Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Zdrowy tryb życia
2
Skład zdrowego trybu życia
Regularne odżywianie się Aktywność fizyczna Sen trwający ok. 9 godzin Utrzymywanie siebie i swojego otoczenia w czystości Unikanie palenia papierosów i innych szkodliwych zachowań
3
Owoce Warzywa Mięso, Ryby, Jajka Tłuszcz i Cukry
Mleko i jego przetwory Warzywa Owoce Pieczywo, produkty zbożowe
4
Tłuszcze Są wykorzystywane w komórce jako źródło energii, materiał do budowy błon komórkowych i produkcji niektórych hormonów, chronią narządy wewnętrzne. Przykłady: -masło, -mięso, -olej roślinny, -orzechy, -migdały
5
Cukry Są pobierane wraz pokarmem i rozkładane przez enzymy trawienne przewodu pokarmowego do cukrów prostych. W wątrobie są przekształcane w glukozę. Rozkład glukozy zapewnia organizmowi energię. Jest magazynowana w wątrobie w postaci glikogenu. Przykłady: - Cukier spożywczy, sacharoza, otrzymywany z buraków cukrowych lub rzadziej z trzciny cukrowej - Słodycze - Ciasta - Czekolada i wyroby czekoladowe
6
Mleko i jego przetwory Mleko i jego przetwory są bogatym źródłem wapnia w diecie. Do przetworów mlecznych należą: -Kefiry, -Twaróg, -Maślanki, -Śmietany, -Ser żółty, -Jogurt, -Lody, -Shake, -Masło
7
Mięso Określenie stosuje się głównie do ciał różnych gatunków zwierząt przeznaczonych do konsumpcji. Zazwyczaj jest efektem chowu, lecz również może być efektem polowania. Rzadko zjadane nieprzetworzone. Najczęściej przetworzone termicznie: gotowane, smażone i pieczone
8
Ryby Ryby przetwarzają bezużyteczne – z punktu widzenia człowieka – rośliny i zwierzęta wodne na wartościowe dla niego mięso. Są wykorzystywane na całym świecie w celach konsumpcyjnych, przemysłowych oraz rekreacyjno-poznawczych.
9
Jajka Jaja jako bogate źródło substancji odżywczych są podstawą wielu potraw. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, a także kacze, gęsie i przepiórcze (ostatnimi czasy wzrasta popularność jaj strusich). Jaja towarzyszą człowiekowi od początku jego istnienia. Jaja rybie zwane są ikrą i uważane w postaci kawioru za wyrafinowany przysmak.
10
Warzywa Warzywa, rośliny warzywne – rośliny jednoroczne, dwuletnie lub wieloletnie, które w całości lub w części stanowią pokarm człowieka. Mogą być spożywane w stanie surowym lub po obróbce cieplnej.
11
Owoce Owoce zawierają dużo witamin. Witaminy i mikroelementy są niezbędne dla organizmu człowieka nie tylko w młodości, gdy wszystko się rozwija, ale i w życiu dorosłym po to, by zachować siły, zdrowie i dobre samopoczucie.
12
Pieczywo, produkty zbożowe
Produkty zbożowe, to produkty żywnościowe powstałe w wyniku przetworzenia ziaren różnych zbóż. Są one jednym z najstarszych i najpowszechniejszych pokarmów człowieka, od ziaren, poprzez placki, chleb do różnorodnych innych produktów.
13
Ważne witaminy
14
Zdrowy dzień z Teodorem
15
Rano nie zapomnij o śniadaniu! To najważniejszy posiłek w twoim dniu.
16
Do szkoły noś plecak zamiast torby
Do szkoły noś plecak zamiast torby. Przez torbę możesz skrzywić sobie kręgosłup.
17
Nie zapomnij wziąć do szkoły swojego drugiego śniadania
Nie zapomnij wziąć do szkoły swojego drugiego śniadania! Powinno się składać ze zdrowej kanapki i owoców. Oczywiście weź też coś do picia np. wodę. Od czasu do czasu możesz wziąć sok.
18
Jedz urozmaicone obiady. Obiad powinien być pełnowartościowy.
19
Nie spędzaj dużo czasu przed różnymi ekranami, ponieważ możesz sobie uszkodzić wzrok. Nie słuchaj też głośnej muzyki ze względu na możliwość uszkodzenia sobie słuchu.
20
Odrabiaj lekcje przy dobrze oświetlonym biurku
Odrabiaj lekcje przy dobrze oświetlonym biurku. Na biurku powinien być porządek i trzymaj na nim tylko potrzebne rzeczy.
21
Utrzymuj higienę osobistą.
22
Ćwicz i przebywaj na świeżym powietrzu.
23
Śpij 8-9 godzin. Nie kładź się spać od razu po jedzeniu.
24
Dziękujemy za uwagę
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.