioru) i zdolności poznawcze seryna nasila procesy kodowania i konsolidacji w neuronach mózgu fosfatydyloseryna (powstaje w organizmie z seryny) aktywuje kinazę białkową C w mózgu Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

12 Fosfatydyloinozytol PI
wspomaga równowagę jonów miedzi i cynku w komórkach mózgowych bierze udział w przenoszeniu sygnałów nerwowych; fosforany stymulują jony wapnia aktywujące neuroprzekaźniki bierze udział w przemianie cholesterolu, tu razem z choliną uczestniczy w procesie wytwarzania spermy (100g spermy zawiera 53mg inozytolu) działa stymulująco na mięśnie układu trawiennego, działanie przeciw zaparciom Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

13 Lecytyna - Aspekt zdrowotny
obecna w każdej komórce ciała, zwłaszcza jako składnik błon komórkowych (uczestniczy w transporcie międzykomórkowym substancji); bierze udział w rozmaitych procesach przemiany materii bardzo ważny element składowy mózgu i tkanki nerwowej, prekursor acetylocholiny, stanowi barierę ochronną ścian żołądka, pełni funkcje ochronne wątroby ma poważny udział w gospodarce cholesterolem ponadto opóźnia procesy starzenia Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

14 podnosi sprawność krążenia krwi
suplementacja lecytyną poprawia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, E, D, K podnosi sprawność krążenia krwi stosowanie lecytyny jest korzystne u ludzi chorujących na następujące schorzenia skóry: łuszczyce, wypryski oraz trądzik jest substratem w procesie syntezy surfaktantu na pęcherzykach płucnych, który pełni funkcje ochronną i stabilizującą pełni rolę budulcową i proregenerującą w stosunku do neuronów i komórek glejowych Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

15 stabilizuje strukturę neurolemmy i osłonek mielinowych
ponadto ma pozytywny wpływ na układ mięśniowy, między innymi podnosi wytrzymałość mięśni zapobiega marskości i stłuszczeniu wątroby, nerek i serca poprawia zdolność koncentracji i zapamiętywania – pokarm dla nerwów zwiększa odporność na stres przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku fizycznym Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

16 Wątroba Od wieków stosowana jako suplement wspomagając leczenie
schorzeń dotyczących takich narządów jak: Wątroba marskość, ostre i chroniczne zapalenie wątroby, zatrucie np. grzybami, otłuszczenie wątroby, chorób alkoholowych wątroby wrzodów W Niemczech oczyszczona forma lecytyny zawierająca 73- 79% PC otrzymała status substancji terapeutycznej w chorobach wątroby (dawka dzienna 1,5g); Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

17 Ponadto lecytyna odpowiedzialna jest za:
rozpuszczanie cholesterolu w żółci i chroni przed tworzeniem kamieni żółciowych wiele testów przeprowadzonych na zwierzętach wskazało na ochronny efekt lecytyny na wątrobę, gdy podawano im takie substancje jak etanol, narkotyki, chlorowane węglowodory. Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

18 Lecytyna – „pogromca tłuszczu”
właściwości emulgujące lecytyny pozwalają na rozbicie spożywanych tłuszczów i cholesterolu na małe cząstki – substancja lipotropowa zapobiega przyczepianiu się ich do płytek krwi lub do ścian naczyń krwionośnych i jego gromadzeniu się w „niechcianych” miejscach zawiera NNKT Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

19 Całkowity cholesterol (mg/dL)
Triglicerydy (mg/dL) HDL (mg/dL) LDL (mg/dL) Przed Po 4 tygodniach Lecytyna Placebo 307±32 322±39 211±39 290±35 223±39 201±42 156±27 214±34 41±6 38±6 54±9 43±7 204±31 192±39 162±28 186±32 Badania dotyczą 240 pacjentów, których dietę wzbogacono lecytyną proszkową w dawce 5,4 g dziennie. Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

20 Układ nerwowy ataksja Friedricha, choroba Touretta i pląsawica Huntingtona – poprawa akomodacji ruchów i wymowy Alzheimer i Parkinson – działanie profilaktyczne lecytyny; Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

21 Wartości odżywcze lecytyny
Poniżej tabela wartości odżywczych proszku lecytynowego. Parametr Zawartość Białko, % 3 Tłuszcz, % 18 Węglowodany, % 28 Kaloryczność w 100g produktu, kcal 280 Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

22 Wartość energetyczna 100 g czystej lecytyny proszkowej. Parametr
Zawartość Białko, % 7 Tłuszcz, % 54 Kaloryczność w 100g produktu, kcal 510 Dzienna dawka lecytyny została ustanowiona na 1,5 – 2,7g; Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

23 Podsumowanie który powinien mieć swoją ugruntowaną pozycje we
Lecytyna jest bardzo ważnym dodatkiem dietetycznym, który powinien mieć swoją ugruntowaną pozycje we współczesnej diecie. Jest to środek bezpieczny, dobrze tolerowany i ma wszechstronny pozytywny wpływ na organizm. Szczególnie należy polecać uzupełnienie codziennej diety w lecytynę u osób, u których obserwuje się zaburzenia gospodarki lipidowej, w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, zmęczenia, osłabienia koncentracji, także przy wzmożonym wysiłku fizycznym, intensywnej pracy umysłowej oraz w stanach nadmiernej pobudliwości nerwowej i drażliwości. Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

24 Literatura: F.D. Gunstone, Fred B. Padley „Lipid technologies and applications” Bernard F. Szuhaj, Gary R. List „Lecithins” Czasopisma AJOCS; Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.


Pobierz ppt "Nadzwyczajna Cząsteczka"

Podobne prezentacje


Reklamy Google